E-Juridic.ro - Newsletter

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:53

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

e-Juridic
Comunitate Articole Dictionar juridic Intrebari si raspunsuri Cod Penal. Nou! Modele de contracte Legislatie
 
  Noutati Juridice
Limite juridice: Procedura concedierii
de Elena Bontea

Am o concediere individuala (somaj pentru o persoana) pot face o angajare pe postul desfiintat imediat sau se blocheaza postul?

Raspuns:
Potrivit art. 65 alin. (1) din Codul muncii, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

Potrivit alin. (2)  ...[citeste in continuare...]
ANI: Constatarea conflictului de interese

Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta in vederea cercetarii lui Tudor Balta, fost vicepresedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese in materie penala.

Potrivit unui comunicat al ANI, Tudor Balta a participat la sedinta Consiliului din data de 3 august 2010, in cadrul careia s-a aprobat cererea societatii Compania de Asigurari Reasigurari Exim Romania SA (CARE - Romania SA), de obtinere a autorizatiei de functionare ca societate de asigurare.

ANI sustine ca Tudor Balta detine un numar de 30.000 actiuni la societatea Compania de Asigurari Reasigurari Exim Romania SA.

Tudor Balta a ocupat functia de vicepresedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in perioada 28 iunie 2006 - 29 aprilie 2013.

ANI declara ca Tudor Balta a incalcat dispozitiile art. 253 (1) din Codul penal al Romaniei, potrivit ...[citeste in continuare...]


Cartea "Corespondente intre vechiul si noul Cod de procedura civila" supune atentiei dvs.:

- paralela dintre cele vechiul si noul cod de procedura civila. Identificarea unor articole din vechiul cod, care au sau nu corespondent in noul Cod de procedura civila va fi extrem de simpla, paralela fiind realizata pe materii, insa o veti regasi si sub forma unui index alfabetic.(detalii aici >>>)

- Legea nr. 134/2010 (Codul de procedura civila) (detalii aici>>>)

- Legea de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila (detalii aici >>>)
 
Aflati mai multe detalii aici >>>
Cazuri de limitare a raspunderii fiduciarului

* Art. 785 - Deschiderea procedurii insolventei impotriva fiduciarului nu afecteaza masa patrimoniala fiduciara.

* Art. 786 - Bunurile din masa patrimoniala fiduciara pot fi urmarite de titularii de creante nascute in legatura cu aceste bunuri sau de creditorii constituitorului care au o garantie reala asupra bunurilor acestuia si a carei opozabilitate este dobandita anterior datei stabilirii fiduciei.

Dreptul de urmarire poate fi exercitat si de ceilalti creditori ai constituitorului, insa numai in temeiul unei hotararii judecatoresti definitive.

Asupra cazurilor de limitare a raspunderii fiduciarului am putea sa le clasificam in doua cazuri distincte, asa cum rezulta din continutul art. 786 Cod civil.

In primul caz de limitare a raspunderii fiduciarului, legiuitorul instituie regula potrivit careia deschiderea procedurii insolventei impotriva fiduciarului nu afecteaza masa patrimoniala fiduciara, rezultand de aici separatia masei patrimoniale ...[citeste in continuare...]

Legea 76/2012 dispune, Codul de Procedura Civila se supune.

Stiti cum se vor desfasura procesele civile incepand cu 15 februarie 2013?

Ghid rapid de insusire a celor peste 30 de articole modificate prezente in Noul Cod de Procedura Civila ... detalii aici

Reduceti cu 87% timpul si efortul pregatirii pentru prezentarea cu succes in instanta!

Data de 15 februarie 2013 aduce cu sine schimbarea consistenta a Codului de Procedura Civila. Aceasta modificare are un impact major asupra regulilor dupa care se vor desfasura de acum inainte procesele civile. >>> detalii aici


  Legislatia muncii
Sfatul expertului: Transfer salariati la un nou angajator. Ce inregistrari operam in Revisal?
de Mihaela Pascu

Noul Cod al muncii a eliminat posibilitatea prin care erau transferati salariatii in interes de serviciu. Cu toate acestea, noile prevederi permit ca preluarea salariatilor sa fie posibila in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia.

