E-Juridic.ro - Newsletter

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:54

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

e-Juridic
Comunitate Articole Dictionar juridic Intrebari si raspunsuri Cod Penal. Nou! Modele de contracte Legislatie
 

Programul integral
...citeste detalii aici >>

Lectorii invitati
...citeste detalii aici >>
 

Raspunsuri, clarificari si aplicatii practice cu privire la noile reglementari in vigoare de la 1 octombrie
 
Infiintarea unei firme are loc in termenul de 3 zile daca ...

1. Avand in vedere desfasurarea, incepand cu data de 06.02.2012, a activitatii de inregistrare in registrul comertului pe noul sistem informatic integrat realizat in cadrul proiectului “Servicii on-line (de e-guvernare) oferite de ONRC pentru comunitatea de afaceri prin intermediul unui portal dedicat”, va comunicam ca infiintarea unei firme are loc in termenul de 3 zile, cu parcurgerea celor trei etape inregistrarea cererii de inmatriculare; solutionarea cererii de inmatriculare; eliberarea documentelor prevazute de lege.

De asemenea, noul sistem informatic integrat permite agregarea uniforma si coerenta a datelor ONRC intr-un sistem unitar la nivel national, fiind create premisele ...[citeste in continuare...]
Platforma e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justitiei si sistemul judiciar din Romania


Ministerul Justitiei, cu sediul in Str. Apolodor nr. 17, sector 5, Bucuresti, deruleaza, incepand cu data de 19.01.2012, proiectul „Platforma e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justitiei si sistemul judiciar din Romania“, co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, in baza contractului de finantare incheiat cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Valoarea totala a proiectului este de 18.596.153,52 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 8.326.520,00 lei.

Proiectul se implementeaza in localitatile Bucuresti si Timisoara, pe o durata de 24 de luni.

Obiectivul proiectului este dezvoltarea unei platforme care sa permita furnizarea unor solutii de invatamant pentru ...[citeste in continuare...]
 

Legea procedurii insolventei

Prof. dr. univ. av. Ion Turcu

Regula de competenta care trimite la tribunalul sediului debitorului se aplica numai atunci cand sediul tribunalului coincide cu sediul curtii de apel la care este arondat.

Daca nu se regaseste aceasta coincidenta, competent este tribunalul al carui sediu coincide cu sediul curtii de apel. In cadrul acestui tribunal se va constitui, in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a legii, o sectie de insolventa. Daca in acest judet s-a constituit un tribunal comercial, sectia de insolventa va fi creata in acest tribunal comercial.

Este greu de imaginat in toate detaliile fenomenul care se va produce in aplicarea acestor reglementari. Avem experienta anilor precedenti cand s-a modificat impartirea teritoriala administrativa a Romaniei si, totodata, competenta instantelor judecatoresti. Criza financiara mondiala a provocat cresterea exploziva a numarului de dosare. Acum se adauga plimbarea lor, cu inevitabilele rataciri, intentionate sau neintentionate, schimbarea judecatorului-sindic in aproape fiecare dosar, cu consecinta obligatiei pentru nou-investitul judecator sindic de a citi mii de pagini etc.

Noi stim ca intotdeauna poate fi si mai rau si judecatorul-sindic poate aprecia ca nu este tinut de imposibil, cu toate urmarile firesti. Daca era nevoie de o miscare dibace pentru a bloca justitia in acest domeniu, ea s-a realizat. Desigur ca, dupa ani si dupa criza, va fi bine si cald. ...


...CITESTE AICI continuarea articolului >>


Intrebari si Raspunsuri juridice


Lamurire dispozitiv

As dori sa stiu cum se redacteaza o cerere de lamurire a dispozitivului unei hotarati, deoarece contine dispozitii potrivnice.

Click aici pentru a citi raspunsul


Cum sa formulez o intimpinare pt.un proces?

Sunt chemata in instanta la Judecatoria Focsani,de un presupus cumparator al locuintei mamei mele, vinduta de fratele meu cu o imputernicire. Mentionez ca mama,in perioada in care i-a semnat imputernicirea in 2011 era ,deja din 5 /10/2010, cu SINDROM DEMENTIAL, ulterior, din noiembrie-decembrie 2011, a fost internata la spitalul militar, sectia psihiatrie pina in 6 iunie 2011, din motive de spitalizare i s-a facut mutatie in Focsani. Apartamentul mamei, motivul procesului este in Barlad, jud.Vaslui, buletinul si resedinta definitiva este tot in Barlad. Eu nu am stiut de vinzare, nu am niciun act, nu cunosc cumparatorul, care de fapt, a semnat un contract de vinzare-cumparare cu fratele meu fara sa fiu anuntata.
Mentionez ca nu s-a facut dezbaterea mostenirii apartamentului si nici a casei cu teren inconjurator 1920 m.
Desi, bunurile ramase de la mama, cit si domiciliul meu ca pirit sunt in Barlad, procesul este la Focsani. In citatie mi s-a cerut sa introduc o intimpinare. Va rog,sa imi concepeti o intimpinare, sa pot muta procesul la Judecatoria teritoriala Barlad, pe raza proprietatilor, dar si potrivit articolului 5 privind competenta teritoriala = domiciliul paratului, adica eu.

