E-Juridic.ro - Newsletter

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:53

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

e-Juridic
Comunitate Articole Dictionar juridic Intrebari si raspunsuri Cod Penal. Nou! Modele de contracte Legislatie
 

Un instrument menit sa economiseasca si sa eficientizeze timpul avocatilor, consilierilor juridici, notarilor, magistratilor!

Legis Plus Profesional Soft legislativ COMPLET destinat informarii juridice!
 

Prin Legis Plus Profesional  aveti acces imediat la cea mai importanta si completa baza de date legislativa de pe internet. Este aceeasi baza de date pe care o folosesc instantele din Romania, ceea ce va garanteaza cat de veridica este ea ca baza de informare si, mai ales, cat de actualizata la zi.


  Noutati Juridice
Reglementari fiscale in vigoare incepand cu 1 iulie
de Mihaela TRUSCA

In Monitorul Oficial nr.0320 din 03.06.2013 a fost publicata O.U.G. nr.50/2013, ordonanta ce aduce modificari cu privire la modul de calcul a penalitatilor datorate pentru plata cu intarziere a obligatiilor fiscale, dar si cu privire la acordarea esalonarii de plata si amanarea la plata, unele dispozitii urmand a intra in vigoare la data de 1 iulie 2013.

Modificari privind modul de calcul a penalitatilor de intarziere

Prin Nota de fundamentare la O.U.G. nr.50/2013, se arata ca pentru platile intarziate, trebuie ca penalitatile sa descurajeze neconformarea, iar dobanda –sa fie destinata sa protejeze valoarea reala a platilor reprezentand impozite, taxe si alte sume datorate bugetului general consolidat.

Pentru acest motiv, legislatia fiscala ar trebui sa  ...[citeste in continuare...]
Apt conditionat nu inseamna inapt
de Gabriela Chirazof

Avand in vedere ca un salariat a obtinut la vizita medicala de la medicina muncii o fisa de aptitudine cu calificativ "APT CONDITIONAT" si recomandare: schimbarea locului de munca, pozitie statica, loc ferit de pericole si tinand cont caci compania noastra nu are alte locuri de munca vacante care sa indeplineasca aceste conditii, care este procedura de demitere ce trebuie aplicata sau daca este o alta solutie pentru acest caz? Exista vre-o sansa sa beneficieze de somaj acest om?

Raspuns:
Conform art. 9 alin. (1) din HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile, ulterioare, aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical.

Concluziile examenului medical consemnate in fisa de aptitudini pot fi..[citeste in continuare...]

Noile reglementari schimba acum regulile procedurii partajului!

Aspecte sensibile din procedura partajului:

Proprietatea comuna ...detalii aici >>>
Partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei ...detalii aici >>>
Partajul bunurilor dobandite prin mostenire ...detalii aici >>>
Iesirea din indiviziune cu privire la bunurile dobandite in indiviziune prin contract
Procedura speciala a partajului judiciar, conform noului Cod de procedura civila, modele actiuni partaj ... detalii aici >>>

Consiliul de Mediere protesteaza fata de modificarile aduse legislatiei in domeniu

Conducerea Consiliului de Mediere si-a manifestat duminica nemultumirea fata de modificarile aduse Legii in domeniu - care ar duce, in opinia acesteia, la "subordonarea" ocupatiei de catre profesiile juridice.

Reprezentantii Consiliului de Mediere au sustinut, intr-o conferinta de presa, ca modificarile la Legea privind medierea ar fi in contradictie cu reglementarile europene in domeniu si au afirmat ca nu au fost consultati sau informati despre acest lucru, desi exista obligatie "legala" in acest sens.

"Prin adoptarea de catre Camera Deputatilor a punctului 4 din Legea 214/2013 cadrul legislativ intern devine contrar cerintelor solicitate Romaniei in domeniul medierii, impuse in anul 2006 ca si conditie in vederea aderarii la Uniunea Europeana", a declarat presedintele CM, Dorin Valeriu Badulescu.

Potrivit lui Badulescu, modificarea legislativa dincolo de "imposibilitatea transpunerii in practica" ar permite unor ...[citeste in continuare...]

Nerespectarea arhitecturii procesului verbal prevazuta in lege poate conduce la anularea acestuia.

Cati dintre cei care intocmesc astfel de procese verbale acorda atentie acestui „amanunt”? >>> raspunsul aici
  Legislatia Muncii
La Luxemburg s-a dezbatut egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati
de Mihaela Pascu

Ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, Mariana Campeanu, a participat la reuniunea EPSCO din 20 iunie 2013, din Luxemburg.

