Noul Cod Penal anuleaza prevederile referitoare la pericolul social al faptelor
In Codul Penal din anul 1968, aflat in vigoare in acest moment, pana in data de 1 februarie 2014, infractiunea reprezinta fapta ce prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si prevazuta de legea penala.
In data de 1 februarie 2014 va intra in vigoare Codul Penal din 2009. In Codul penal din 2009, prevederile referitoare la pericolul social al faptei sunt scoase.
Ce este fapta care prezinta pericol social? Discutam despre orice actiune sau inactiune prin care se aduce atingere tarii, suveranitatii, independentei, unitatii si indivizibilitatii statului, persoanei, drepturilor si libertatii acesteia, proprietatii, intregii ordini de drept si pentru sanctionarea careia este necesar sa aplicam o pedeapsa corespunzatoare.
Cum se stabileste gradul de pericol social? Acesta se stabileste in functie de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de consecintele care au urmat sau care ar fi putut ...
[citeste in continuare...]
Studiu ingrijorator: Drepturile politice si civile, grav afectate in intreaga lume
Conform unui studiu realizat de Freedom House, in 2013, in intreaga lume s-a inregistrat un declin real in ceea ce priveste nivelul drepturilor politice si cetatenesti. In acest sens, studiul scoate in evidenta situatia ingrijoratoare care spune ca 35% din populatia globala traieste in tari cu sisteme non-democratice.
"Nu s-a inregistrat nicio schimbare semnificativa in tarile cu conduceri autoritate, cum sunt Rusia, China, Iran sau Venezuela, care, de 30 de ani, se opun democratiei.", noteaza Arch Pudddingyon, vicepresedintele organizatiei Freedom House, citat de The Atlantic.
Cu toate ca numarul democratiilor a crescut, anul trecut au avut loc evenimente ingrijoratoare, precum cele din Mali, Ucraina sau Republica Central-Africana.
Romania se afla pe lista tarilor "libere". Dintre cele 195 de state analizate, 88 sunt tari "libere", 59 sunt tari "partial libere" si 48 sunt tari "ne-libere", conform ...
[citeste in continuare...]
Atentie: Cine realizeaza evaluarea resurselor umane?
Evaluarea resurselor umane reprezinta un aspect obligatoriu de luat in considerare de catre angajatori si de catre specialistii HR. Esential, in tot acest proces de evaluare a resurselor umane, este sa intelegem care sunt abilitatile si competentele de care trebuie sa dea dovada evaluatorii.
Daca aceste conditii nu sunt ideplinite, din start procesul de evaluare nu are nici cea mai mica sansa de reusita.
Abilitati pe care trebuie sa le detina evaluatorii ...
[citeste in continuare...]
"Portitele" legislative care va ofereau diverse posibilitati de recuperare a creantelor au fost abrogate de Codul de procedura civila
Buletinul informativ "Recuperarea Debitelor" va ofera solutiile reale pentru recuperarea DEBITELOR si evitarea INSOLVENTEI
Odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila s-au abrogat doua texte de lege care ofereau diverse posibilitati de recuperare a creantelor intre comercianti, sau profesionisti. Astfel, OG nr. 5/2001 reglementa procedura somatiei de plata, iar OUG nr. 119/2007 reglementa procedura ordonantei de plata.
Aceste doua proceduri au fost combinate de catre legiuitor in noile dispozitii ale NCPC, respectiv art. 1013-1024. Procedura noua rezultata se aplica creantelor certe, lichide si exigibile, constand in obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta dintr-un contract civil, inclusiv cele incheiate intre un profesionist si o autoritate contractanta, constatata printr-un inscris ori determinate de un statut, regulament sau alt inscris, pe care partile si l-au insusit prin semnatura ori in alt mod admis de lege (detalii click aici >>)
Plata dobanzii creditului prima casa
Buna ziua.
Am urmatoarea intrebare: exista posibilitatea ca in cazul contractarii unui credit prima casa, sa se plateasca in primii 5 ani dobanda, urmand ca ulterior. Abia, sa se stabileasca rata lunara, aferenta sumei efectiv contractate?
Va multumesc
[citeste in continuare...]
Modalitati surprinzatoare de a reduce ridurile
Dormitul in anumite pozitii noapte de noapte duce la formarea " liniilor de somn " - riduri care sunt gravate in straturile superioare ale pielii si nu se estompeze odata ce te-ai trezit . Dormitul pe o parte duce la aparitia ridurilor pe obraji si in barbie, in timp dormitul cu fata in perna va ofera o frunte brazdata. Pentru a reduce formarea noilor riduri...
... dormi pe spate.
Manca mai mult peste cum ar fi somonul
Somonul (impreuna cu alte specii de pesti de apa rece), este o mare sursa de proteine??, una dintre pietrele de temelie pentru piele. Este, de asemenea, o sursa minunata de acizi grasi omega - 3. Expertii spun ca acizii grasi esentiali hranesc pielea, ajutand la minimizarea ridurilor.
Nu va incruntati, purtati ochelari
Facand mereu aceleasi grimase, cum ar fi incruntatul, fortati muschii faciali si astfel formati mici canale sub piele care in cele din urma devin riduri. Tine ochii larg deschisi: purtati ochelari de lectura, daca ...
[citeste in continuare...]