Se pot vinde actiuni sub valoarea nominala?
de Constanta Popa
Un SRL detine actiuni intr-un SA, si hotaraste instrainarea unei parti din detinere catre un alt actionar al SA-ului. Poate SRL-ul sa instraineze detinerea de actiuni la un pret sub valoarea nominala?
Raspuns:
Da, se pot instraina actiunile la un pret sub valoarea nominala. Nu exista implicatii in privinta TVA, operatiunile cu actiuni fiind scutite de taxa conform art. 141 alin. 2 lit. a pct. 5 din "Codul fiscal.
Din punct de vedere al impozitului pe profit, veniturile obtinute din vanzarea actiunilor sunt impozabile, iar costul lor de achizitie (valoarea nominala) este cheltuiala deductibila.
Singura atentionare este legata de situatia in care cumparatorul actiunilor este persoana afiliata cu societatea care vinde actiunile.
In aceasta situatie, devin aplicabile prevederile ... [citeste in continuare...]
CSM: Workshop-uri privind Cooperarea Judiciara Europeana
Centrul de Cooperare Judiciara al Institutului Universitar European din Florenta (EUI), in colaborare cu partenerii sai – Academia Judiciara din Croatia, Scoala Superioara pentru Magistratura din Italia, Curtea Suprema Administrativa din Polonia, Consiliul Superior al Magistraturii si Institutul National al Magistraturii din Romania, Scoala Judiciara din Spania, precum si Asociatia Europeana a Judecatorilor Administrativi, va anunta cu mare placere faptul ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2013, deruleaza proiectul cu titlul JUST/2012/FRAC/AG/2755 „Cooperarea Judiciara Europeana in domeniul drepturilor fundamentale in practica instantelor nationale – potential neexplorat”, proiect care este finantat in cadrul Programului „Drepturi Fundamentale si Cetatenie” al Comisiei Europene.
In cadrul proiectului vor fi organizate trei Workshop-uri la care vor fi invitati cu precadere judecatori (dar si procurori, in functie de specificul ... [citeste in continuare...]
Codul muncii s-ar putea modifica. Inca o zi libera legal
de Mihaela Pascu
O noua propunere legislativa pentru modificarea art.139 alin.(1) din Legea nr.53/2003 - Codul muncii a fost inaintata Camerei Deputatilor spre dezbatere si se asteapta in acest moment o decizie.
Se face propunerea de aprobare a legii pentru modificarea art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.
Articol unic:
Alineatul (1) al articolului 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 139 (1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie
- 6 decembrie - Sf. Nicolae;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele ... [citeste in continuare...]

Rectificare CF
Din anul 2007 detin un teren extravilan(livada) in suprafata de 11400 mp care a fost inscrif in CF sub nr.cadastral 140.Pentru acest teren am solicitat si primit subventie APIA. Anul acesta cand am fost sa identific parcela pentru a primi din nou subventia am constatat ca a fost modificata forma terenului detinut ca urmare a unei lucrari cadastrale efectuate in comuna respectiva .
Am solicitat un extras CF de informare si am constatat ca nr. cadastral a fost modificat ,la fel si forma proprietatii detinute .Noul teren nu mai poate fi folosit ca si livada avand in vedere ca acesta contine fostele bazine de apa ale Primariei si foarte multe salcii.Eu am facut investitie pe terenul cumparat ,am plantat aprox.120 puieti.
Trebuie sa reziliez cererea privind subventi APIA ? Cand au inceput demersurile proiectului privind lucrarea cadastrala am depus documentele care atesta dreptul de proprietate (contract vanzare -cumparare precum si schita terenului detinut certificata de OF.de CADASTRU ... [citeste in continuare...]
Reprezentare in instanta
Am angajat cu contract de munca o persoana licentiata in drept, pe postul de cosilier juridic, acesta nu este inscris in tabloul cosilierilor juridici.
Vreau sa stiu daca ma poate reprezenta in instanta fara probleme, fara procura speciala? Va multumesc. [citeste in continuare...]
Ai avut o saptamana nebuna? Odihneste-te in week-end sa nu faci diabet
Un week-end de relaxare poate ti se pare un lux binemeritat, dar sa stii ca este, de fapt, o necesitate pentru prevenirea diabetului, relateaza Daily Mail.
Medicii au descoperit ca, daca dormi mai mult sambata si duminica, scazi drastic riscul de aparitie a diabetului de tip 2 care loveste, de obicei, pe la debutul varstei mijlocii.
Tipul 2 este cunoscut ca fiind asociat lipsei de somn si obezitatii si duce la complicatii, cum ar fi atac cerebral, atac de cord, orbire,boli de rinichi si degradare vasculara care poate necesita chiar amputari.
Cercetatorii australieni spun ca aceste concluzii pot sa le fie de ajutor oamenilor care se chinuiesc sa doarma suficient in timpul saptamanii din cauza programului de viata din ce in ce mai incarcat.
Acestia au monitorizat 19 barbati sanatosi, cu varsta medie de 29 de ani, care dormeau in jur de sase ore pe noapte in timpul saptamanii, pe o perioada de peste doi ani.
Subiectii au recuperat in week-end, dormind, in ... [citeste in continuare...]
|
Cartea "Corespondenta vechilor temeiuri juridice in noul Cod civil" contine toata informatia de care aveti nevoie, structurata in mod similar Codului civil cu care sunteti familiarizat.

Acest tip de organizare va ajuta sa ajungeti rapid la temeiul legal cautat si sa gasiti imediat corespondenta sa in noul Cod civil. Simplu, rapid si corect!
Click aici pentru detalii >>>
Cele 7 capitole sunt corespunzatoare celor 7 „Carti” ale Codului Civil si contin articolele care au fost modificate, imbogatite sau, din contra, lipsite de anumite articole. Acestea sunt:
1. Persoanele
A. Persoana fizica
punerea sub interdictie
rectificarea acte stare civila
modificarea numelui sau prenumelui
inregistrarea tardiva a nasterii
…Lista continua aici >>>
B. Persoana juridica
2. Dreptul familiei
casatoria, divortul, partajul bunurilor comune
rudenia, filiatia si adoptia
drepturile si indatoririle parintesti, obligate de intretinere
…Lista continua aici >>>
3. Dreptul de proprietate
proprietatea privata, dobandirea si apararea dreptului de proprietate
dezmembramintele dreptului de proprietate
fiducia si administrarea bunurilor altuia
…Lista continua aici >>>
4. Mosteniri si liberalitati
mostenirile
liberalitatile
transmisiunea mostenirii si partajul succesoral
…Lista continua aici >>>
5. Obligatiile si contractele
contractele, actele juridice unilaterale si faptele juridice – izvoare de obligatii
raspunderea civila
modalitatile obligatiilor si obligatiile complexe
executarea, transformarea, transmisiunea si stingerea
…Lista continua aici >>>
6. Prescriptia
prescriptia extinctiva
prescriptia achizitiva
uzucapiunea
…Lista continua aici >>>
7. Dispozitii de drept international privat
Click aici pentru exemple >>>
|