E-Juridic.ro - Newsletter

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:53

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

e-Juridic
Comunitate Articole Dictionar juridic Intrebari si raspunsuri Cod Penal. Nou! Modele de contracte Legislatie
 

Atentie: Noul Cod de procedura civila

Recuperarea garantata a debitelor!

>>> detalii aici

 

  Noutati Juridice
Mediere: Competenta in solutionarea litigiilor de munca
de Gabriela Chirazof

Schimbari aduse in privinta litigiilor de munca, odata cu intrarea in vigoare, la data de 15.02.2013, a noului Cod de procedura civila

Raspuns: Fara a face o prezentare exhaustiva a modificarilor in solutionarea litigiilor conform noului cod de procedura civila, apreciem ca schimbari specifice si importante in solutionarea litigiilor de munca, competenta materiala de a judeca aceste litigii, precum si posibilitatea aplicarii institutiei incercarii impacarii partilor prin mediere.

Astfel, art. 269 alin. (1) din Codul muncii, republicat, astfel cum a fost modificat de art. XX din Legea 2/2013, prevede ca judecarea conflictelor de munca este de competenta instantelor judecatoresti, stabilite potrivit legii.

Art. 208 din Legea 62/2011 a dialogului social, astfel cum a fost modificat prin art. XXI din Legea 2/2013, stabileste tribunalul ca instanta care solutioneaza conflictele individuale de munca in prima instanta.

Asadar, ca si in trecut, tot tribunalul este ...[citeste in continuare...]
MJ: Versiunea imbunatatita a Portalului instantelor de judecata din Romania

Ministerul Justitiei a lansat versiunea imbunatatita a Portalului instantelor de judecata din Romania.

Noul Portal ofera noi posibilitati de cautare rapida a informatiilor; regasirea citatiilor facute prin publicitate pentru persoanele cu domiciliul necunoscut; acces optimizat si de pe dispozitivele mobile (smartphone, tablete); facilitati pentru obtinerea informatiilor cuprinse in site si pentru persoanele cu dizabilitati; acces programatic la datele din portal pentru persoanele si institutiile interesate.

De asemenea, structura de prezentare a informatiilor existente a fost imbunatatita, punandu-se accent pe satisfacerea nevoilor vizitatorilor site-ului.

Astfel:
Motorul de cautare implementat permite regasirea oricarei informatii despre instante, sedinte, dosare, parti din dosare, jurisprudenta relevanta, permitand ...[citeste in continuare...]
  Legislatia Muncii
Lipsa contractului colectiv de munca. Ce consecinte legale apar?

Vom vedea mai jos ce consecinte apar ca urmare a inexistentei contractului colectiv de munca in contextul in care la nivelul societatii nu exista un sindicat reprezentativ si nici reprezentanti ai salariatilor.

Solutia consultantului:
Conform prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicata, tuturor salariatilor care presteaza o munca le sunt recunoscute dreptul la negocieri colective, dreptul la protectia datelor cu caracter personal, precum si dreptul la protectie impotriva concedierilor nelegale. Totodata, art.37 din Codul muncii reglementeaza faptul ca drepturile si obligatiile privind relatiile de munca dintre angajator si salariat se stabilesc potrivit legii, prin negociere, in cadrul contractelor colective de munca si al contractelor individuale de munca.

Totodata, potrivit prevederilor art. 39 alin. (1) lit.k), salariatul are dreptul la negocieri colecgtive si individuale, iar potrivit art. 221 si art. 222, din randul ...[citeste in continuare...]
  Noutati Juridice
ANAF: Contestatiile impotriva actelor administrative fiscale

Presedintele ANAF a emis Ordinul nr. 378 din 1 aprilie 2013 privind modificarea si completarea Instructiunilor pentru aplicarea titlului IX din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.137/2011

Astfel, prin publicarea in Monitorul Oficial nr. 199 din 9 aprilie 2013 si in temeiul dispozitiilor art. 12 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 48, art. 105^1 alin. (4), art. 206 alin. (2), art. 207 alin. (4), art. 209 alin. (1) si (3^1) si art. 228 alin. (2^1) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin  ...[citeste in continuare...]

Nerespectarea arhitecturii procesului verbal prevazuta in lege poate conduce la anularea acestuia.

