E-Juridic.ro - Newsletter

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:53

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

e-Juridic
Comunitate Articole Dictionar juridic Intrebari si raspunsuri Cod Penal. Nou! Modele de contracte Legislatie
 
  Noutati Juridice
CSM: Regulamentul Instantelor din nou modificat

Prin Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 711 din 27 iunie 2013 a fost modificat Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti

Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 711 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 468 din 29 iulie 2013

Avand in vedere dispozitiile art. 139 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul prevederilor art. 133 alin. (5) si (7) din Constitutia Romaniei, republicata, si ale art. 23 alin. (1) si art. 38 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile ulterioare,

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotaraste:

ART. I
Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii ...[citeste in continuare...]

Obligatiile si contractele

contractele, actele juridice unilaterale si faptele juridice – izvoare de obligatii

raspunderea civila

modalitatile obligatiilor si obligatiile complexe

executarea, transformarea, transmisiunea si stingerea

Lista continua aici >>>


Ministerul Sanatatii: Proiectul privind malpraxisul a fost finalizat

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a anuntat, miercuri, ca proiectul privind malpraxisul este finalizat si ca, prin adoptarea acestuia, pacientul va beneficia de proceduri simplificate si de garantia ca, atunci cand se va dovedi actul de malpraxis, va fi despagubit.

Nicolaescu a mentionat ca este pentru a treia oara cand proiectul de modificare a Legii sanatatii (Legea nr. 95/ 2006), la Titlul XV, referitor la malpraxis, este pus in dezbatere publica, dupa ce i-au mai fost aduse unele modificari.

Ministrul a spus ca noutatile aduse de proiectul de act normativ vizeaza in egala masura pacientul, dar si medicul.

Potrivit ministrului, pacientul va beneficia de  ...[citeste in continuare...]

Nerespectarea arhitecturii procesului verbal prevazuta in lege poate conduce la anularea acestuia.

Cati dintre cei care intocmesc astfel de procese verbale acorda atentie acestui „amanunt”? >>> raspunsul aici

Anunt Ministerul Justitiei: Conferinta internationala

In data de 5 octombrie 2013, incepand cu ora 10.00, in Sala de conferinte a Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”, din Bucuresti, Splaiul Unirii nr. 176, sector 4, va avea loc Conferinta internationala „STAT, JUSTITIE SI MEDIERE”.

Conferinta este organizata de Asociatia Magistratilor Europeni care Sustin Medierea (GEMME) – Sectiunea romana, in parteneriat cu Asociatia Centrul Mediatorilor Profesionisti – Bucuresti, Asociatia profesionala „Mediere Bucuresti – Ilfov”, Asociatia Centrul de Mediere Buzau, Ministerul Justitiei, Institutul National al Magistraturii, Editura Universitara.

Evenimentul isi propune sa faca o prezentare a modului in care medierea a fost implementata si functioneaza in Romania si in alte state membre ale Uniunii Europene, din perspectiva Directivei 2008/52/CE privind unele aspecte ale medierii in materie civila si comerciala. Totodata vor fi abordate aspecte concrete ale medierii in diverse ...[citeste in continuare...]

Noul Cod de procedura civila a modificat executarea silita

Cititi aici Ghidul Complet al Executarii Silite

 

Click aici pentru detalii >>>

1.    Avem noi reguli! Mai complexe, mai nuantate!
2.    Cunoasterea si respectarea noii legislatii sunt imperative! In plus...
3.    Puteti economisi timp si energie utilizand un instrument specializat in alcatuirea usoara, corecta si in timp util a dosarelor executionale!

Fiindca acum aveti la dispozitie lucrarea pe CD
Ghidul complet al executarii silite - lucrarea care sintetizeaza pentru dvs. si transpune in actiuni clare articolele de lege. Va ajuta sa respectati legea si sa actionati ca un adevarat profesionist.