In cadrul reuniunii Consiliului ministrilor muncii din UE, a avut loc o dezbatere privind Semestrul European din perspectiva domeniilor ocuparii si protectiei sociale, in vederea pregatirii reuniunii Consiliului European din 27-28 iunie a.c.

in acest context, ministrul roman al muncii a apreciat coordonarea procesului in cadrul Semestrului European 2013, inclusiv in ceea ce priveste  ...[citeste in continuare...]

Noul Cod de procedura civila a modificat executarea silita

Cititi aici Ghidul Complet al Executarii Silite

 

Click aici pentru detalii >>>

1.    Avem noi reguli! Mai complexe, mai nuantate!
2.    Cunoasterea si respectarea noii legislatii sunt imperative! In plus...
3.    Puteti economisi timp si energie utilizand un instrument specializat in alcatuirea usoara, corecta si in timp util a dosarelor executionale!

Fiindca acum aveti la dispozitie lucrarea pe CD
Ghidul complet al executarii silite - lucrarea care sintetizeaza pentru dvs. si transpune in actiuni clare articolele de lege. Va ajuta sa respectati legea si sa actionati ca un adevarat profesionist.

Click aici pentru detalii >>>
  Club Juridic
Autoritate de lucru judecat

Ma aflu in urmatoarea situatie: ca sot supravietuitor -urmas ,eu primesc prin Casa de pensii o indemnizatie lunara care are ca baza de calcul, salariul mediu brut utilizat pe frundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul in care se face plata.Incepind cu anul 2011 s-a schimbat in legea bugetului sintagma ''salariu mediu brut '' in ''cistig salarial mediu brut''. Fata de aceasta schimbare am solicitat Casei de pensii sa calculeze indemnizatia raportata la cistigul salarial mediu brut.

In urma refuzului sau am actionat in instanta casa de pensii ,m-am reprezentat singura si am cistgat irevocabil.

Solutia pe scurt: Admite actiunea astfel cum a fost precizata. Obliga parata sa recalculeze indemnizatia cuvenita reclamantului conform art. 4 alin 2 lit. a din Legea nr. 341/2004 prin raportare la castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat prevazut de art. 15 din Legea nr. ...[citeste in continuare...]

Actionare in judecata angajator

Buna ziua! Am actionat in judecata angajatorul ca urmare a neplatii salariilor incepand cu luna decembrie 2012 pana in prezent.

Actiunea suna asa, dupa sfatul primit de la dvs.:  "hotararea ce veti pronunta sa:

1. fie obligata sa imi plateasca suma de x lei, reprezentand drepturi salariale pe perioada decembrie 2012 ? aprilie 2013;

2. fie obligata sa-mi plateasca suma de x lei, cu titlu de despagubiri corespunzatoare pre- judiciului pe care l-am suferit, ca urmare a neexecutarii de catre parata a obligatiilor contractuale de plata a salariului.

DOMNULUI PRESEDINTE AL SECTIEI LITIGII DE MUNCA SI ASIGURARI SOCIALE

Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati parata sa imi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.

MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:
IN FAPT:

Subsemnata am incheiat la data de x, un contract individual de munca cu parata, pe durata determinata, care a fost ...[citeste in continuare...]
  Viata sanatoasa
Scapa de transpiratie cu ceai de salvie!

Frunzele de salvie ofera o aroma deosebita preparatelor culinare. Pot fi folosite cu succes si in medicina naturista pentru tratarea problemelor digestive, durerilor de cap, abceselor dentare, etc.

Salvia este o planta medicinala folosita ca remediu naturist pentru tratarea inflamatiilor cailor respiratorii, oboselii fizice si psihice, ulceratiilor pielii, bronsitei, etc.

Frunzele de salvie sunt bogate in uleiuri volatile, polifenoli, tannin, flavonoizi si au proprietati antibacteriene si antiseptice.

Cum se prepara infuzia de salvie?
Ca sa prepari un ceai de salvie, adauga o lingurita de planta uscata si maruntita la o ceasca de apa calda. Lasa ceaiul la infuzat 5-10 minute, apoi filtreaza-l. Se bea doua cani de ceai de salvie pe zi, cu o jumatate de ora inainte de mesele principale.
Ceaiul de salvie - beneficii pentru sanatate

1. Reduce transpiratia excesiva
Transpiratia excesiva este cauzata de interactiunea dintre bacteriile care exista in mod normal pe ...[citeste in continuare...]

