E-Juridic.ro - Newsletter

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:53

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

e-Juridic
Comunitate Articole Dictionar juridic Intrebari si raspunsuri Cod Penal. Nou! Modele de contracte Legislatie
blackfriday.e-juridic.ro/?cs=290308

….click AICI pentru a vedea Integral oferta BLACK FRIDAY  pentru Juristi >>
  Noutati Juridice
Registrul Comertului anunta noile tarife valabile de la 23 noiembrie
[Adaugat: 22-Noi-2012]

Incepand cu 23 noiembrie se vor aplica noile tarife valabile pentru operatiunile efectuate la Registrul Comertului.

Va reamintim ca la data de 24.09.2012, in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 667, Partea I, a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 902 din 01 septembrie 2012 privind aprobarea taxelor ?i tarifelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului si oficiile registrului comertului de pe langa tribunale.

Prevederile hotararii vor intra in vigoare la [citeste in continuare...]
Drepturile negociate in CCM aplicabil
[Adaugat: 22-Noi-2012]

Suntem o societate de prelucrare a lemnului si ne confruntam cu concediere colectiva, cu preaviz de 20 zile.

Intrebarea mea este: in perioada de preaviz se pot lucra 4 ore si plati 8 ore sau 10 zile se lucreaza 8 ore si 10 zile raman acasa si se ponteaza normal,si se dau bonuri de masa pentru 20 zile?

Daca da unde este reglementata aceasta prevedere, deoarece in Codul muncii nu am gasit.

Raspuns:
In art. 74 alin. (2) si (3) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007 – 2010 era prevazuta urmatoarea clauza:

In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.

In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile ...[citeste in continuare...]

Atentie la Litigiile de Munca

Achizitioneaza CD-ul Totul despre litigiile de munca!

Si devii propriul tau consultant in managementul unor relatii corecte la locul de munca!

>>> detalii aici

- Zeci de posibile surse de conflict, incepand de dinainte de angajare

- Decizii asupra carora instantele nu au dreptul sa intervina.

- Ce decizii trebuie sa luati neaparat inainte de litigiu

- Cum pregatiti actele pentru...citeste mai departe >>

  Legislatia muncii
Model decizie incetare CIM. Constararea nulitatii
[Adaugat: 22-Noi-2012]
de Mihaela Pascu

Va prezentam, mai jos, modul in care se va intocmi modelul de decizie de incetare de drept a contractului individual de munca, urmare a constatarii nulitatii absolute a CIM.

DECIZIE DE INCETARE DE DREPT A CIM CA URMARE A CONSTATARII NULITATII ABSOLUTE A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA

Decizia nr. …………………
din data de ……………………………

Avand in vedere hotararea judecatoreasca definitiva prin care este constata nulitatea absoluta1 a contractului individual de munca al salariatului/salariatei ................................................, ii inceteaza de drept contractul individual de munca,

in temeiul dispozitiilor art. 56 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata;

Presedintele/Rectorul/Directorul General/Directorul ……………2, numit prin ...[citeste in continuare...]

Cum sa eviti greselile intocmirii unui contract individual de munca?

CD-ul Contractul Individual de Munca. Ghid Complet dezvaluie toate "secretele culiselor"!

Eficienta! Siguranta! Profesionalism!

DETALII AICI >>>

  Noutati Juridice
Sponsorizarea campaniei electorale. Scaderea cheltuielilor din impozitul pe profit datorat
[Adaugat: 22-Noi-2012]

In ce conditii o societate comerciala poate sponsoriza in campanie electorala un reprezentant al unui partid cu pixuri si brelocuri personalizate .Pot sa scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente in limita minima legala?

Raspuns: In conformitate cu prevederile art. 21 alin. 4 lit. p din Codul fiscal sunt nedeductibile, dar pot fi scazute din impozitul pe profit datorat, in limitele precizate (3 la mie din cifra de afaceri si 20% din impozitul datorat) cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat efectuate conform Legii 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile ulterioare. Potrivit art. 4 din lege, partidele politice nu fac parte din categoria persoanelor care pot beneficia de sponsorizare si, prin urmare, societatea comerciala nu poate sponsoriza partidul politic in acceptiunea legii sponsorizarii.

De asemenea, art. 3 din Legea 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, republicata prevede ca sursele de ...[citeste in continuare...]

Care este principala neregula vanata de inspectorii ITM, legata de evaluarea angajatilor?

Principala neregula este urmatoarea:

Criteriile de evaluare a muncii unui salariat, mentionate in fisa de evaluare, NU SUNT IN CONCORDANTA cu sarcinile/atributiile/activitatile mentionate in fisa de post.

Iar asta inseamna ca e posibil sa evaluati un angajat pentru alte lucruri decat cele trecute in fisa postului, ceea ce, in mod clar, constituie o incalcare a legii. Click aici pentru detalii

Contract de comision. Declararea contributiilor si a impozitului
[Adaugat: 22-Noi-2012]

Sunt o agentie imobiliara si am colaboratori agenti de vanzari, pot sa inchei cu ei contract de comision si sa le retin impozit 16%, CASS si Cas (nu au carte de munca in alta parte) Ce obligatii declarative au agentii?

