E-Juridic.ro - Newsletter

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:53

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

e-Juridic
Comunitate Articole Dictionar juridic Intrebari si raspunsuri Cod Penal. Nou! Modele de contracte Legislatie
 
Codul Fiscal si Codul Muncii: noutati de Craciun

Pentru Juristi: Reduceri Speciale de Sarbatori

>>>detalii aici

 
  Sinteza Saptamanii
RIL: Restituirea sumelor incasate cu titlul de taxa de poluare

Prof. univ. dr. Anastasiu Crisu, Avocatul Poporului, a trimis Presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie un recurs in interesul legii privind interpretarea dispozitiilor legale in baza carora se calculeaza dobanzile aferente sumelor incasate si restituite de administratiile finantelor publice din tara cu titlu de taxa pe poluare, taxa de prima inmatriculare si taxa pentru emisiile poluante.

Instantele de judecata s-au pronuntat in mod diferit asupra temeiului legal in baza caruia s-a stabilit cuantumul prejudiciului cauzat contribuabilului.

Instantele au retinut ca temei urmatoarele texte de lege: art. 3 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti, art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, art. 994 din vechiul Cod civil, art. 1535 din Legea ...[citeste in continuare...]

Luna Cadourilor Speciale a inceput!

Descoperiti surpriza mai jos!

Click aici >>>


Pentru ca Sarbatorile de Iarna sunt la doar cateva zile distanta, v-am pregatit un CADOU EXCLUSIV:

La achizitionarea CD-ului "57 Modele de cereri si actiuni conform noului Cod de procedura civila"

primiti din partea noastra, GRATUIT,

cel mai bine vandut CD in 2013: CD-ul "Enciclopedia juridica"!


Va dorim Craciun Fericit si un An Nou plin de succes!

Click aici pentru mai multe detalii >>>


Noi reguli la Instante

Consiliul Superior al Magistraturii a modificat Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti prin Hotararea nr. 1.080 din 8 octombrie 2013.

Astfel, prin publicarea in Monitorul Oficial nr. 684 din 7 noiembrie a Hotararii CSM nr. 1.080 /2013 judecatorii desemnati pentru realizarea activitatii de notificare sau comunicare in statele membre a actelor judiciare si extrajudiciare in materie comerciala sau civila pot lua legatura cu membrii Retelei Europene de Cooperare Judiciara.

De asemnea, responsabilitatea acestor judecatori cuprinde si intocmirea unui registru privind persoanele ocrotite.

Alte modificari privesc programul de lucru al instantelor este de 8 ore zilnic, timp de 5 zile pe saptamana. Este stabilit faptul ca programul incepe de regula la ora 8,00 si se incheie la ora 16,00. Programul de lucru al judecatorului este flexibil si poate sa difere de programul de lucru al instantei. Judecatorul este obligat sa fie prezent la ora stabilita ...[citeste in continuare...]

Tribunalele specializate: Noi reguli

Parlamentul Romaniei a modificat prin Legea nr. 296 din 14 noiembrie 2013 organizarea judiciara. In cuprinsul Legii nr. 296/2013, asa cum a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 699/20013, este specificata limita de jurisdictie a tribunalelor specializate.

Astfel, tribunalele specializate preiau cauzele de competenta tribunalului in domeniile in care functioneaza.

De asemenea, cauzele aflate in curs de judecata la data inceperii functionarii tribunalelor specializate, potrivit art. 142 alin. (1), se vor trimite acestora, pe cale administrativa, din oficiu, spre solutionare.

Tribunalul specializat este competent si in caz de trimitere spre rejudecare.

Datele la care vor incepe sa functioneze tribunalele specializate, judetele si localitatile in care vor incepe sa functioneze, denumirea acestora, precum si domeniile in care vor functiona se stabilesc, in mod esalonat, prin ordin al ministrului justitiei, cu avizul conform al ...[citeste in continuare...]
Proiect UNBR: Modificarea statutului profesiei de avocat

Proiect de modificare a Statutului profesiei de avocat in partea referitoare la publicitatea profesionala

Dam publicitatii proiectul privind modificarea Statutului profesiei de avocat in partea relativa la publicitatea profesionala si legislatia din alte state europene avuta in vedere la elaborarea acestuia, adoptat de Comisia constituita de Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania din 29 iunie 2013 pentru inventarierea propunerilor si elaborarea de proiecte vizand modificarea si completarea Legii nr. 51/1995, a Statutului profesiei de avocat, a Statutului Casei de Asigurari a Avocatilor precum si a legislatiei din alte domenii, cu incidenta asupra profesiei, intrunita in sedinta din 23.11.2013.