Astfel, avand in vedere cap. V, art. 173, alin. (2), coroborat cu cap. II, art. 5, alin. (1) din Legea nr. 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora, toate drepturile si obligatiile cedentului (persoana care isi pierde calitatea de angajator) care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului (persoana care dobandeste calitatea de angajator).

Legislatia mentioneaza, asadar, ca transferul nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent sau de catre cesionar, astfel ...[citeste in continuare...]

Ghid practic pentru procedura partajului judiciar

Noile prevederi ale Codului Civil si ale Codului de Procedura Civila!

Click aici pentru mai multe detalii >>>

Noile reglementari schimba acum regulile procedurii partajului si va obliga sa va aliniati noilor cerinte legate de:

* Conditiile partajului Detalii aici »
  Club Juridic
Este obligatorie activarea unui cod CAEN existent la activitati secundare?

Buna ziua,

Sunt in urmatoarea situatie:
- cod CAEN 4791 la "Activitati secundare" in actul constitutiv
- activitate principala cod CAEN 6311

si intentionez sa demarez si activitati de comert pe internet (haine, bijuterii etc) prin intermediul unui magazin online.

Avand in vedere situatia, mai este necesara (obligatorie) "activarea" sau ceva de genul acesta a codului CAEN 4791?
Din cate am inteles, nu este obligatorie atat timp cat exista ca activitate secundara, dar am primit si "sfaturi" ca ar trebui totusi activat, fapt ce ma face sa fiu intr-o confuzie totala vis-a-vis de aceasta procedura.
In cazul in care este obligatorie, aceasta activare implica si niste costuri?

Multumesc anticipat pentru raspuns!

O zi excelenta![citeste in continuare...]

Iesire din indiviziune

Buna ziua!
Am discutat cu mai multi avocati si am cateva nelamuriri.
In primul rand sa va prezint situatia: Este vorba despre un apartament cu o valoare relativ mica 38000 euro voloare care cred ca in urma unei evaluari poate scadea. Acest apartament are in acest moment urmatorii proprietari 1/8 x 3 frati ( eu fiind unul dintre frati) si 5/8 un parinte supravietuitor situatie stabilita in urma decesului celuilalt parinte. Parintele supravietuior si unul dintre frati mi-au vandut mie partile lor (prin contract de vanzare-cumparare cu clauza de habitatie viagera).

Nelamuririle mele constau in:
1. Pentru iesire din indiviziune a celui de al treilea frate ce detine 1/8 este indicat sa initiez eu un proces in conditiile in care suma ce iar revenii se poate majora in ce ma priveste cu cheltuielile de judecata (asta in cazul compensarii cheltuielilor de judecata) sau sa astept sa initieze el un proces similar?
2. In ce conditii poate fi desfiintat un contract de ...[citeste in continuare...]

Informatii care va sunt deosebit de utile

1. Odata cu intrarea in vigoare a Codului civil, regula este ca, dupa divort, custodia revine in comun ambilor parinti. Aceasta presupune, intre altele, responsabilitati in comun ale parintilor in ceea ce priveste deciziile importante care se iau cu privire la copii (ex: alegerea gradinitei, a scolii, interventii medicale samd.).

Exceptia. Cand exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta poate hotari ca ... cititi continuarea aici

2. Locuinta copilului dupa divort
Parintii se pot intelege asupra locuintei copilului dupa divort. Daca parintii nu se inteleg si decid contrar interesului superior al copilului, instanta stabileste, odata cu pronuntarea divortului, ca locuinta copilului minor sa fie la ... cititi continuarea aici

  Viata sanatoasa
Invata sa fii gazda perfecta

Este ziua ta in week-end si ai invitat cativa prieteni apropiati pe la tine. Este normal sa fii un pic ingrijorata si sa-ti doresti sa fii gazda perfecta, pentru ca lumea sa-si reaminteasca de ce bine le-a fost si sa va aprofundati legaturile. Nu te teme, este posibil, numai ca trebuie sa planifici dinainte cateva lucruri, sa alegi un meniu si sa faci cateva aranjamente

In primul rand, ai grija pe cine inviti. Gandeste-te si la spatiul pe care-l ai si la afinitatile intre oameni. Nu-i invita pe cei care se urasc de moarte. Nu amesteca grupurile (colegii de generala si colegii de serviciu, de exemplu), caci s-ar putea sa nu gaseasca teme de discutie comune.

