E-Juridic.ro - Newsletter

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:53

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

e-Juridic
Comunitate Articole Dictionar juridic Intrebari si raspunsuri Cod Penal. Nou! Modele de contracte Legislatie
 
Noile reguli privind Insolventa, Lichidarea sau Suspendarea activitatii

Cea mai recenta modificare a Legii 85/2006 privind procedura insolventei a introdus un nou Cod al Insolventei, ceea ce face ca Romania sa devina a doua tara din lume, dupa SUA, posesoare a unui asemenea cod.
 
Asadar, in orice moment trebuie sa ne asteptam la modificari aduse asupra legii si la fel si fel de noutati introduse in legislatia actuala. Mai ales ca pana si cei care fac legea si verifica aplicarea ei recunosc, uneori, ca este dezorganizata, deficitara, neclara si interpretabila.   

In acesta situatie, dvs. cat va trebuie ca sa gresiti in aplicarea legii?

Mai ales, cand cele trei legi care coordoneaza actiunile celor aflati in impas insumeaza nici mai mult nici mai putin de 74 de infractiuni si contraventii care...citeste mai departe >>
  Noutati Juridice
Vot final: Monitorul Oficial permanent online, doar cu plata

Camera Deputatilor a respins Proiectul de lege intitulat ,,Lege pentru modi?carea si completarea Legii nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al Romaniei”

Propunerea de modificare a Legii privind Monitorul Oficial provine din propunere legislativa, initiata de un grup de senatori apartinand PSD, PNL, UDMR, Grupului parlamentar progresist

In conformitate cu prevederile art. 111 alin. (1) din Constitutie, Guvernul Romaniei formuleaza urmatorul

PUNCT DE VEDERE

referitor la proiectul de lege intitulat „Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului O?cial al Romaniei provenit dintr-o propunere legislativa, initiata de un grup de senatori apartinand PSD, PNL, UDMR, Grupului parlamentar progresist

I. Principalele reglementari

Acest proiect de lege are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului ...[citeste in continuare...]
Contravaloare tichete de masa acordata in baza unei hotarari judecatoresti
[Adaugat: 23-Apr-2013]
de Rodica Mantescu

Pe baza unei sentinte (hotarare judecatoreasca) persoana a castigat procesul cu privire la dreptul de a primi tichete de masa pentru o perioada de 8 luni de zile .

Care este termenul de plata (contravaloarea tichetelor de masa) pentru perioada respectiva , si care e modalitatea de calcul, ma refer la faptul ca este necesar sa se calculeze rata inflatiei, fiind vorba de drepturi din perioada ian- aug 2011, se ia in considerare daca a fost in concediu de odihna si se introduce la salar care modifica impozitul si decl 112 .

In concluzie ne intereseaza modalitatea legala de a plati toate drepturile cuvenita in cazul in care in sentinta este specificat ca are de luat contravaloarea bonurilor de masa pentru perioada sus mentionata.

Raspuns: Potrivit art. 628 alin. (3) din Codul de procedura civila, aplicabil in cazul proceselor si executarilor silite incepute anterior datei de 15 februarie 2013, daca prin titlul executoriu nu au fost acordate dobanzi, penalitati sau ...[citeste in continuare...]
Declaratie comuna: Sutinerea privind Mecanismul de Cooperare si Verificare

A fost adoptata Declaratia comuna a Consiliului Superior al Magistraturii din Romania si a Consiliului Judiciar Suprem din Republica Bulgaria privind Mecanismul de Cooperare si Verificare si sprijinul reciproc al celor doua Consilii pentru indeplinirea obiectivelor asumate de MCV

Consiliul Superior al Magistraturii din Romania (CSM) si Consiliul Judiciar Suprem din Republica Bulgaria (CJS) au adoptat in cursul lunii aprilie 2013 o Declaratie comuna privind sprijinul reciproc pentru indeplinirea obiectivelor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.
In cursul lunii aprilie, textul declaratiei comune a fost aprobat de Plenul fiecaruia din cele doua Consilii judiciare, avand la baza forma convenita de cele doua parti cu ocazia intalnirilor de lucru ale reprezentantilor CSM la Bucuresti, in perioada 26-27 noiembrie 2012, precum si la Veliko Tarnovo (Bulgaria) in perioada 8-9 aprilie ...[citeste in continuare...]
  Club Juridic
Drept de mostenire

Sora mamei mele, doamna N. care a decedat in 1992, a fost casatorita cu un domn B. dar nu au avut copii. In anul 1996 acest domn a deschis procedura de succesiune in urma careia a fost declarat unicul mostenitor.

In actul notarial respectiv, nu a fost specificata existenta altor mostenitori.

Avand in vedere aceste aspecte, dar tinand cont ca mama mea locuind in America, a aflat la sf. anului 1992 ca sora ei a murit, dar nu a fost chemata la succesiune, eu ca nepot al doamnei B, mai pot emite pretentii la mostenire, la anularea certificatului de mostenitor emis in 1996 si eventual deschiderea succesiunii in instanta?[citeste in continuare...]

