E-Juridic.ro - Newsletter

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:53

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

e-Juridic
Comunitate Articole Dictionar juridic Intrebari si raspunsuri Cod Penal. Nou! Modele de contracte Legislatie
 
Nerespectarea arhitecturii procesului verbal prevazuta in lege poate conduce la anularea acestuia.

Cati dintre cei care intocmesc astfel de procese verbale acorda atentie acestui „amanunt”? >>> raspunsul aici
 
  Noutati Juridice
Proiect: Modificarea Codului Rutier

Lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice

Art. I - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 6 alineatul (1), dupa punctul 29, se introduce un nou punct, pct. 291, care va avea urmatorul cuprins:
„(291) suspendarea inmatricularii - masura de retragere provizorie a dreptului de utilizare a vehiculului pe drumul public, dispusa de catre autoritatea competenta sa realizeze operatiunea de inmatriculare.”

2. Alineatul (1) al articolului 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 10 - (1) Este interzisa circulatia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor al ...[citeste in continuare...]

Noul Cod de procedura civila a modificat executarea silita

Cititi aici Ghidul Complet al Executarii Silite

 

Click aici pentru detalii >>>

1.    Avem noi reguli! Mai complexe, mai nuantate!
2.    Cunoasterea si respectarea noii legislatii sunt imperative! In plus...
3.    Puteti economisi timp si energie utilizand un instrument specializat in alcatuirea usoara, corecta si in timp util a dosarelor executionale!

Fiindca acum aveti la dispozitie lucrarea pe CD
Ghidul complet al executarii silite - lucrarea care sintetizeaza pentru dvs. si transpune in actiuni clare articolele de lege. Va ajuta sa respectati legea si sa actionati ca un adevarat profesionist.

Click aici pentru detalii >>>
NCPC: Administrarea Probei cu martori

Potrivit art. 309 NCPC, care preia aproape integral prevederile vechiului Cod civil, proba cu martori este admisibila in toate cazurile in care legea nu dispune altfel, ea fiind, asadar, o proba de utilizare generala. Alineatul al doilea si urmatoarele ale aceluiasi articol prevad, insa, unele situatii in care se deroga de la regula statuata de alin. (1).

Putem remarca, astfel, ca nu va fi primita proba cu martori pentru a dovedi un act juridic al carui obiect are o valoare mai mare de 250 lei [alin. (2)], cand forma scrisa este ceruta ad validitatem [alin. (3)], cand forma scrisa este ceruta ad probationem, in acest din urma caz existand insa unele exceptii prevazute la art. 309 alin. (4) NCPC, impotriva sau peste ceea ce cuprinde un inscris si nici pentru a dovedi ceea ce se pretinde ca s-ar fi zis inainte, in timpul sau in urma intocmirii lui, chiar daca legea nu cere forma scrisa pentru dovedirea actului juridic respectiv, cu exceptia ...[citeste in continuare...]
UE si-a dat acceptul pentru crearea un nou grup editorial gigant

Comisia Europeana si-a dat vineri acceptul pentru crearea unui nou gigant mondial din domeniul editorial anglo-saxon, Penguin Random House, rezultat din fuzionarea grupului britanic Pearson si grupului german Bertelsmann, relateaza AFP.

Comisia a concluzionat ca ''operatiunea nu va ridica probleme de concurenta, in special pentru ca entitatea rezultata din fuzionare va continua sa se confrunte cu mai multi concurenti puternici''.

Dupa anuntul de la sfarsitul lunii octombrie privind crearea acestei noi edituri, analistii s-au declarat totusi ingrijorati de eventuale probleme de concurenta care ar putea aparea din cauza dimensiunii acestui nou grup editorial, care va fi dominat de Bertelsmann, cu 53% din actiuni, in timp ce Pearson va detine restul de 47%.

Scopul este de. ...[citeste in continuare...]

Noile reglementari schimba acum regulile procedurii partajului!

Aspecte sensibile din procedura partajului:

Proprietatea comuna ...detalii aici >>>
Partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei ...detalii aici >>>
Partajul bunurilor dobandite prin mostenire ...detalii aici >>>
Iesirea din indiviziune cu privire la bunurile dobandite in indiviziune prin contract
Procedura speciala a partajului judiciar, conform noului Cod de procedura civila, modele actiuni partaj ... detalii aici >>>

  Legislatia Muncii
Dosarul Electronic de Sanatate se aplica din ianuarie 2014

Sistemul in baza caruia va functiona Dosarul Electronic de Sanatate va deveni operational de la inceputul anului viitor.

In acest sens, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si UTI Romania au semnat joi, 28 martie 2013, contractul privind implementarea sistemului informatic integrat pentru Dosarul Electronic de Sanatate (DES), care reuneste intreg tabloul clinic al pacientilor asigurati, sprijinind astfel corectitudinea deciziei medicale bazate pe informatii corelate din surse diferite, dar disponibile in timp real (on-line) si securizat.

"Proiectul DES este primul din Romania de o asemenea complexitate si printre putinele implementate  ...[citeste in continuare...]
  Club Juridic
abuz in serviciu

In anul 2006 am fost pus in plata conform legii 341/2004,dar am fost pus in plata in urma unei decizii a Casei de Pensii Dolj .