- Proiectul privind modificarea Statutului profesiei de avocat in partea relativa la publicitatea profesionala

Propunere de modificare a Statutului profesiei de avocat privind publicitatea formelor de exercitare a profesiei*

* materialul a fost dezbatut ...[citeste in continuare...]

Un nou tip de obiect: cererea de consfintire a intelegerii partilor din acordul de mediere

Un nou tip de cerere adresata instantelor judecatoresti creeaza anumite dificultati de natura administrativa in randul instantelor. Acordul de mediere obtinut extraprocesual, care poate fi supus verificarii de catre instanta.

Cum ECRIS inca nu a fost modificat pentru a se putea inregistra fara probleme o astfel de cerere, unele instante solicita partilor mediate sa introduca mai intai cerere de chemare in judecata si apoi sa depuna acordul de mediere deja incheiat.

Pana la modificarea pe care o va face comisia comuna MJ-CSM, unele instante au gasit solutii temporare pentru inregistrarea unor astfel de cereri (de exemplu, ca procedura necontencioasa). Prin studiul de mai jos, am identificat argumentele care demonstreaza ca de la 1 octombrie 2012 avem un nou tip de cerere care poate fi solutionata de Judecatoriile din Romania.

Temeiul legal
Initial, art. 59 din Legea 192/2006 prevedea ca intelegerea partilor poate fi supusa incuviintarii instantei de ...[citeste in continuare...]

  Legislatia Muncii
Manager public si administrator public. Cine poate indeplini rolul de evaluator?
de Mihaela Pascu

Potrivit prevederilor art. 112 din Legea administratiei publice locale 215/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, la nivelul comunelor si oraselor, primarul poate propune consiliului local infiintarea functiei de administrator public, in limita numarului maxim de posturi aprobate. Numirea si eliberarea din functie a administratorului public se fac de primar, pe baza unor criterii, proceduri si atributii specifice, aprobate de consiliul local. Numirea in functie se face pe baza de concurs.

Administratorul public poate indeplini, in baza unui contract de management, incheiat in acest sens cu primarul, atributii de coordonare a aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes local.

Legea nu cuprinde reglementari specifice procedurii de evaluare a administratorului public, insa precizeaza in mod expres cine are competenta de numire si eliberare din functie si de asemenea, mentioneaza faptul ca acesta isi desfasoara activitatea in ...[citeste in continuare...]

  Club Juridic
taxa vamala

Buna ziua.

Se plateste taxa vamala pentru un autoturism primit cadou din Elvetia de la o firma ,pentru o persoana fizica din romania?
Si daca da, cum se poate calcula avand in vedere ca pretul de acizitie este?[citeste in continuare...]

Mostenire

Pe titlul de proprietate este bunicul decedat in 1970 si nepotul lui (sotul meu) care a decedat in 2009. In 1997 a venit o nepoata de-a bunicului si a cerut jumatate din pamantul trecut pe titlul de proprietate.

Sotul meu i-a dat facand o adeverinta cu martori nefiind legalizata in fata unui notar, eu fii mostenitoare cu copii mei, am facut succesiunea iar acea adeverinta care s-a facut intre sotul meu si ea, mai este valabila pentru ca noi acel titlu de proprietate trebuie sa-l trecem in mostenire.
Avea dreptul nepoata dupa atatia ani de cand a decedat bunicul nepastrand o legatura apropiata intre ei? [citeste in continuare...]

  Social
Vesti bune pentru liceenii romani care isi doresc sa isi continue studiile la o universitate straina. Cum se modifica programul Erasmus din 2014
de Ana-Maria Tudor

Programul Erasmus va fi relansat in 2014 si va beneficia de o finantare mai mare cu 40% fata de anii trecuti, valoarea acesteia ajungand la 14,7 miliarde de euro.

Erasmus plus este noua denumire a proiectului care va integra toate initiativele anterioare din domeniul invatamantului universitar, preuniversitar, al tineretului si al sportului.

