e-Juridic

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:54

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

 
Comunitate
Articole
Dictionar juridic
Intrebari si raspunsuri
Cod Penal. Nou!
Modele de contracte
Legislatie
 


CSM: Modificarea Constitutiei - 3 aspecte importante

Avand in vedere dezbaterile publice in jurul confiscarii averilor dobandite ilicit, precum si asupra punctului de vedere transmis Curtii Constitutionale de catre CSM, tinem sa precizam urmatoarele:

1. Eliminarea prezumtiei de liceitate a dobandirii averilor ar reprezenta un regres in materia drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

1. Magistratii au indatorirea de a proteja statul de drept. Cu atat mai mult, Consiliul Superior al Magistraturii, garant al independentei justitiei, trebuie sa vegheze la modul cum sunt protejate drepturile si libertatile omului si sa atraga atentia asupra initiativelor care pot suprima sau limita garantiile acestora, inerente unei societati democratice si castiguri irevocabile ale statului de drept. CSM nu intentioneaza in niciun fel sa intre in dezbaterile politice asupra acestui aspect, dar intelege sa-si indeplineasca ferm si neutru datoria constitutionala.
 
In acest context, CSM a inaintat un memoriu tehnic Curtii Constitutionale prin care a atentionat asupra anumitor prevederi cuprinse in proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei Romaniei. Unul dintre subiectele analizate a fost propunerea de eliminare a prezumtiei caracterului licit de dobandire a averii (art. 44 alin. 8 din Constitutie).
 

In atentia Departamentului Juridic, valabilitate 48 de ore

Ziua Avocatului - 24 iunie

Buna ziua

Asa cum stiti, pe 24 iunie se sarbatoreste Ziua Avocatului in Romania, conform hotararii Congresului Avocatilor din 1998.

Este singurul moment in care avocatii primesc o recunoastere oficiala a importantei profesiei lor la nivel national.

...detalii gasiti aici

Pentru a marca Ziua Avocatului alaturi de dvs, Consiliul Editorial al Editurii Rentrop&Straton a decis sa va ofere


Oferta Speciala - Ziua Avocatului


Puteti beneficia de 50% Reducere la Top 7 Produse Juridice in 2011


CSM sustine, in continuare, ca eliminarea acestei dispozitii ar depasi limitele revizuirii (art. 152 par. 2 din Constitutie). Dreptul la proprietate este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, specific democratiei constitutionale. Proprietatea trebuie ocrotita si garantata, asa cum a facut-o de altfel constituantul prin art. 136 din Constitutie (proprietatea este inviolabila) si prin art. 44 din acelasi act fundamental. Garantiile dreptului de proprietate reprezinta un castig inestimabil al Revolutiei din decembrie 1989. Constitutia comunista nu prevedea nicio garantie iar experienta anilor de dictatura comunista au demonstrat ca, fara garantii constitutionale, dreptul de proprietate privata poate fi supus sistematic unui control etatic de cele mai multe ori abuziv si represiv.
 
Interesul oricarei persoane este de a se bucura pe deplin de proprietatea privata a bunurilor sale; de aceea Conventia Europeana a Drepturilor si Libertatilor Fundamentale ale Omului a inscris, ca drept fundamental, acest interes particular in Protocolul 1 al Conventiei (art. 1). Dobandirea licita a proprietatii, din aceste considerente, este si trebuie sa fie o prezumtie, iar confiscarea acesteia nu poate avea loc atat timp cat prezumtia opereaza. In aceste conditii, CSM considera ca eliminarea garantiei de prezumtie a liceitatii dobandirii proprietatii ar reprezenta un regres in materia drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
 
2. Confiscarea averilor dobandite ilicit poate si trebuie sa fie prevazuta constitutional pentru a garanta interesul general al societatii romanesti, dar si interesul individual al persoanelor care si-au dobandit in mod licit averea.

2. Este tot atat de adevarat, insa, ca, in cei peste 20 de ani de dupa Revolutia din 1989, au fost  numeroase cazuri in care dobandirea proprietatii a avut la baza, cel putin aparent, ilicitul. Iar acest ilicit, daca este dovedit, trebuie drastic si sever sanctionat. In chiar conditiile actualei Constitutii, acest lucru este posibil pentru ca paragraful 1 al art. 44 prevede ca dreptul de proprietate este garantat, insa limitele garantiilor ca si continutul acestor garantii sunt prevazute de lege. Cu alte cuvinte, modul de reglementare prin legi si aplicarea prompta a acestor reglementari de organele si autoritatile chemate sa aplice legea sunt cele care ar trebui sa constituie principala preocupare pentru a sanctiona ilicitul, inclusiv prin confiscarea bunurilor dobandite in acest fel.
 

Lista Integrala - Oferta Speciala de Ziua Avocatului


1. 450 de Modele de contracte si formulare de procedura juridica

- Aici gasiti Sumarul Integral al Contractelor si Formularelor

- in aceasta lucrare regasiti contracte si formulare de procedura juridica
(practic, toate tipurile de acte - de la un simplu proces verbal pana la un contract de 30 de pagini), organizate pe 26 de domenii de activitate, de care are nevoie un consilier juridic in realizarea unei activitati legate de un anumit domeniu.