Click aici pentru a citi raspunsul

 

Oferta speciala pentru consilieri juridici si avocati -
pachetul "Eficienta in Justitie":

"Ghidul reprezentarii eficiente in justitie"
si
"Corespondenta intre vechile si noile temeiuri legale
conform noului Cod civil"


Reducere 40%: citeste detalii AICI!Mostenire-Partaj

Matusa mea a fost casatorita cu al doilea sot cca. 25 de ani,acesta decedind dupa cei 25 de ani.Decesul s-a produs in urma cu cca. 20 de ani. La momentul casatoriei matusa mea s-a mutat la domiciliul sotului,acesta avind in posesie o casa cu 2 camere si un grajd,aflate pe terenul proprietate al acestuia din urma.In timpul casatoriei,matusa mea a lucrat la fostul C.A.P., ulterior devenind pensionara,cu pensie pt.munca in C.A.P. si dupa decesul sotului primind pensie ca si vaduva a unui veteran de razboi. In primii ani din cei cca.25 de convietuire,matusa mea impreuna cu sotul ei au construit o cladire de locuit in aceeasi curte cu casa sotului ei, fata in fata cu acesta compusa dintr-o camera si o bucatarie. Matusa mea a locuit si locuieste in continuare continuu in cladirea construita impreuna cu sotul ei, avind grija si de casa sotului, grajd,curte si gradina, efectuind lucrari de intretinere-reparatii a acestora pe cheltuiala proprie.

Din prima casatorie sotul matusii mele a avut 3 copii, astazi cetateni maturi.Acestia de ceva timp,poate 3-4 ani, profitind de bunavointa matusii mele, au ocupat casa si grajdul dobindite de tatal lor inainte de casatoria cu matusa mea. Evident ca intra cind doresc, fara sa intrebe pe matusa mea in casa si grajdul ocupate.Comportamentul lor sugereaza decent si subtil ca matusa mea nu mai este dorita de cei 3 mostenitori in locatia mai sus pomenita. Trebuie sa mentionez ca nici unul din mostenitorii defunctului sot al matusii mele nu au deschis actiune de partaj sperind ca matusa mea va deceda, spre dezamagirea lor aceasta fiind foarte vivace cu toate ca are aproape 90 de ani.

Intrebarile mele sint: 1. In cazul unui partaj matusa mea poate fi evacuata de cei 3 mostenitori?; 2. in caz de evacuare trebuie sa fie despagubita?; 3. are vreun drept asupra bunurilor detinute de sotul ei inainte de casatorie?; 4. mostenitorii matusii mele,in speta copii celor 2 fii ai ei decedati si sotiile acestora, pot participa dupa decesul acesteia la masa succesorala si in ce cote?; 5. poate matusa mea sa vinda inainte de partaj cladirea construita impreuna cu sotul ei ? Orice alte sfaturi si lamuriri imi vor fi de folos.

Click aici pentru a citi raspunsul
 


Atentionare Baroul Ilfov: operatiuni de punere in functiune

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a anuntat vineri, 10 februarie 2012, ca orice comunicari publice in legatura cu operatiunile legate de punerea in functiune a Baroului Ilfov sunt realizate exclusiv prin postare pe pagina web a Baroului Ilfov, care poate fi accesata prin link-ul corespunzator, aflat pe pagina web a U.N.B.R.. Avocatii inscrisi in Tabloul Baroului Ilfov sunt avertizati sa ignore orice alte comunicari, realizate pe alte cai, inclusiv telefonice, ce se pretind a fi realizate in numele Comisiei pentru punerea in functiune a Baroului Ilfov, al Baroului Bucuresti sau al altor entitati, prin care li se solicita sa-si exercite optiuni de stabilire a sediului profesional pe raza vreunui barou sau sa transmita astfel de optiuni sau orice alte comunicari la alte adrese de email decat cea comunicata de Comisia pentru punerea in functiune a Baroului Ilfov (baroul.ilfov@unbr.ro).

Orice comunicari scrise adresate Baroului Ilfov, inclusiv, dar fara a se limita la, ...[citeste in continuare...]

Excel
Manual de Utilizare

- Ajutor in Excel

- Notiuni de baza

- Introducerea datelor si a textului in foile de calcul


* Modalitati de introducere a datelor si a textului in celule
* Introducerea datelor si a textului de la tastatura
* Functia AutoComplete
...si lista continua ›››

- Introducerea formulelor in foile de calcul

* Operatori utilizati in formule
* Functia AutoSum
* Editarea formulelor
...si lista continua ›››

- Eficient Excel – Trucuri si sfaturi


* Cum mutati cursorul mouse-ului intr-un grup de celule selectate
* Cele mai bune scurtaturi de taste (shortcuts) in Excel
* Ce faceti cand uitati parola unui fisier?
...si lista continua ›››


Ultimele acte aparute in Monitorul Oficial

  • REGULAMENT din 20 decembrie 2011 de organizare si desfasurare a examenului de promovare in grade sau trepte profesionale pentru personalul contractual din sistemul administratiei penitenciare
    EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 105 din 9 februarie 2012 Clic aici!
  • ORDIN nr. 2.682/C din 20 decembrie 2011 privind aprobarea Regulamentului de organizare si desfasurare a activitatii de evaluare a performantelor profesionale individuale pentru personalul contractual din sistemul administratiei penitenciare si a Regulamentului de organizare si desfasurare a examenului de promovare in grade sau trepte profesionale pentru personalul contractual din sistemul administratiei penitenciare
    EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 105 din 9 februarie 2012 Clic aici!

