E-Juridic.ro - Newsletter

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:53

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

e-Juridic
Comunitate Articole Dictionar juridic Intrebari si raspunsuri Cod Penal. Nou! Modele de contracte Legislatie
 

Softul de generare rapida – Acte emise de angajator

cu doar 160 de lei

... Click Aici pentru Formularul de Inscriere »

Veti regasi in cadrul Softului nostru TOATE modelele de Acte, Contracte si Documente necesare atunci cand aveti mai mult de 2 angajati in firma.


  Noutati Juridice
Exceptie admisa: Este neconstitutionala recunoasterea calitatii de titular in invatamant de consiliul de administratie si senatul universitar

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis marti ca este neconstitutionala recunoasterea calitatii de titular in invatamant de catre consiliul de administratie si, respectiv, senatul universitar, intr-o alta modalitate decat concursul.

In sedinta de marti, Curtea s-a pronuntat asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului, in temeiul art.146 lit.d) teza a doua din Constitutie, exceptie avand ca obiect dispozitiile art.284 alin.(7) si art.289 alin.(7) din Legea Educatiei Nationale 1/2011.

"Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.284 alin. (7) si art.289 alin. (7) din Legea Educatiei Nationale nr.1/2011 sunt neconstitutionale. Curtea a retinut, in esenta, ca textele de lege mentionate incalca dispozitiile art.16 din Constitutie - Egalitatea in drepturi, intrucat permit recunoasterea calitatii de titular in invatamant de catre consiliul de administratie si, ...[citeste in continuare...]

Excel Practic – explicat pas cu pas

Toate situatiile si rapoartele pe care le primiti sau pe care trebuie sa le faceti sunt in ziua de astazi in Excel. Programul este indispensabil, de aceea a fost editat un Ghid Practic Excel 
 

Excel-ul nu va mai avea pentru tine niciun secret! ...Click Aici »
 

Cu ajutorul Ghidului Practic Excel reduceti timpul de lucru de la cateva ore la cateva minute
 

Nu te mai chinui cu planificari, evidente si rapoarte in Excel! Descopera chiar acum acele functii si formule Excel care iti reduc munca stresanta si obositoare la cateva minute de prelucrare a datelor. Pret redus cu 42%!


Acte de stare civila multilingve

In Monitorul Oficial nr. 608 din 30 septembrie au fost publicate Normele metodologice adoptate in sprijinul aplicarii Conventiei nr. 16 a Comisiei internationale de Stare Civila.

Asa cum stiti, Conventia nr. 16 a Comisei Internationale de Stare Civila priveste eliberarea extaselor multilingve ale actelor de stare civila, semnata la Viena la 8 septembrie 1976.

Normele metodologice de punere in aplicare a prevederilor Conventiei nr. 16 a Comisiei Internationale de Stare Civila referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civila, semnata la Viena la 8 septembrie 1976, denumite in continuare norme metodologice, sunt elaborate in scopul punerii in aplicare in mod unitar a prevederilor Conventiei nr. 16 a Comisiei Internationale de Stare Civila referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civila, semnata la Viena la 8 septembrie 1976, denumita in continuare Conventia nr. 16, de catre:

a) ...[citeste in continuare...]

Cartea "Corespondenta vechilor temeiuri juridice in noul Cod civil" contine toata informatia de care aveti nevoie, structurata in mod similar Codului civil cu care sunteti familiarizat.

Acest tip de organizare va ajuta sa ajungeti rapid la temeiul legal cautat si sa gasiti imediat  corespondenta sa in noul Cod civil. Simplu, rapid si corect!

Click aici pentru detalii >>>


Nulitate: Ocuparea functiei fara conditii
de Adriana Nedu

Societatea a angajat acum cativa ani 4 salariati fara permis de conducere, desi in fisa fostului era mentionat ca salariati sa posede permis de conducere (functia: Manipulant si Vanzatori la domiciliul clientului pe baza de comanda).

Se pot inceta contractele de munca ale salariatilor mai sus mentionati prin art. 57 (1) din C.M, respectiv nulitate contract desi angajarea lor s-a facut acum 2-3 ani? Mentionez ca salariatilor nu li s-a cerut o declaratie in care se angajau sa prezinte permis de conducere intr-un termen anume de la angajare.

