E-Juridic.ro - Newsletter

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:53

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

e-Juridic
Comunitate   Articole   Dictionar juridic   Intrebari si raspunsuri   Cod Penal. Nou!   Modele de contracte   Legislatie
 
 
Caracterul executoriu al contractelor de inchiriere. Inregistrarea la organele fiscale
[Adaugat: 30-Mai-2012]

Noul Cod Civil (“NCC”) consacra caracterul de titlu executoriu al contractelor de inchiriere incheiate in forma autentica, precum si al celor incheiate prin inscris sub semnatura privata dar inregistrate la organele fiscale, in ceea ce priveste obligatia de plata a chiriei [art. 1798 NCC] si obligatia de restituire a bunului care face obiectul contractului [art. 1809 alin. 2 si 3 si art. 1816 alin. 3 NCC]. Aceasta noutate adusa de NCC este aplicabila tuturor contractelor de inchiriere, cu alte cuvinte atat contractelor ce au ca obiect imobile (locuinte, spatii destinate activitatii profesionistilor – sedii principale sau secundare, imobile cu alta destinatie), cat si contractelor de inchiriere a bunurilor mobile (mijloace de transport, echipamente, etc)[1]. Consecintele acestei reglementari sunt importante, intrucat locatorul nu mai trebuie sa obtina o hotarare judecatoreasca pe fondul pretentiei sale, ci poate porni direct executarea silita impotriva ...[citeste in continuare...]

Acesta-i intrebarea!
 
 
- Care sunt implicatiile fiscale ce decurg din folosirea unui contract de inchiriere / contract de comodat
- Ce presupune instrainarea bunului
- Care sunt drepturile locatarului si ale locatorului
- In ce consta dreptul de preferinta al chiriasului cand se incheie contract de inchiriere
 

Obligativitatea CAS pentru un practician in insolventa si avocat
[Adaugat: 30-Mai-2012]

Intrebare:
Daca o persoana care realizeaza venituri ca avocat si plateste pentru acestea contributie pentru pensie la Casa de Asigurari a Avocatilor este obligata sa plateasca si contributie la sistemul public de pensii pentru veniturile realizate din activitatea de practician in insolventa (si daca raspunsul e da, care e cota?)?

Raspuns:
Avocatii au propriul sistem de asigurari sociale, sistem care nu este integrat sistemului public de pensii astfel cum acesta este reglementat de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Conform art. 92 alin. (2) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, avocatul inscris in barou, cu drept de exercitare a profesiei, este obligat sa contribuie la constituirea fondului Casei de Asigurari a Avocatilor.

Intrucat au obligatia legala de a contribui la sistemul de asigurari sociale, propriu, autonom, avocatii nu au obligatia legala de a ...[citeste in continuare...]
  Intrebari si Raspunsuri juridice
 
Am auzit ca anul trecut ar fi aparut o lege privitor la ajutorul de stat, in sensul ca statul ar suporta dobanzile creditului, privitor la repararea imobilelor locuintelor. Care este acea lege?
 
 

 
In anul 2008 am deschis actiune in justitie pentru recunoasterea perioadei 15/07/1976 - 01/04/2001 ca fiind lucrata in Grupa I de munca. Prin Decizia Nr. 3311 din 20/05/2009 a Curtii De Apel Craiova se constata ca in perioada respectiva am desfasurat activitate in Grupa I de munca potrivit raportului de expertiza, fila 47 dosar fond, vol. II si obliga intimatul parat S.C.Electrica sa emita adeverinta reclamantului in sensul celor de mai sus.Decizie irevocabila.
 
Electrica emite adeverinta in care specifica ca aceea perioada se incadreaza in Gr I de munca , dar nu emite adeverinta tip conform Ordinului MMFES nr. 50/1990, motivand ca adeverinta trebuie emisa de detinatorul de arhiva respectiv S.C. CEZ Distributie S.A. care a preluat Electrica Oltenia.
 
CEZ Distributie i-mi trimite o adresa in care i-mi comunica ca in baza adeverintei emisa de Electrica a fost operate in cartea de munca respectivele perioade ca am desfasurat activitate care seincadreaza in Grupa I de munca.
 
De la Casa De Pensii mi-sa spus ca-mi trebuie adeverinta tip, ca ce scrie in cartea de munca nu e valabil, pentru a beneficia de reducerea varstei de pensionare.
 
Mentionez ca am colegi care au iesit la pensie beneficiind de rteducere numai cu ce scrie in cartea de munca de catre CEZ,in anul 2010 si 2011. Acum nu mai este valabil ce scrie in C.d.M.?
 
 

 
 
Daca am mostenit un apartament cu fratele meu, eu si sotia am cumparat partea lui 1/2, sotia vrea sa divorteze ce drepturi are asupra apartamentului?
 

  MONITORUL OFICIAL

 

 
 
Subiectele tratate pe CD-ul "Ghidul Noilor Dispozitii Legale privitoare la Familie" vizeaza cele mai recente reglementari ale Codului civil, precum si ale Codului de procedura civila privind:  
 
- Casatoria si nulitatea casatoriei
- Separatia judiciara de bunuri si incetarea regimului matrimonial
- Filiatia  
- Autoritatea parinteasca, exercitarea acesteia, modificarea dispozitiilor cu privire la aceasta
- Incredintarea minorului
 
 
Beneficiati de comentarii specializate, studii de caz rezolvate, decizii acordate de catre Curti Constitutionale in cazuri apartinand Dreptului Familiei, modele de cereri si actiuni pentru:
 
- Despagubirea in cazul ruperii logodnei
- Conventia matrimoniala
- Divortul
- Incuviintarea adoptie
- Autoritatea parinteasca
- Incredintarea minorului
 
 
© RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate
Week-end CEDO Interactiv Termeni de utilizare Publicitate

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

   yahoo messenger   email        facebook  twitter  linkedin

Puteti urmari toate newsletterele e-Juridic pe:

  flux rss   arhiva newslettere

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

  Dezabonare Automata
Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040-213172586