Parintii tai fac si acum mese ca pe vremea raposatului, cu fata de masa alba, cu multe feluri de mancare si prajituri, cu vin din plin si veselie centrata in jurul acestora. Poate tu vrei sa variezi, sa le lasi oamenilor spatiu sa danseze, copiilor loc pentru a-si plimba masinutele si bebelusii de jucarie. In acest ...[citeste in continuare...]

Este timpul sa devii anteprenor! Primul lucru de care ai nevoie? INFORMATIA!

Iti doresti sa fii un antreprenor de succes? Cu siguranta stii ca, fara a fi un om perfect informat, nu poti reusi in viata. Nu numai in antreprenoriat, ci chiar in viata, informatia  face diferenta.

Revista Antreprenor in Romania iti deschide si tie calea spre succesul visat. Te ajuta sa fii corect informat si la timp.

Ce gasesti in revista luna de luna?

Pentru mai putin de 3 lei/ zi poti afla informatii despre tot ce misca in mediul autohton al afacerilor.

Iata ce poti gasi in fiecare numar:

Interviu cu antreprenori romani de success >>click aici pentru detalii

  Viitorii antreprenori intreaba. Antreprenorii de succes raspund

Calendar evenimente business - unul dintre cele mai utile instrumente pentru cei care doresc sa se intalneasca cu antreprenori experimentati

  Sfaturi si analize de la specialisti >>click aici pentru detalii

  Idei de afaceri inedite

  Cum sa eviti greselile antreprenoriale

  Trenduri in business 2013 >>click aici pentru detalii

  Marketing si management
Cele mai frecvente litigii in relatia cu bancile


Cum suna clauzele abuzive?

“Banca isi rezerva dreptul de a revizui rata dobanzii curente in cazul intervenirii unor schimbari semnificative pe piata monetara, afisand noua rata la sediile sale. Rata dobanzii curente astfel modificata se aplica de la data afisarii.”

Este un exemplu de clauza abuziva, asa cum sunt orice alte clauze care:

* dau dreptul bancii de a modifica unilateral clauzele contractului, fara a avea un motiv intemeiat care sa fie precizat in contract.
* obliga consumatorul sa se supuna unor conditii contractuale despre care nu a stiut nimic la data semnarii contractului;
* obliga consumatorul sa isi indeplineasca obligatiile contractuale, chiar si in situatiile in care banca nu si le-a indeplinit pe ale ei;
* dau dreptul exclusiv bancii sa interpreteze clauzele contractuale;

 


 

Contabilitatea pentru birourile de avocatura

Ghid complet pentru problemele fiscal-contabile ridicate de activitatea cabinetelor individuale de avocatura!

Detalii aici >>>

"Noile prevederi fiscale si contabilitatea societatilor civile profesionale de avocati si a cabinetelor individuale de avocatura" singurul ghid adresat:

societatilor profesionale de avocati
avocatilor din societatile profesionale de avocati
cabinetelor individuale de avocati

in scopul:

  • facilitarii activitatii dvs. din sfera fiscal-contabila; Detalii aici

  • eliminarii stresului introdus de obligatiile fiscal-contabile ce va revin; Detalii aici

  • economiei de timp si de energie, rezerve valorificabile in alte proiecte;

  • evitarii greselilor de aplicare a legislatiei fiscal-contabile;

  • evitarii conflictelor cu reprezentantii ANAF-ului (amenzi). Detalii aici

Aflati aici mai multe detalii >>>

Specialisti acreditati, facand parte din Grupul de Experti Fiscal-Contabili ai Rentrop & Straton raspund profesionist unor intrebari legate de:

Modalitatea de declarare a obligatiilor fiscale Detalii aici
Deductibilitatea cheltuielilor efectuate Detalii aici
Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate Detalii aici
Inregistrarea in scopuri de TVA Detalii aici
Drepturi de asigurari sociale Detalii aici
Contabilitatea societatilor civile profesionale de avocati si a cabinetelor individuale de avocatura. Detalii aici

 
 
© RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate
Week-end CEDO Interactiv Termeni de utilizare Publicitate

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin

Puteti urmari toate newsletterele e-Juridic pe:

flux rss arhiva newslettere

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040-213172586