E-Juridic.ro - Newsletter

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:53

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

e-Juridic
Comunitate   Articole   Dictionar juridic   Intrebari si raspunsuri   Cod Penal. Nou!   Modele de contracte   Legislatie
 
 
Dreptul de a stabili normele de munca: unde este limita?
[Adaugat: 01-Aug-2012]

Conform art. 132 C. muncii republicat, normele de munca se elaboreaza de catre angajator, conform normativelor in vigoare, sau, in cazul in care nu exista normative, normele de munca se elaboreaza de catre angajator dupa consultarea sindicatului reprezentativ ori, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.

Iata reglementarea anterioara:
“(1) Normele de munca se elaboreaza de catre angajator, conform normativelor in vigoare, sau, in cazul in care nu exista normative, normele de munca se elaboreaza de catre angajator cu acordul sindicatului ori, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(1^1) In cazul unui dezacord cu privire la normele de munca, partile vor apela la arbitrajul unui tert ales de comun acord.
(2) In situatia in care normele de munca nu mai corespund condi­tiilor tehnice in care au fost adop­tate sau ...[citeste in continuare...]
Dreptul de a da dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat
[Adaugat: 01--Aug-2012]

Aici se cuvine sa facem o precizare, pornind de la ideea ca salariatul trebuie sa respecte ordinele scrise sau verbale ale conducerii unitatii.

Respectarea ordinului de serviciu fiind de esenta disciplinei, fireste ca salariatul nu raspunde de pagubele cauzate unitatii prin executarea ordinului de serviciu primit, cu conditia ca ordinul sa nu fie vadit ilegal sau vadit gresit (neoportun) si, totodata, ca prejudiciul sa nu fi fost consecinta executarii necorespunzatoare a ordinului de serviciu respectiv (aceste conditii se apreciaza de la caz la caz). Chiar daca angajatul nu va putea fi aparat de raspundere sub cuvant ca a executat un ordin de serviciu, el va putea insa sa invoce lipsa sa de culpa in intelegerea eronata a dispozitiei primite (de exemplu comunicarea telefonica n-a putut fi bine deslusita din cauza unei defectiuni tehnice la instalatia de transmisie, sau ordinul scris cuprindea ...[citeste in continuare...]
Fiducia: 2 raspunsuri lamuritoare
[Adaugat: 01-Aug-2012]

Intrebare:
In ce consta fiducia si care este scopul acesteia?

Noul Cod civil, in art. 773, defineste fiducia ca fiind "operatiunea juridica prin care unul sau mai multi constituitori transfera drepturi reale, drepturi de creanta, garantii ori al te drepturi patrimoniale sau un ansamblu de asemenea drepturi, prezente si viitoare, catre unul sau mai multi fiduciari care le administreaza cu un scop determinat, in folosul unuia sau mai multor beneficiari".

Rezulta ca masa patrimoniala formata din d repturile transferate va fi afectata exclusiv unui scop determinat al fiduciei, iar emolumentul va fi transferat beneficiarilor desemnati. Fiduciarul are obligatia de a administra activele si veniturile ce fac obiectul fiduciei pentru folosul tuturor beneficiarilor. De asemenea, rezulta ca aceste drepturi formeaza o masa patrimoniala autonoma, distincta de celelalte drepturi si obligatii din patrimoniile fiduciarilor.

In ceea ce priveste scopul ...[citeste in continuare...]

 
 
- Modificarile legislative de ultima ora aduse Legii 31/1990 privind societatile comerciale prin OUG 2/2012  comentate si sintetizate
- Informatii importante din domeniu privind pasii pe care trebuie sa-i parcurgeti pentru divizarea sau fuziunea societatii dvs. comerciale cu alte societati
- Modele de proiecte de fuziune sau divizare pentru  rezolvarea rapida si efcienta a problemelor cu care va confruntati
- Modele de acte specifice domeniului
 

  MONITORUL OFICIAL

 

 

 
 
Subiectele tratate pe CD-ul "Ghidul Noilor Dispozitii Legale privitoare la Familie" vizeaza cele mai recente reglementari ale Codului civil, precum si ale Codului de procedura civila privind:  
 
- Casatoria si nulitatea casatoriei
- Separatia judiciara de bunuri si incetarea regimului matrimonial
- Filiatia  
- Autoritatea parinteasca, exercitarea acesteia, modificarea dispozitiilor cu privire la aceasta
- Incredintarea minorului
 
 
Beneficiati de comentarii specializate, studii de caz rezolvate, decizii acordate de catre Curti Constitutionale in cazuri apartinand Dreptului Familiei, modele de cereri si actiuni pentru:
 
- Despagubirea in cazul ruperii logodnei
- Conventia matrimoniala
- Divortul
- Incuviintarea adoptie
- Autoritatea parinteasca
- Incredintarea minorului
 
 
© RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate
Week-end CEDO Interactiv Termeni de utilizare Publicitate

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

   yahoo messenger   email        facebook  twitter  linkedin

Puteti urmari toate newsletterele e-Juridic pe:

  flux rss   arhiva newslettere

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

  Dezabonare Automata
Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040-213172586