Raspuns:
Conform art. 2043 din Codul civil , contractul de comision este mandatul care are ca obiect achizitionarea sau vanzarea de bunuri ori prestarea de servicii pe seama comitentului si in numele comisionarului, care actioneaza cu titlu profesional, in schimbul unei remuneratii numita comision.

Asadar, textul de lege prevede ca ...[citeste in continuare...]

  Club Juridic
Demolare partiala imobil care nu respecta autorizatia de construire?
[Adaugat: ]

Speta in care as dori o consultatie este urmatoarea :

- In urma cu cca 10 ani, vecinul meu a inceput construirea unui imobil aflat la 0.1m fata de hotar, imobil care nu a mai fost terminat si care este in constructie si prezent.
- in anul 2010, primaria a emis o noua autorizatie pentru terminarea lucrarilor, care a fost folosita pentru a ma actiona in instanta in scopul de a-i permite continuarea lucrarilor (el folosea cuvantul anvelopare) dar situatia reala nu statea chiar asa.

Deoarece la vremea respectiva nu aveam nici un fel de informatii despre imobilul respectiv am plecat de la ideea ca totul este corect cu privire la constructie si am pierdut procesul. Aceeasi situtie a fost si la recurs, ocazie cu care sentinta civila a devenit executorie si a fost pusa in aplicare. Intre timp urmare, adreselor mele catre institutiile abilitate acestea au constatat foarte multe nereguli din care mentionez doar cateva:
- Certificatul de Urbanism a fost emis ...[citeste in continuare...]
  Dieta
Dieta cu sucuri naturale de fructe
[Adaugat: 22-Noi-2012]

Inainte de a incepe o dieta cu sucuri naturale de fructe, este recomandat sfatul medicului de familie, mai ales daca suferi de boli cronice sau ai sistemul imunitar foarte slabit. Aceeasi precautie este recomandata si in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Dieta cu sucuri naturale presupune consumarea sucurilor de portocale, grapefruit, lamai, mandarine, in functie de aportul de vitamine si de carentele care trebuie acoperite.

Nimic altceva nu poate fi consumat timp de 24 sau 48 de ore deoarece proprietatile sucului natural se va pierde in intregime. Cantitatea de suc care trebuie bauta zilnic trebuie sa fie de 6-8 pahare. Sucul conservat nu este recomandat.

Dieta cu sucuri naturale de fructe este benefica in cazul bronsitelor, reumatismului, cataractei cronice si al constipatiei, deoarece furnizeaza corpului saruri minerale.
Nu se recomanda sa consumi banane in aceasta dieta pentru ca au un indice glicemic mare, respectiv 60, iar o banana are aproximativ 100 de ...[citeste in continuare...]

Eveniment de exceptie pentru legislatia muncii din Romania

A fost lansata Enciclopedia pentru Resurse Umane


...detalii gasiti aici >>

 

Stimate manager de Resurse Umane,

 

Cei mai buni 10 experti din Romaniaau muncit timp de 1 an de zile la realizarea Enciclopediei pentru Resurse Umane.

enciclopediehr.codulmuncii.eu/?cs=290308

Specialisti cu experienta acumulata in Ministerul Muncii au reusit, cu un efort de sinteza extraordinara, sa cuprinda toate subtilitatile legislative legate de Resurse Umane, Codul Muncii, Salarizare, SSM si prezentarea lor detaliata impreuna cu:

* studii de caz

* sfaturi practice

* comentarii

* modele de formulare

Atentie: vorbim aici de o lucrare de cca 900 de pagini, foarte usor de consultat datorita sistemului ingenios de organizare, bazat pe coduri si index de cuvinte cheie.

Exemple de situatii sensibile cu care se intalnesc in practica managerii HR

Situatia nr.1
“Am organizat cu cateva saptamani in urma examinarea medicala periodica a angajatilor din firma si m-am trezit ca doi dintre angajati refuza pur si simplu sa se prezinte la examinare. Ce se poate face intr-un asemenea caz?” (..vezi aici >>)

 

Situatia nr.2
“Un salariat pensionabil pe limita de varsta m-a anuntat ca are acordul sefului pentru a-si continua activitatea in firma si dupa pensionare. Am insa nevoie sa stiu exact:

• care este data exacta la care ii inceteaza actualul contract de munca
• daca noul contract pe care il inchei dupa pensionare va fi pe perioada determinata sau nedeterminata
• daca actualul contract poate cumva sa “curga” in continuare, astfel incat el sa fie valabil si dupa pensionare etc.” (..vezi aici >>)

Situatia nr.3
„O angajata si-a dat demisia si a spus ca n-o intereseaza preavizul, ca ea pleaca oricum. Stiu ca e posibila si o demisie fara preaviz, in anumite conditii, dar nu sunt sigura care sunt aceste conditii.” (..vezi aici >>)

 
© RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate
Week-end CEDO Interactiv Termeni de utilizare Publicitate

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin

Puteti urmari toate newsletterele e-Juridic pe:

flux rss arhiva newslettere

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040-213172586