....click Aici pentru a completa Formularul de Inscriere
 
2. Legea procedurii insolventei. Comentarii pe articole

- Click Aici pentru Cuprinsul Lucrarii - autor Ion Turcu

- va oferim 800 de pagini de Comentarii si Explicatii despre Insolventa. Abordare practica. Exemple din jurisprudenta. Insolventa explicata pas cu pas de un specialist in domeniu

....click Aici pentru a completa Formularul de Inscriere

3. CODUL CIVIL - explicat si comentat articol cu articol

- Click Aici pentru Cuprinsul Lucrarii - autor Viorel Terzea


Lucrarea este conceputa pe structura Codului civil, fiecarui articol fiindu-i atasate toate informatiile necesare cu privire la aplicarea sa in practica. Volumul I acopera articolele 1-643 iar Volumul II acopera articolele 644-1404. Veti regasi inclusiv Jurisprudenta, Adnotari si Legislatie Conexa

....click Aici pentru a completa Formularul de Inscriere


 
Din aceste motive, pentru a realiza atat interesul general, dar si cel individual (al persoanelor care si-au dobandit licit proprietatea), CSM considera ca este necesar ca limitele garantiilor sa fie prevazute in chiar Constitutia Romaniei, ca urmare a completarii art. 44 paragraf 8. In acest fel, garantia neconfiscarii averii dobandite licit, ca si a prezumtiei de dobandire licita, trebuie pastrata, din ratiunile mai sus aratate, insa textul trebuie completat cu exceptia in care atunci cand, pe baza unui proces finalizat printr-o hotarare judecatoreasca, se demonstreaza caracterul ilicit, averea sau partea din avere, inclusiv cea provenita din valorificarea bunurilor dobandite prin savarsirea infractiunii, se confisca.
 
3. Alte solutii menite sa intareasca constitutional statul de drept  pot fi trecerea Curtii Constitutionale in sfera autoritatii judecatoresti, intarirea statutului procurorilor si recunoasterea dreptului de initiativa legislativa pentru Consiliul Superior al Magistraturii.

3. CSM considera ca initiativa de revizuire a Constitutiei este o oportunitate importanta pentru societatea romaneasca de-a lua in discutie si alte solutii menite sa intareasca constitutional statul de drept. Pot fi astfel de solutii de pilda, depolitizarea numirii judecatorilor la Curtea Constitutionala si trecerea acestei importante autoritati constitutionale in sfera autoritatii judecatoresti, intarirea statutului constitutional al procurorilor si extinderea initiativei legislative catre CSM in legatura cu actele normative vizand justitia si drepturile si libertatile cetatenilor.
 
CSM va lua parte la orice dezbatere publica vizand modificarea Constitutiei, aparand principiile statului de drept, interesele instantelor si ale parchetelor, dar si drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor.

 

Lista Integrala - Oferta Speciala de Ziua Avocatului


4. 37 modele de contracte indispensabile oricarui jurist

- Click Aici pentru Lista Integral a Contractelor


Consiliul Juristilor a strans pentru dumneavoastra Modelele de care aveti nevoie, aducand impreuna cele doua atribute pe care le cautam: rapiditatea folosirii lor (il puteti lua efectiv cu Copy-Paste in 30 de secunde) si increderea ca este vorba de o varianta fara greseli sau erori.

....click Aici pentru a completa Formularul de Inscriere

5. Legea Societatilor Comerciale. Comentarii si Explicatii

- Click Aici pentru Sumarul Cartii - autor Ioan Adam si Codrut Nicolae Savu


Peste 1.000 de pagini care explica pas cu pas Legea Societatilor Comerciale. Fiecare articol este analizat si comentat de catre cei doi specialisti in domeniu. Analizele includ argumentatii de ordin legislativ si corelari cu celelalte prevederi legislative aflate in directa legatura.

....click Aici pentru a completa Formularul de Inscriere

6. Ghid Complet pentru Infiintare SRL in maximum 5 zile

- Click Aici pentru Cuprinsul Lucrarii


Daca vrei ca activitatea ta sa includa si infiintarea de firme, atunci este bine sa te informezi foarte corect asupra procedurii de infiintare firma. Infiinteaza propria firma in doar 5 zile cu minim de cheltuieli!

....click Aici pentru a completa Formularul de Inscriere

7. "Curs pentru juristi: redactori de acte normative" - oferit de specialistii Monitorului Oficial

- Click Aici pentru Detalii despre Curs


Cursul este singurul de acest gen in tara. El este realizat pentru a veni in sprijinul celor care sunt obligati sa puna in aplicare textele actelor normative, contradictorii, confuze sau fara sanse de a fi aplicate vreodata! Pentru ca avem nevoie de specialisti redutabili in redactarea unor legi coerente!

....click Aici pentru a completa Formularul de Inscriere

 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

   yahoo messenger   email        facebook  twitter  linkedin

Puteti urmari toate newsletterele e-Juridic pe:

  flux rss   arhiva newslettere

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

  Dezabonare Automata

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-213172587 , Fax: 0040-213172586