Raspuns:
Art. 57 alin. (1) din Codul muncii, republicat, prevede ca nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia. Potrivit alin. (3) al aceluiasi articol nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.

Asadar, legiuitorul nu a prevazut in mod expres si ...[citeste in continuare...]

  Legislatia Muncii
Cum functioneaza un comitet de securitate si sanatate in munca?

• Initiativa intrunirii CSSM revine angajatorului sau reprezentantului sau legal. Comitetul se va reuni cel putin trimestrial si ori de câte ori este necesar.

• La intrunirile CSSM vor fi convocati sa participe lucratorii desemnati, reprezentantii serviciului intern de prevenire si protectie si, in cazul in care exista contract cu unul sau mai multe servicii externe de prevenire si protectie, reprezentantii acestora. De asemenea, pot fi invitati sa participe si inspectori de munca.

• Presedintele si secretarul CSSM, cu consultarea reprezentantilor lucratorilor, stabilesc ordinea de zi a fiecarei intruniri si o transmit membrilor comitetului, Inspectoratului Teritorial de Munca si, daca este cazul, serviciului extern de protectie si prevenire, cu cel putin 5 zile inaintea datei stabilite pentru intrunirea comitetului.

• Secretarul CSSM convoaca in scris membrii comitetului cu cel putin 5 zile inainte de data intrunirii, ...[citeste in continuare...]

Imaginea profesionala este alcatuita din totalitatea cunostinelor profesionale si apartenenta la un corp profesional.
Fiecare meserie are propriile ritualuri de recunoastere si autorizare a membrilor sai. Procedura include un examen de accedere, depunerea unui juramant, dar  si un semn vizibil distinctiv.

Elementul distinctiv, ce poate fi foarte usor de remarcat,
specific Lumii Juristilor este ROBA.

... click aici pentru propria ta Roba


  Club Juridic
cum se calculeaza taxa de timbru pentru intimpinare?

Buna seara, am o intrebare la care nu gasesc raspuns: daca taxa de timbru judiciar la introducerea unei actiuni este 1296 lei noi plus timbru,adica 3% din valoarea initiala, cum se calculeaza taxa de timbru judiciar la introducerea intimpinarii.

Imobilul scos la vinzare cu pretul de 10mii de euro= 43 200lei?.

Cum se calculeaza in practica judiciara ca procent aceasta taxa de timbru judiciar?, cumva este dubla,aproape 6%, adica 2 399,38 lei plus timbru ? Multumesc .[citeste in continuare...]

Mai este admisibila astazi o actiune in revendicare pentru bun imobil confiscat

Dragii mei, va adresez urmatoarea intrebare:

este admisibila o actiune in revendicarea unui bun imobil confiscat pe disp. Deretului lege 223/1973, astazi?

un cetatea strain, ce nu a avut relatii cu statul roman de peste 40 de ani, intentioneaza sa-si revendice un bun imobil, apartament, confiscat in baza Decretului-Lege nr 223/1973.

Pana la acest moment, persoana in cauza, nu a formulat nicio actiune civila si nici nu a intreprins vreo cerere pe disp. legilor speciale 10/01 sau urmatoarele.
Intreaba, aceeasi persoana, cu reverenta, daca disp. Codului Civil sunt obstructionate de disp. speciale, Jurisprudenta CEDO, ICCJ sau altele asemenea.
Sunt disp. art. 480 Cciv si ale at. corespunzatoare din Noul Cciv. inca incidente in cauza sau nu?......

Cu deoasebita pretuire si respect pentru colaborarea Dvs,...Cristi [citeste in continuare...]

Limpezeste si fixeaza in mod corect in mintea copilului dvs. chestiuni foarte importante la examene si care dau, de obicei, multe batai de cap:

toate insotite de exemple sugestive la fiecare pas.

...click aici pentru mai multe detalii >>


  Viata sanatoasa
Vegan, avantaje (sau nu) pentru sanatate

Ori de cate ori aflam despre o persoana ca este vegetariana sau vegana, prima intrebare care ne vine in minte este de ce ar opta cineva catre astfel de diete restrictive. Ca si in alte tari europene, bucataria traditionala romaneasca abunda in mancaruri cu carne si branzeturi, deci eliminarea carnii (in cazul vegetarienilor) sau a carnii, lactatelor si oualelor (in cazul veganilor) restrange mult posibilitatile de a pregati masa.