Cartea "Corespondenta vechilor temeiuri juridice in noul Cod civil" contine toata informatia de care aveti nevoie, structurata in mod similar Codului civil cu care sunteti familiarizat.

Corespondente temeiuri vechiul si noul Cod civil

Acest tip de organizare va ajuta sa ajungeti rapid la temeiul legal cautat si sa gasiti imediat  corespondenta sa in noul Cod civil. Simplu, rapid si corect!

Click aici pentru detalii >>>


Cele 7 capitole sunt corespunzatoare celor 7 „Carti” ale Codului Civil si contin articolele care au fost modificate, imbogatite sau, din contra, lipsite de anumite articole. Acestea sunt:

1. Persoanele

A. Persoana fizica


punerea sub interdictie

rectificarea acte stare civila

modificarea numelui sau prenumelui

inregistrarea tardiva a nasterii

Lista continua aici >>>
 

B. Persoana juridica

2. Dreptul familiei

casatoria, divortul, partajul bunurilor comune

rudenia, filiatia si adoptia

drepturile si indatoririle parintesti, obligate de intretinere
…Lista continua aici >>>

 

3. Dreptul de proprietate

proprietatea privata, dobandirea si apararea dreptului de proprietate 

dezmembramintele dreptului de proprietate

fiducia si administrarea bunurilor altuia

Lista continua aici >>>
 

4. Mosteniri si liberalitati

mostenirile

liberalitatile

transmisiunea mostenirii si partajul succesoral

Lista continua aici >>>
 

5. Obligatiile si contractele

contractele, actele juridice unilaterale si faptele juridice – izvoare de obligatii

raspunderea civila

modalitatile obligatiilor si obligatiile complexe

executarea, transformarea, transmisiunea si stingerea

Lista continua aici >>>

6. Prescriptia   

prescriptia extinctiva   

prescriptia achizitiva

uzucapiunea

Lista continua aici >>>
 

7. Dispozitii de drept international privat


Click aici pentru exemple >>>Atentie:
Noul Cod de procedura civila

Recuperarea garantata a debitelor!
Colectarea si recuperarea debitelor comerciale si civile

Cuprins

Capitolul 1: Obligatia de plata

1.1. Creante
1.2. Garantii
1.2.1 Garantii personale
1.2.2 Garantii reale
1.3. Scadenta ... detalii aici
1.4. Prescriptia creantelor

Capitolul 2 : Clauze preventive

2.1. Pacte comisorii
2.2. Clauza penala si dobanda de legala ... detalii aici
2.2.1 Clauza penala
2.2.2 Dobanda legala
2.3. Punerea in intarziere a debitorului ...detalii aici
2.4. Sfaturi utile privind clauzele preventive

Cap 3: Recuperarea creantelor

3.1. Recuperare amiabila
A.    Notificarea debitorului;
B.    Medierea. ... detalii aici

3.2. Recuperare contencioasa
3.2.1 Procedura de drept comun
3.2.2 Proceduri urgente

A.Procedura cererilor de valoare redusa .... detalii aici
B.Procedura ordonantei de plata
C. Asemanari si deosebiri

3.2.3 Procedura insolventei
A. Debitorul se afla deja in insolventa
B. Creditorul solicita deschiderea insolventei ... detalii aici

Capitolul 4: Alte modalitati de transformare sau stingere a platii

4.1. Cesiunea de creanta
4.2. Compensatia
4.3. Darea in plata ... detalii aici
4.4. Remiterea de datorie
4.5. Imposibilitatea fortuita de executare

 


 

Cele mai frecvente litigii in relatia cu bancile

Cum suna clauzele abuzive?

“Banca isi rezerva dreptul de a revizui rata dobanzii curente in cazul intervenirii unor schimbari semnificative pe piata monetara, afisand noua rata la sediile sale. Rata dobanzii curente astfel modificata se aplica de la data afisarii.”

Este un exemplu de clauza abuziva, asa cum sunt orice alte clauze care:

* dau dreptul bancii de a modifica unilateral clauzele contractului, fara a avea un motiv intemeiat care sa fie precizat in contract.
* obliga consumatorul sa se supuna unor conditii contractuale despre care nu a stiut nimic la data semnarii contractului;
* obliga consumatorul sa isi indeplineasca obligatiile contractuale, chiar si in situatiile in care banca nu si le-a indeplinit pe ale ei;
* dau dreptul exclusiv bancii sa interpreteze clauzele contractuale;

 

 
© RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate
Week-end CEDO Interactiv Termeni de utilizare Publicitate

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin

Puteti urmari toate newsletterele e-Juridic pe:

flux rss arhiva newslettere

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040-213172586