Legea parteneriatului public-privat


PARTEA I - Parteneriatul public-privat. Consideratii generale

I. Repere istorice ale dezvoltarii parteneriatului public-privat

II. Sinteza comunitara. Linii orientative pentru parteneriatul public-privat

1. Recunoasterea la nivel comunitar a parteneriatului public-privat
2. Delimitarea parteneriatului public-privat de alte structuri juridice
3. Tipuri de parteneriat public-privat
4. Aspecte specifice la nivel comunitar privind finantarea proiectelor
de parteneriat public-privat

PARTEA A II-A - Legea parteneriatului public-privat. Comentarii si adnotari

I. Parteneriatul public-privat
1. Definirea prin lege a parteneriatului public-privat
2. Domeniul de aplicare al reglementarilor
3. Participantii la proiectul PPP

II. Etapele procedurale
1. Circumstantierea etapelor procedurale
2. Succesiunea etapelor procedurale

III. Decizia de a realiza un proiect in sistem de parteneriat public-privat
1. Justificarea economica a realizarii unui proiect in parteneriat public-privat
2. Studiul de prefezabilitate/fundamentare
3. Comparatia cu achizitia publica

IV. Initierea procedurii de selectie
1. Documentatia specifica etapei initierii
2. Comisiile implicate in procedura

V. Procedura de selectie
1. Procedura deschisa
2. Procedura de dialog competitiv
3. Acordul de proiect

VI. Cai de atac in materia PPP
1. Procedura administrativ-jurisdictionala
2. Procedura jurisdictionala

VII. Contractul de parteneriat public-privat
1. Incheierea Contractului PPP. Elemente specifice.
2. Clauze specifice

VIII. Compania de proiect
1. Definitie legala. Infiintare. Asociati. Cote de participare. Regimul actiunilor
2. Obiectul de activitate. Determinare. Limitari. Modificare

IX. Regimul bunurilor
1. Contributia partenerului public la proiect
2. Regimul juridic al bunurilor realizate in cadrul proiectului
3. Transferul bunurilor catre partenerul public

X. Incetarea Contractului PPP

Click aici pentru mai multe detalii >>>


 

Corespondente intre vechiul si noul Cod de procedura civila

 


 Obiectul si scopul Codului de procedura civila Detalii aici
Principiile fundamentale ale procesului civil
Aplicarea legii de procedura civila
Competenta instantelor judecatoresti Detalii aici
Litispendenta si conexitatea
Stramutarea proceselor
Cererea de chemare in judecata
Citarea si comunicarea actelor de procedura Detalii aici
Nulitatea actelor de procedura
Termenele procedurale: stabilirea termenelor, calcularea termenelor, curgerea si implinirea termenului, nerespectarea termenului si repunerea in termen Detalii aici
Amenzi judiciare si despagubiri
Procedura contencioasa
Caile de atac, ordinea exercitarii cailor de atac Detalii aici
Apelul: Apelul principal, apelul incident, apelul provocat
Recursul, recursul incident si recursul provocat Detalii aici
Contestatia in anulare
Revizuire Detalii aici
Recursul in interesul legii
Sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor probleme de drept Detalii aici
Contestatia privind tergiversarea procesului Detalii aici
Procedura necontencioasa judiciara Detalii aici
Arbitrajul: dispozitii speciale, procedura, executarea hotararilor arbitrale, desfiintarea hotararilor arbitrale, arbitrajul institutionalizat
Executarea silita Detalii aici
Procedura divortului Detalii aici
Procedura punerii sub interdictie judecatoreasca Detalii aici
Procedura de declarare a mortii
Masurile asiguratorii
Procedura partajului judiciar
Procedura ordonantei presedintiale Detalii aici
Cererile posesorii Detalii aici
Procedura ofertei de plata si consemnatiunii Detalii aici
Procedura ordonantei de plata
Procedura cu privire la cererile de valoare redusa
Evacuarea din imobilele folosite sau ocupate fara drept Detalii aici
Procedura privitoare la inscrierea drepturilor dobandite in temeiul uzucapiunii Detalii aici
Procedura refacerii inscrisurilor si hotararilor disparate
Cautiunea judiciara
Procesul civil international

Click aici pentru mai multe detalii >

 

 

 
© RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate
Week-end CEDO Interactiv Termeni de utilizare Publicitate

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin

Puteti urmari toate newsletterele e-Juridic pe:

flux rss arhiva newslettere

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040-213172586