Click aici pentru detalii >>>
  Legislatia Muncii
Necompletarea tuturor rubricilor certificatului medical. Ce consecinte apar?
de Mihaela Pascu

Vom analiza mai jos cazul unui salariat care prezinta un concediu medical eliberat de CAS in baza documentelor medicale eliberate de un spital din strainatate care nu cuprinde Codul de urgenta medico-chirurgicala, iar D 112 nu valideaza. Medicul care a eliberat certificatul medical nu considera ca trebuie sa faca aceasta mentiune. Vom stabili cum se poate solutiona un astfel de caz.

Solutia consultantului:
Una dintre rubricile obligatorii ale certificatului de concediu medical este codul indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate. In lipsa acestei rubrici, indemnizatia de asigurari sociale de sanatate nu poate fi platita.

Conform art. 4 OMS 233/2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate, medicul care elibereaza ...[citeste in continuare...]

Noile reglementari schimba acum regulile procedurii partajului!

Aspecte sensibile din procedura partajului:

Proprietatea comuna ...detalii aici >>>
Partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei ...detalii aici >>>
Partajul bunurilor dobandite prin mostenire ...detalii aici >>>
Iesirea din indiviziune cu privire la bunurile dobandite in indiviziune prin contract
Procedura speciala a partajului judiciar, conform noului Cod de procedura civila, modele actiuni partaj ... detalii aici >>>

  Club Juridic
carte funciara

Buna ziua! Am o intrebare legata de o problema de carte funciara. O casa trebuie obligatoriu inscrisa in cartea funciara? Stiu ca fara un extras de carte funciara nu se pot efectua operatiuni juridice, dar daca nu ma intereseaza inca sa efectuez niciun act juridic in legatura cu acea casa, trebuie sa o inscriu in cartea funciara? Dar un teren in aceeasi situatie? Titlu de proprietate exista si pe teren si pe casa. Multumesc anticipat![citeste in continuare...]

Contestatie impotriva incheierii judecatorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate. Instanta competenta

Instanta competenta sa judece contestatia impotriva incheierii judecatorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate este, potrivit dispozitiilor art. 74 alin. (5) din Legea nr. 275/2006, judecatoria in a carei circumscriptie se afla penitenciarul unde, in executarea pedepsei, condamnatul a savarsit abaterea disciplinara, intrucat prin dispozitiile art. 74 alin. (5) din Legea nr. 275/2006 legiuitorul a instituit competenta teritoriala exclusiva a judecatoriei in a carei circumscriptie se afla penitenciarul, in scopul de a se realiza un control judecatoresc unitar asupra hotararii comisiei de disciplina, pe cale plangerii adresate judecatorului delegat pentru penitenciarul in cadrul caruia functioneaza comisia de disciplina si pe cale contestatiei impotriva incheierii judecatorului delegat, introdusa la judecatoria in a carei circumscriptie se afla acelasi penitenciar.
(Sursa: I.C.C.J., sectia penala, incheierea nr. 1606 din 8 ...[citeste in continuare...]
  Viata sanatoasa
6 motive pentru care trebuie sa bei ceai de macese

Stiai ca macesele au de 50 de ori mai multa vitamina C decat citricele? Fructele de maces contin acid citric, pectine, tanin, uleiuri volatile, lecitina si minerale cum ar fi calciu, magneziu fier, potasiu. Pe langa vitamina C, macesele sunt surse excelente de vitamina A, B1, B2, B3, K. Afla mai jos de ce este bine sa bei ceai de macese!

Macesele sunt fructe utilizate in medicina naturista datorita beneficiilor pe care le ofera sanatatii. In unele regiuni macesul se mai numeste trandafir salbatic sau trandafir cainesc. Fructele au culoarea rosie si un gust dulce-acrisor, inviorator.
Fructele de maces contin acid citric, pectine, tanin, uleiuri volatile, lecitina si minerale cum ar fi calciu, magneziu fier, potasiu. Pe langa vitamina C, macesele sunt surse excelente de vitamina A, B1, B2, B3, K.