Un Craciun fara sarmale cu carne de porc sau un Paste fara miel si Pasca pot sa para neadcvate celor mai multi dintre noi. De aceea ne gandim ca vegetarienii fie au diverse intolerante alimentare, fie se “chinuiesc” pentru a fi mai sanatosi sau a-si vindeca vreo boala.

In ceea ce priveste intolerantele alimentare, ele pot fi diferite si nu necesita niciodata o modificare radical a modului de alimentatie, asa cum sunt vegetarianismul sau veganismul. Mai mult, o intoleranta cum este cea la soia, de exemplu, face cu atat mai greu ...[citeste in continuare...]


Elimitati stresul, timpul pierdut si nesiguranta informatiilor cu ajutorul a 57 de modele de cereri si actiuni!

Beneficiati urmatoarele avantaje oferite de CD-ul “57 de modele de cereri si actiuni”:

1. sprijin in evaluarea rapida a situatiei ce urmeaza a fi dedusa judecatii
2. stabilirea corecta a temeiului de drept
3. rapiditate in selectarea si intocmirea actiunilor/cererilor in cadrul unui proces civil
4. ajutor competent in aprecierea corectitudinii sustinerilor partilor in cadrul procesului civil 
5. respectarea termenului lega

>> Click aici pentru detalii <<


117 Modele de cereri si actiuni in justitie, conform noului Cod civil

 


I. Cereri si actiuni cu privire la persoana fizica si persoana juridica

 • Actiune privind declararea judecatoreasca a mortii - art. 49-57 Cod Civil
 • Actiune privind schimbarea numelui pe cale administrativa – art. 85 Cod Civil
 • Actiune privind stabilirea domiciliului minorului – art. 92 Cod Civil

... si lista continua aici »

II. Cereri si actiuni in materie de minori si familie

 • Actiune privind obligatia de depagubire in cazul ruperii logodnei – art. 269 Cod Civil
 • Actiunea in anularea contractului de vanzare-cumparare a locuintei familiei – art. 322 Cod Civil
 • Actiune privind nulitate conventiei matrimoniale – art. 329-330 Cod Civil

... si lista continua aici » 

III. Cereri si actiuni cu privire la dreptul de proprietate

 • Actiunea in revendicare –art. 563 Cod Civil
 • Accesiune imobiliara artificiala – art. 577 – 579 Cod Civil
 • Actiune in constatarea efectuarii unor lucrari cu buna - credinta –art. 586 Cod Civil
 • Picatura stresinii – art. 611 Cod Civil
 • Servitute de vedere –art. 614-615 Cod Civil

... si lista continua aici »

IV. Cereri si actiuni in materia mostenirilor si liberalitatilor

 • Constatarea deschiderii succesiunii
 • Reductiunea liberalitatilor art. 1094 Cod Civil
 • Constatarea dreptului de abitatie al sotului supravietuitor – art. 973 Cod Civil
 • Actiune in anularea renuntarii la mostenire art. 1123 Cod Civil

... si lista continua aici »

V. Cereri si actiuni izvorate din raporturi contractuale

 • Nulitatea contractului de vanzare-cumparare
 • Contravaloare lipsa folosinta
 • Obligare la reducerea pretului contractului de vanzare-cumparare pentru vicii –art. 1710 Cod Civil
 • Pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de vanzare-cumparare
 • Actiune in constatarea intervenirii vanzarii

... si lista continua aici »

VI. Contestatii si sesizari

 • Anularea autorizatiei de construire
 • Contestatie impotriva procesului verbal de contraventie
 • Cerere de eliberare Titlu de Proprietate
 • Contestatie la executare
 • Contestatie impotriva Dispozitiei Primarului

... si lista continua aici »
 


A inceput Scoala! Asigurati-va rezultate excelente pentru copilul dvs.!

Memorator pentru Matematica sau Limba Romana

- conform programei scolare a Ministerului -

...vezi detalii aici >>

 

 
© RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate
Week-end CEDO Interactiv Termeni de utilizare Publicitate

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin

Puteti urmari toate newsletterele e-Juridic pe:

flux rss arhiva newslettere

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040-213172586