Cati dintre cei care intocmesc astfel de procese verbale acorda atentie acestui „amanunt”? >>> raspunsul aici

Nenumaratele decizii luate in instanta privind anularea contraventiilor sau transformarea acestora in sanctiune de avertisment. Totul din cauza superficialitatii cu care au fost intocmite procesele verbale!

  >> click aici pentru detalii privind Anularea unei amenzi

Activitatea de imbunatatire funciara

Prin Ordonanta de Urgenta nr. 22 din 3 aprilie 2013 este completata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/2011 privind unele masuri de organizare a activitatii de imbunatatiri funciare

Astfel, prin publicarea in Monitorul Oficial nr. 202 din 9 aprilie 2013 si avand in vedere directiile si obiectivele Programului Guvernului Romaniei pentru agricultura,

luand in considerare necesitatea prevenirii unor calamitati care pot afecta localitati sau infrastructura de imbunatatiri funciare si care pot determina si accidente la constructiile hidrotehnice, precum si necesitatea stabilirii surselor de finantare pentru acestea, precum si pentru lucrarile de refacere a infrastructurii de imbunatatiri funciare afectate de calamitati naturale, a lucrarilor de intretinere si reparatii ale amenajarilor de imbunatatiri funciare care fac obiectul acordurilor bilaterale dintre Romania si statele vecine privind apararea impotriva inundatiilor si a cheltuielilor ...[citeste in continuare...]
  Club Juridic
Hotariri din apel

Am cumparat in 2009 o garsoniera la parter intro casa cu etaj, (garsoniera nerevendicata) de la chiriasul care a devenit proprietar in baza L.112/1995 in anul 1998.
-in 2001 se incerca revendicare art.480,solutie-inadmisibil,-irevocabil.
-in 2001 se depune notoficare in L.10/2001 nesolutionata pina la decesul proprietarului in 2008, care lasa prin testament o parte din tot imobilul de X mp.
- in 2012 printro actiune in art.480 si 111 obtine in apel restituirea terenului aferent garsonierei(terenul de sub garsoniera in cota indiviza si bunurile comune % aferente bunului principal calculata in cota ideala.
- sunt inaintea recursului.
- pe fond am cistigat ca neintemeiat.

Cum pot combate sublima hotaririle din apel? [citeste in continuare...]

Divort

Am si eu o problema am fost plecata in italia pentru 4 luni cand mam intors miam gasit sotul cu o alta femeie am deschis divort la primarie avenit a semnat prima data dar adoua oara nu sa mai prezentat.intre timp a retras din banca dintr-un cont comun suma de 4000 ron.dupa ceva timp sa reintors la mine sal iert ca nu mai greseste iam dat a doua sansa.

Apoi am imprumutat de la mama mea o suma de bani si neam cumparat o masina pe care am trecuto pe numele lui.acum a plecat din domiciliul unde locuiam si sustine ca masina este a lui.am extrasul de cont si am dovada banilor el nu are nici un venit in ultimii 2 ani imi pot recupera masina fara sai dau lui jumatate?

Astazi iam facut plangere penala pentru furt la politie pentru ca a venit si a luat masina din parcare noaptea si sustine ca o poate farama ca este pe numele lui,actele masinii sunt la mine.ce ma sfatuiti sa fac?[citeste in continuare...]

Reforma Codului de procedura civila poate da peste cap activitatea a zeci de mii de specialisti
 
Cartea "Corespondente intre vechiul si noul Cod de procedura civila" supune atentiei dvs.:

- paralela dintre cele vechiul si noul cod de procedura civila. Identificarea unor articole din vechiul cod, care au sau nu corespondent in noul Cod de procedura civila va fi extrem de simpla, paralela fiind realizata pe materii, insa o veti regasi si sub forma unui index alfabetic.(detalii aici >>>)

- Legea nr. 134/2010 (Codul de procedura civila) (detalii aici>>>)

- Legea de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila (detalii aici >>>)
 
Aflati mai multe detalii aici >>>
  Sanatate
Primavara asta mananci sanatos

1. Mananca de sezon
Alege alimentele care, in mod natural, sunt disponibile acum. Mergi la piata si vezi ce e nou pe tarabe. Fie ca mergi la restaurant sau gatesti acasa, alege dupa moda anotimpului in care te afli. De exemplu, capsunile, caisele, ciresele, lamaile, avocado-ul sunt toate fructe de primavara-vara. La fel si legumele ca sparanghelul, telina, morcovii, varza, spanacul si prazul sunt ideale pentru a fi incluse in dieta.

