E-Juridic.ro - Newsletter

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:53

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

e-Juridic
Comunitate Articole Dictionar juridic Intrebari si raspunsuri Cod Penal. Nou! Modele de contracte Legislatie
 
  Noutati Juridice
Mediatorul public: Domenii de activitate

Modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 are ca scop sprijinul mediatorilor publici si clarificarea anumitor aspecte lasate ambigue in formatul actual al Legii nr.192/2006.

In actul normativ de baza nu se vorbeste despre diferite sisteme institutionale in care ar trebui introdusa meseria de mediator public, precum si gestionarea prin mediere a conflictelor de contencios administrativ sau litigii de munca intre angajator public/privat si angajat/functionar.

Propunerile de modificare au rolul de a simplifica procedura medierii, avand la baza urmatoarele argumente :

- de a facilita accesul ...[citeste in continuare...]

Noile reguli privind Insolventa, Lichidarea sau Suspendarea activitatii

Cea mai recenta modificare a Legii 85/2006 privind procedura insolventei a introdus un nou Cod al Insolventei, ceea ce face ca Romania sa devina a doua tara din lume, dupa SUA, posesoare a unui asemenea cod.
 
Asadar, in orice moment trebuie sa ne asteptam la modificari aduse asupra legii si la fel si fel de noutati introduse in legislatia actuala. Mai ales ca pana si cei care fac legea si verifica aplicarea ei recunosc, uneori, ca este dezorganizata, deficitara, neclara si interpretabila.   

In acesta situatie, dvs. cat va trebuie ca sa gresiti in aplicarea legii?

Mai ales, cand cele trei legi care coordoneaza actiunile celor aflati in impas insumeaza nici mai mult nici mai putin de 74 de infractiuni si contraventii care...citeste mai departe >>


Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a transmis vineri, 10 mai 2013, Presedintelui Romaniei, propunerile pentru numirea in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a domnului procuror Tiberiu-Mihail Nitu, pentru numirea in functia de prim adjunct al procurorului general a domnului procuror Dimitrie-Bogdan Licu si a domnului procuror Codrut Olaru pentru numirea in functia de adjunct al procurorului general.

Totodata, Ministrul Justitiei a inaintat Presedintelui Romaniei si propunerile pentru numirea in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a doamnei procuror Laura Codruta Kovesi, a doamnei procuror Alina-Mihaela Bica pentru functia de procuror sef al Directiei de Investigatie a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) si a doamnei procuror Elena-Georgiana Hosu pentru functia de adjunct al procurorului sef al DIICOT.

Potrivit ...[citeste in continuare...]
Exceptii de procedura in noul Cod de procedura civila

Noul Cod de procedura civila trateaza exceptiile procesuale, sub aspectul notiunii, categoriilor, posibilitatii invocarii acestora si procedurii de solutionare, in cuprinsul articolelor 245-248.

Astfel, exceptia procesuala este definita de Codul de procedura civila, in articolul 245, ca fiind mijlocul prin care pot fi invocate neregularitati procedurale, fara insa a se discuta fondul dreptului. Articolul arata in cuprinsul lui ce aspecte procedurale pot fi invocate pe cale de exceptie in cadrul unui proces.

Articolul 246 Cod de procedura civila clasifica exceptiile in doua categorii, si anume:

* exceptii absolute – prin care se invoca incalcarea unor norme de ordine publica, si
* exceptii relative – prin care se invoca  ...[citeste in continuare...]
  Legislatia Muncii
Se majoreaza ajutoarele sociale

In perioada urmatoare se vor aplica unele majorari in ce priveste cuantumul ajutoarelor sociale. Mai exact, potrivit premierului Victor Ponta, Guvernul va majora de la 1 iulie 2013 venitul minim garantat in medie cu 13%, in doua transe, iar alocatia de sustinere a familiei va fi majorata in medie cu 30%. Decizia a fost luata pentru a compensa cresterea preturilor la energie.

In luna februarie, Ministerul Muncii, Familiei a pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta prin care propune reglementarea masurilor speciale destinate beneficiarilor de ajutor social si de alocatie pentru sustinerea familiei pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare determinate de eliminarea tarifului social la energie electrica si cresterea pretului la energie electrica si gaze naturale.

Proiectul de act normativ propune instituirea ajutorului suplimentar pentru energie electrica si gaze naturale pentru beneficiarii ajutorului social si ai alocatiei pentru sustinerea ...[citeste in continuare...]
  Club Juridic
Retragerea acionarului din SA

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Un SA a hotarat , in conformitate cu legislatia in vigoare, inchirierea locatiei in care isi desfasura activitatea principala. Cu aceasta hotarare au fost deacord toti actionarii.

Ulterior, in convocatorul Adunarii generale extraordinare , pe ordinea de zi figureaza Modificarea actului constitutiv al societatii, respectiv Modificarea obiectului principal de activitate, care va fi acela de inchiriere si subanchiriere a bunurilor imobiliare proprii.