Relansarea programului Erasmus inseamna simplificarea birocratiei necesare aprobarii unui proiect prin reunirea tuturor celorlalte programe existente anterior din cadrul Erasmus Life Learning Programme sau Erasmus Mundus (colaborarile dintre universitati semnatare ale pactului Bologna cu cele din afara Europei) cat si cele de tip voluntariat sau pentru elevi.

Asta inseamna ca actualele proiecte vor fi lasate sa se desfasoare pana la bun sfarsit, in timp ce, de la 1 ianuarie 2014, se vor deschide noi posibilitati de aplicare pentru a forma programe de schimburi institutionale.

O ...[citeste in continuare...]

  Viata sanatoasa
Antioxidantii si sanatatea noastra

Auzim tot timpul despre antioxidanti Dar ce sunt ei?! De ce trebuie sa ne asiguram ca nu ne lipsesc?! Va vom da cateva raspunsuri care, credem noi, va vor edifica!

Mai intai insa, cateva explicatii: corpul omenesc este un mare ansamblu, format dintr-un numar urias de celule. Acestea functioneaza permanent. Chiar si atunci cand dormim, ele respira, mananca, se inmultesc, imbatranesc si mor. Dintre procesele celulare, multe sunt reactii de oxidare, din care rezulta substante cu efecte negative.

Dar acest lucru a fost prevazut, deci exista mecanisme bine puse la punct de antioxidanti care le neutralizeaza. In conditii obisnuite, aceste sisteme au tendinta de a functiona din ce in ce mai putin eficient pe masura ce imbatranim, astfel ca inasi batranetea pare a fi intr-o oarecare masura determinata de oxidari. Din pacate, exista si situatii in care oxidarile firesti sunt mult mai intense decat ar fi normal si mecanismele antioxidante ale corpului sunt depasite. Spunem ...[citeste in continuare...]

Cadou Juridic de Sarbatori

150 de Modele de contracte civile si comerciale,
cereri si actiuni in justitie!


Transport Gratuit si Cadou o Cafetiera Mulinex!

... detalii gasiti aici »


Profitati acum de Pretul de special de Sarbatori, pentru toate lucrarile juridice prezentate!
 

Va oferim toate modelele si formularele obligatorii pentru juristi: Colectia Modele de documente indispensabile pentru juristi!
 

Ti-am pregatit un pachet exceptional, indispensabil pentru juristi
 

2 produse de exceptie = rezolvarea problemelor privind Codul Civil

... Click aici pentru Formularul de Inscriere »


Nota: Oferta este valabila in limita stocului disponibil. Pentru a beneficia de ea va rugam sa completati Formularul de Inscriere astazi, sau, cel tarziu, maine.


Atentie:
Noul Cod de procedura civila

Recuperarea garantata a debitelor!


Colectarea si recuperarea debitelor comerciale si civile

Cuprins

Capitolul 1: Obligatia de plata

1.1. Creante
1.2. Garantii
1.2.1 Garantii personale
1.2.2 Garantii reale
1.3. Scadenta ... detalii aici
1.4. Prescriptia creantelor

Capitolul 2 : Clauze preventive

2.1. Pacte comisorii
2.2. Clauza penala si dobanda de legala ... detalii aici
2.2.1 Clauza penala
2.2.2 Dobanda legala
2.3. Punerea in intarziere a debitorului ...detalii aici
2.4. Sfaturi utile privind clauzele preventive

Cap 3: Recuperarea creantelor

3.1. Recuperare amiabila
A.    Notificarea debitorului;
B.    Medierea. ... detalii aici

3.2. Recuperare contencioasa
3.2.1 Procedura de drept comun
3.2.2 Proceduri urgente

A.Procedura cererilor de valoare redusa .... detalii aici
B.Procedura ordonantei de plata
C. Asemanari si deosebiri

3.2.3 Procedura insolventei
A. Debitorul se afla deja in insolventa
B. Creditorul solicita deschiderea insolventei ... detalii aici

Capitolul 4: Alte modalitati de transformare sau stingere a platii

4.1. Cesiunea de creanta
4.2. Compensatia
4.3. Darea in plata ... detalii aici
4.4. Remiterea de datorie
4.5. Imposibilitatea fortuita de executare


 

 
© RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate
Week-end CEDO Interactiv Termeni de utilizare Publicitate

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin

Puteti urmari toate newsletterele e-Juridic pe:

flux rss arhiva newslettere

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040-213172586