Eliberare titlu de proprietate

Buna seara!Am nevoie sa ma ajutati in urm problema.In anul 1990 parintii mei au cumparat de la sora tatalui meu o casa dar nu au intocmit nici un act(au amanat intocmirea actelor pentru ca nu aveau bani si aveau incredere).In prezent noi dorim sa construim pe acel teren o noua casa si nu putem obtine autorizatie de construire deoarece nu avem titlu de proprietate.
Trebuie se precizez ca nici matusa mea nu are titlu de proprietate,doar un certificat de mostenitor pe care l-a obtinut dupa moarte sotului ei. Din anul 1990 parintii mei au achitat toate impozitele si figureaza la taxe si impozite dar la registrul agricol terenul respectiv apare ca fiind liber.
Cum sa procedam pentru a rezolva aceasta problema.Matusa mea este de acord cu vanzarea.[citeste in continuare...]

Noile reglementari schimba acum regulile procedurii partajului!

Aspecte sensibile din procedura partajului:

Proprietatea comuna ...detalii aici >>>
Partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei ...detalii aici >>>
Partajul bunurilor dobandite prin mostenire ...detalii aici >>>
Iesirea din indiviziune cu privire la bunurile dobandite in indiviziune prin contract
Procedura speciala a partajului judiciar, conform noului Cod de procedura civila, modele actiuni partaj ... detalii aici >>>

  Legislatia Muncii
Raspundere disciplinara si patrimoniala. Conditii care reglementeaza reducerea salariului

Avand in vedere art. 257, alin 2 din Codul muncii care prevede ca "Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv.", coroborat cu art. 248 alin 1, lit. c "reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%", vom vedea in ce cazuri se poate retine mai mult de 10% din salariu, respectiv 20%.

De asemenea, vom stabili daca ii este permis angajatorului, conform art. 254, alin (3) sa retina 20% din salariu intr-o singura luna sau daca va fi necesara o hotarare judecatoreasca in acest sens.

Solutia consultantului:
Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul salariatului gasit vinovat de savarsirea unei abateri disciplinare sunt prevazute in mod expres si limitativ in art. 248 din Codul muncii republicat.

Un alt regim sanctionator poate fi stabilit numai prin statute profesionale ...[citeste in continuare...]
  Viata sanatoasa
Stiati ca...

Pentru o cavitate sanatoasa specialistii in cosmetica dentara din Chicago recomanda perierea dintilor de 2 ori pe zi, folosirea atei dentare de nopate si o vizita la stomatolog cel putin o data pe an.

Longevitatea nu e in farfurie
Ea reprezinta o chestiune care tine mai mult de gene si de ereditate decat de stilul de viata si de regimul alimentar, potrivit unui studiu recent realizat de cercetatorii israelieni. „Acest studiu sugereaza faptul ca persoanele care traiesc cel putin 100 de ani trebuie sa posede anumite gene de longevitate suplimentara care le servesc drept protectie contra efectelor nocive ale unui mod de viata putin sanator” a declarat autorul cercetarii.

Dieta poate salva fericirea
Secretul implinirii in cuplu constra intr-un fapt deloc complicat – sotia trebuie sa fie mai slaba decat sotul ei, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Tenessee. Acesta sugereaza ca ambii parteneri sunt mai multumiti ...[citeste in continuare...]


Cartea "Corespondenta vechilor temeiuri juridice in noul Cod civil" contine toata informatia de care aveti nevoie, structurata in mod similar Codului civil cu care sunteti familiarizat.
 

Corespondente temeiuri vechiul si noul Cod civil

Acest tip de organizare va ajuta sa ajungeti rapid la temeiul legal cautat si sa gasiti imediat  corespondenta sa in noul Cod civil. Simplu, rapid si corect!

Click aici pentru detalii >>>Cele 7 capitole sunt corespunzatoare celor 7 „Carti” ale Codului Civil si contin articolele care au fost modificate, imbogatite sau, din contra, lipsite de anumite articole. Acestea sunt:

1. Persoanele

A. Persoana fizica


punerea sub interdictie

rectificarea acte stare civila

modificarea numelui sau prenumelui

inregistrarea tardiva a nasterii

Lista continua aici >>>
 

B. Persoana juridica

2. Dreptul familiei
 

casatoria, divortul, partajul bunurilor comune

rudenia, filiatia si adoptia

drepturile si indatoririle parintesti, obligate de intretinere
…Lista continua aici >>>

 

3. Dreptul de proprietate
 

proprietatea privata, dobandirea si apararea dreptului de proprietate 

dezmembramintele dreptului de proprietate

fiducia si administrarea bunurilor altuia

Lista continua aici >>>
 

4. Mosteniri si liberalitati

 

mostenirile

liberalitatile

transmisiunea mostenirii si partajul succesoral

Lista continua aici >>>
 

5. Obligatiile si contractele

contractele, actele juridice unilaterale si faptele juridice – izvoare de obligatii

raspunderea civila

modalitatile obligatiilor si obligatiile complexe

executarea, transformarea, transmisiunea si stingerea

Lista continua aici >>>

6. Prescriptia   

 

prescriptia extinctiva   

prescriptia achizitiva

uzucapiunea

Lista continua aici >>>
 

7. Dispozitii de drept international privat


Click aici pentru exemple >>>

 
 
© RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate
Week-end CEDO Interactiv Termeni de utilizare Publicitate

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin

Puteti urmari toate newsletterele e-Juridic pe:

flux rss arhiva newslettere

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040-213172586