Intrebarea este urmatoarea: De la data de 01.01.2012 nu am mai primit indemnizatia ,dar nici nu mi sa comunicat vreo decizie in acest sens,in mod legal nu trebuia ca CJP Dolj sa emita decizie de suspendare a platii pe perioada de.....?CJP Dolj se leaga de art.18 din lg.283/2011 si art.9 din OUG 84/2012 dar acestea nu ne sunt opozabile intrucat nu au fost emise decizii si nici legislatie subsecventiala.

Deasemenea va mai rog cu respect daca puteti sa-mi oferiti un model de cerere catre CJP Dolj prin care sa le cer sa ma puna deandata in plata.
Cu respect,va multumesc anticipat

Voicu Ion[citeste in continuare...]

Remuneratie membri AGA

Avand in vedere prevederile OUG nr. 109/2011, privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice si ale Legii 31/90, considerati ca membrii AGA a unei societati cu capital majoritar de stat pot fi remunerati pentru participarea la Sedintele AGA?

Daca raspunsul este afirmativ, care ar fi baza legala? (exceptand faptul ca o asemenea indemnizatie nu este interzisa de niciun act normativ).

Multumesc[citeste in continuare...]
  Educatie
Au inceput inscrierile pentru clasa pregatitoare si clasa I

Prima etapa a inscrierilor in clasa pregatitoare si clasa I a inceput pe 2 aprilie si se va incheia pe 22 aprilie 2013. Parintii care nu si-au inscris copiii in prima etapa ii pot inmatricula in etapa a doua care se va desfasura in perioada 8-17 mai.

Cine se poate inscrie in clasa pregatitoare?
Conform metodologiei in vigoare, in clasa pregatitoare se vor inscrie obligatoriu, pentru anul scolar 2013-2014, copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la 31 august, inclusiv.

La solicitarea parintilor se pot inscrie copiii care  ...[citeste in continuare...]

Ultimele acte aparute in Monitorul Oficial

 • ORDIN nr. 765/C din 22 februarie 2013 pentru modificarea Ordinului ministrului justitiei nr. 1.417/C/2006 privind accesul la Registrul national al persoanelor juridice fara scop patrimonial
  EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 190 din 4 aprilie 2013 Clic aici!
 • DECIZIE nr. 163 din 12 martie 2013 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 71 alin. (2) teza intai din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale
  EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 190 din 4 aprilie 2013 Clic aici!
 • ORDIN nr. 765/C din 22 februarie 2013 pentru modificarea Ordinului ministrului justitiei nr. 1.417/C/2006 privind accesul la Registrul national al persoanelor juridice fara scop patrimonial
  EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 190 din 4 aprilie 2013 Clic aici!
 • DECIZIE nr. 3 din 18 februarie 2013 privind recursul in interesul legii cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 1 alin. 1 si art. 7 alin. 1 din Legea nr. 85/1992 privind vanzarea de locuinte si spatii cu alta destinatie construite din fondurile statului si din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat, republicata, aflate la data optiunii chiriasului in patrimoniul unei societati comerciale cu capital integrat privat, ca urmare a procesului de privatizare
  EMITENT: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE - COMPLETUL COMPETENT SA JUDECE RECURSUL IN INTERESUL LEGII PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 188 din 3 aprilie 2013 Clic aici!

 

Cartea "Corespondenta vechilor temeiuri juridice in noul Cod civil" contine toata informatia de care aveti nevoie, structurata in mod similar Codului civil cu care sunteti familiarizat.
 

Corespondente temeiuri vechiul si noul Cod civil

Acest tip de organizare va ajuta sa ajungeti rapid la temeiul legal cautat si sa gasiti imediat  corespondenta sa in noul Cod civil. Simplu, rapid si corect!

Click aici pentru detalii >>>Cele 7 capitole sunt corespunzatoare celor 7 „Carti” ale Codului Civil si contin articolele care au fost modificate, imbogatite sau, din contra, lipsite de anumite articole. Acestea sunt:

1. Persoanele

A. Persoana fizica


punerea sub interdictie

rectificarea acte stare civila

modificarea numelui sau prenumelui

inregistrarea tardiva a nasterii

Lista continua aici >>>
 

B. Persoana juridica

2. Dreptul familiei
 

casatoria, divortul, partajul bunurilor comune

rudenia, filiatia si adoptia

drepturile si indatoririle parintesti, obligate de intretinere
…Lista continua aici >>>

 

3. Dreptul de proprietate
 

proprietatea privata, dobandirea si apararea dreptului de proprietate 

dezmembramintele dreptului de proprietate

fiducia si administrarea bunurilor altuia

Lista continua aici >>>
 

4. Mosteniri si liberalitati

 

mostenirile

liberalitatile

transmisiunea mostenirii si partajul succesoral

Lista continua aici >>>
 

5. Obligatiile si contractele

contractele, actele juridice unilaterale si faptele juridice – izvoare de obligatii

raspunderea civila

modalitatile obligatiilor si obligatiile complexe

executarea, transformarea, transmisiunea si stingerea

Lista continua aici >>>

6. Prescriptia   

 

prescriptia extinctiva   

prescriptia achizitiva

uzucapiunea

Lista continua aici >>>
 

7. Dispozitii de drept international privat


Click aici pentru exemple >>>

 
© RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate
Week-end CEDO Interactiv Termeni de utilizare Publicitate

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin

Puteti urmari toate newsletterele e-Juridic pe:

flux rss arhiva newslettere

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040-213172586