2. Fa-ti mesele mai usoare
Poti sa dai vina cat vrei pe Craciun, pe Anul Nou, pe Ziua Indragostitilor, pe ziua Monei, dar de colacei nu vei scapa doar cu pareri de rau. E normal ca atunci cand e frig sa mananci mai mult, dar acum trebuie sa opresti ciclul vicios. Umple-ti farfuria cu legume proaspete pentru a creste doza de fibre si nutrienti care sunt mai slab calorici decat fainoasele. Masoara cantitatea de grasimi sanatoase din dieta.

Nu uita ca uleiurile contin cam 100 de calorii pe lingura, asa ca nu-ti face felurile de ...[citeste in continuare...]

 

57 de modele de cereri si actiuni in justitie

conforme cu Noul Cod de Procedura Civila
 

Cerere de chemare in judecata
Actiunea in constatare (detalii aici »)
Cerere completatoare sau de modificare a cererii principale
Cerere de interventie
Cerere de chemare in judecata a altor persoane
Cerere de chemare in garantie
Aratarea titularului dreptului
Intampinare (detalii aici »)
Invocarea exceptiilor de procedura
Invocarea tardivitatii formularii cererii/intampinarii
Cerere reconventionala
Cerere de recuzare (detalii aici »)
Cerere de stramutare
Cerere de aratare a domiciliului
Cerere de repunere in termen
Cerere de preschimbare a termenului de judecata
Cerere de amanare a judecarii cauzei (detalii aici »)
Cerere de incuviintare/administrare probe

Nu uitati: asigurati-va ca toate documentele, actele si formularele dvs. sunt intocmite corect si la timp. Altfel puteti pierde tot ceea ce ati realizat pana cum.

 

57 de modele de cereri si actiuni in justitie
– conforme cu Noul Cod de Procedura Civila –

 

Invocarea nulitatilor actelor de procedura
Cerere de asigurare a dovezilor
Cerere de depunere inscrisuri (detalii aici »)
Cerere de eliberare inscrisuri aflate la dosar
Cerere de suspendare a judecatii
Cerere de redeschidere a judecatii
Cerere de renuntare la judecata (detalii aici »)
Cerere de renuntare la insusi dreptul pretins
Cerere de perimare (detalii aici »)
Cerere de indreptare, lamurire si completare a hotararii
Cerere de refacere a inscrisurilor, hotararilor si dosarelor disparute
Cerere de renuntare la calea de atac
Apel: Cerere de apel pricipal; Apelul incident, apelul provocat
Cerere pentru suspendarea executiei vremelnice adresata instantei de apel
Recurs: Cerere de recurs; Recursul incident si recursul provocat (detalii aici »)
Contestatia in anulare
Revizuire (detalii aici »)

 

Atentie la cererile si sustinerile pe care le formulati in instanta.

Lucrarea noastra va ofera si informatii cu privire la cererile si actiunile care pot fi formulate in cadrul unui proces civil, cu precizarea momentului la care pot fi formulate, a partilor care pot formula astfel de cereri, precum si a instantei competente in solutionarea acestora

Ghid practic pentru procedura partajului judiciar


 

Noile prevederi ale Codului Civil si ale Codului de Procedura Civila!
 

Click aici pentru mai multe detalii >>>

 

Noile reglementari schimba acum regulile procedurii partajului si va obliga sa va aliniati noilor cerinte legate de:


Conditiile partajului Detalii aici »

Tipurile de proprietate Detalii aici »

Bunurile supuse partajului Detalii aici »

Formele de partaj Detalii aici »

Drepturile creditorilor Detalii aici »

Actele necesare in diversele etape ale partajului. Detalii aici »

Venim in ajutorul dvs. oferindu-va acum CD-ul "Partajul judiciar- Informatii complete", ghid practic de procedura conforma cu legislatia in vigoare:

am pus sub lupa toate etapele procedurii de partaj – consideratii teoretice si aplicatii practice

am adunat si prezentat modelele de partaj insotite de acte necesare in fiecare etapa a procesului de partaj.

 
© RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate
Week-end CEDO Interactiv Termeni de utilizare Publicitate

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin

Puteti urmari toate newsletterele e-Juridic pe:

flux rss arhiva newslettere

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040-213172586