Intrebarea este urmatoarea: Actionarul care a fost deacord cu inchirierea , poate sa nu fie deacord cu schimbarea domeniului principal de activitate si implicit cu modificarea actului constitutiv si ca urmare a acestora sa se retraga din SA si sa solicite cumpararea actiunilor lor de catre societate ? In caz ca raspunsul este afirmativ, care este procedura ? ....[citeste in continuare...]

Titlul de proprietate

Buna ziua. Cum as putea sa trec titlul de proprietate detinut de tatal meu pe numele meu.Tata este in varsta si ar dori sa putem face aceasta modificare.Are titlul de proprietate pe numele lui din 1991.Ce este trecut in acest titlu de proprietate este mostenire de la matusa mea.
Nu am stiut la aceea data ca puteam sa fac cererea pe numele meu.
Daca tatal meu imi da o procura pentru drept de semnatura cat este aceea procura valabila.

Vrem sa facem aceste modificari deoarece detine pamant in alta localitate si este foarte greu sa se deplaseze.[citeste in continuare...]

Noile reglementari schimba acum regulile procedurii partajului!

Aspecte sensibile din procedura partajului:

Proprietatea comuna ...detalii aici >>>
Partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei ...detalii aici >>>
Partajul bunurilor dobandite prin mostenire ...detalii aici >>>
Iesirea din indiviziune cu privire la bunurile dobandite in indiviziune prin contract
Procedura speciala a partajului judiciar, conform noului Cod de procedura civila, modele actiuni partaj ... detalii aici >>>

  Monitorul Oficial
  Stil de viata
4 motive pentru care nu ai corpul pe care ti-l doresti

Aceasta este o dilema des intalnita. Exista tendinta de a da vina pe mostenirea genetica sau de a te uita la copertele de revista crezand ca toate femeile alea face ceva ce nu este suta la suta legal. Dar sa stii ac exista patru explicatii mult mai rezonabile pentru lipsa de progres.

1. Esti implicata intr-o relatie nefasta.
Relatiile proaste duc la stres si acesta este unul din lucrurile cele mai nocive pentru corp. Acest adevar este valabil si in cazul altor relatii in afara celor romantice. Parinti sau socrii care te agaseaza, un sef abuziv, colegi bagaciosi, prieteni nesuferiti, cu totii iti cresc nivelul de stres si te fac sa retii grasimea, mai ales in zona abdominala. Poate fi dificil sa te rupi dintr-o relatie nesanatoasa.
Uneori este chiar imposibil, cum ar fi in cazul parintilor sau socrilor. Fa insa un efort sa reduci la minimum contactul cu acestia si vei vedea ca vei fi mai fericita si mai sanatoasa.

2. Esti intoleranta.
Mananci tot ce trebuie: ...[citeste in continuare...]

Cartea "Corespondenta vechilor temeiuri juridice in noul Cod civil" contine toata informatia de care aveti nevoie, structurata in mod similar Codului civil cu care sunteti familiarizat.
 

Corespondente temeiuri vechiul si noul Cod civil

Acest tip de organizare va ajuta sa ajungeti rapid la temeiul legal cautat si sa gasiti imediat  corespondenta sa in noul Cod civil. Simplu, rapid si corect!

Click aici pentru detalii >>>Cele 7 capitole sunt corespunzatoare celor 7 „Carti” ale Codului Civil si contin articolele care au fost modificate, imbogatite sau, din contra, lipsite de anumite articole. Acestea sunt:

1. Persoanele

A. Persoana fizica


punerea sub interdictie

rectificarea acte stare civila

modificarea numelui sau prenumelui

inregistrarea tardiva a nasterii

Lista continua aici >>>
 

B. Persoana juridica

2. Dreptul familiei

 

casatoria, divortul, partajul bunurilor comune

rudenia, filiatia si adoptia

drepturile si indatoririle parintesti, obligate de intretinere
…Lista continua aici >>>

 

3. Dreptul de proprietate
 

proprietatea privata, dobandirea si apararea dreptului de proprietate 

dezmembramintele dreptului de proprietate

fiducia si administrarea bunurilor altuia

Lista continua aici >>>
 

4. Mosteniri si liberalitati

 

mostenirile

liberalitatile

transmisiunea mostenirii si partajul succesoral

Lista continua aici >>>
 

5. Obligatiile si contractele

contractele, actele juridice unilaterale si faptele juridice – izvoare de obligatii

raspunderea civila

modalitatile obligatiilor si obligatiile complexe

executarea, transformarea, transmisiunea si stingerea

Lista continua aici >>>

6. Prescriptia   

 

prescriptia extinctiva   

prescriptia achizitiva

uzucapiunea

Lista continua aici >>>
 

7. Dispozitii de drept international privat


Click aici pentru exemple >>>

 
 
 
 
© RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate
Week-end CEDO Interactiv Termeni de utilizare Publicitate

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin

Puteti urmari toate newsletterele e-Juridic pe:

flux rss arhiva newslettere

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040-213172586