Acest ceai poate fi pregatit din 7-8 fructe, proaspete sau uscate la o cana cu apa clocotita (250 ml). In plus, are un gust excelent si poate fi baut simplu, fara miere. Se ...[citeste in continuare...]


Stiti care sunt cele 15 contracte alternative la contractul individual de munca?

In Romania nivelul impozitului pe venit si al contributiilor platite de salariat si de angajator pentru salariat se ridica la circa 60% din salariul brut. Aceasta in conditii normale, deoarece la conditii deosebite se adauga 5% CAS la angajator, iar la conditii speciale se adauga 10% la acelasi CAS platit de angajator.

Ajungem la o intrebare deopotriva pentru angajator si pentru salariat: Putem sa schimbam asta si sa ramanem (in acelasi timp) in perfecta legalitate?

Noi va spunem ca Da si va aratam Cum!

Am analizat toate cele 15 alternative la CIM din punct de vedere juridic si contabil:

1.    PFA - solutia cea mai cautata

2. Intreprinderea individuala, intreprinderea familial

3. Conventia civila – poate cea mai buna solutie

4. Derularea activitatii ca si profesie liberal

5. Asocierea in participatiune

Click aici, petru vizualizarea celor 15 alternative CIM >>

 

15 alternative profitabile la CIM conform Codului fiscal in vigoare - detaliate si comentate
 


Cele mai frecvente litigii in relatia cu bancile

Cum suna clauzele abuzive?

“Banca isi rezerva dreptul de a revizui rata dobanzii curente in cazul intervenirii unor schimbari semnificative pe piata monetara, afisand noua rata la sediile sale. Rata dobanzii curente astfel modificata se aplica de la data afisarii.”

Este un exemplu de clauza abuziva, asa cum sunt orice alte clauze care:

* dau dreptul bancii de a modifica unilateral clauzele contractului, fara a avea un motiv intemeiat care sa fie precizat in contract.
* obliga consumatorul sa se supuna unor conditii contractuale despre care nu a stiut nimic la data semnarii contractului;
* obliga consumatorul sa isi indeplineasca obligatiile contractuale, chiar si in situatiile in care banca nu si le-a indeplinit pe ale ei;
* dau dreptul exclusiv bancii sa interpreteze clauzele contractuale;

 


 

Contabilitatea pentru birourile de avocatura

Ghid complet pentru problemele fiscal-contabile ridicate de activitatea cabinetelor individuale de avocatura!

Detalii aici >>>

"Noile prevederi fiscale si contabilitatea societatilor civile profesionale de avocati si a cabinetelor individuale de avocatura" singurul ghid adresat:

societatilor profesionale de avocati
avocatilor din societatile profesionale de avocati
cabinetelor individuale de avocati

in scopul:

  • facilitarii activitatii dvs. din sfera fiscal-contabila; Detalii aici

  • eliminarii stresului introdus de obligatiile fiscal-contabile ce va revin; Detalii aici

  • economiei de timp si de energie, rezerve valorificabile in alte proiecte;

  • evitarii greselilor de aplicare a legislatiei fiscal-contabile;

  • evitarii conflictelor cu reprezentantii ANAF-ului (amenzi). Detalii aici

Aflati aici mai multe detalii >>>

Specialisti acreditati, facand parte din Grupul de Experti Fiscal-Contabili ai Rentrop & Straton raspund profesionist unor intrebari legate de:

Modalitatea de declarare a obligatiilor fiscale Detalii aici
Deductibilitatea cheltuielilor efectuate Detalii aici
Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate Detalii aici
Inregistrarea in scopuri de TVA Detalii aici
Drepturi de asigurari sociale Detalii aici
Contabilitatea societatilor civile profesionale de avocati si a cabinetelor individuale de avocatura. Detalii aici

 

 
© RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate
Week-end CEDO Interactiv Termeni de utilizare Publicitate

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin

Puteti urmari toate newsletterele e-Juridic pe:

flux rss arhiva newslettere

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040-213172586