E-Juridic.ro - Newsletter

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:53

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

e-Juridic
Comunitate Articole Dictionar juridic Intrebari si raspunsuri Cod Penal. Nou! Modele de contracte Legislatie
 
  Noutati Juridice
Atentie avocati: Procesele au reguli noi in 2013
[Adaugat: 03-Ian-2013]

La 1 februarie 2013 intra in vigoare reglementarea privind Codul de procedura civila. Aceasta Hotarare a Consiliului Magistraturii nr. 637 din 8 august 2012 aduce cateva modificari importante in structura organizatorica instantelor de judecata.

In Monitorul Oficial nr. 559 din 8 august este publicata Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 637 / 2012 pentru modificarea si completarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 387/2005

Avand in vedere dispozitiile art. 139 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

in temeiul prevederilor art. 133 alin. (5) si (7) din Constitutia Romaniei, republicata, si ale art. 23 alin. (1) si art. 38 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si ...[citeste in continuare...]

Noul Cod de procedura civila a modificat executarea silita

Cititi aici Ghidul Complet al Executarii Silite

 

Click aici pentru detalii >>>

1.    Avem noi reguli! Mai complexe, mai nuantate!
2.    Cunoasterea si respectarea noii legislatii sunt imperative! In plus...
3.    Puteti economisi timp si energie utilizand un instrument specializat in alcatuirea usoara, corecta si in timp util a dosarelor executionale!

Fiindca acum aveti la dispozitie lucrarea pe CD
Ghidul complet al executarii silite - lucrarea care sintetizeaza pentru dvs. si transpune in actiuni clare articolele de lege. Va ajuta sa respectati legea si sa actionati ca un adevarat profesionist.

Click aici pentru detalii >>>
Conditii de verificare a prezentei asiguratilor aflati in concediu medical la adresa de domiciliu
[Adaugat: 03-Ian-2013]

Daca articolul 51 din Ordonanta de urgenta nr. 158/2005 mai este in vigoare: (1) Verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se efectueaza de catre platitorii de indemnizatii, insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist. Verificarea prezentei asiguratilor nu va afecta drepturile si libertatile cetatenesti garantate de Constitutia Romaniei, republicata.

(2) Pentru persoanele aflate in incapacitate temporara de munca ce refuza verificarea prezentei in conditiile alin. (31), plata indemnizatiilor inceteaza de la data la care s-a constatat acest fapt, in conditiile prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

(3) Nerespectarea prevederilor art. 31 lit. c) atrage neplata indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate incepand cu data de la care s-a ...[citeste in continuare...]

Nerespectarea arhitecturii procesului verbal prevazuta in lege poate conduce la anularea acestuia.

Cati dintre cei care intocmesc astfel de procese verbale acorda atentie acestui „amanunt”? >>> raspunsul aici

Nenumaratele decizii luate in instanta privind anularea contraventiilor sau transformarea acestora in sanctiune de avertisment. Totul din cauza superficialitatii cu care au fost intocmite procesele verbale!

  >> click aici pentru detalii privind Anularea unei amenzi

  Legislatia muncii
Zilele libere din 2013. Noile modificari
[Adaugat: 03-Ian-2013]
de Mihaela Pascu

Anul 2013 include 12 sarbatori legale stabilite de Codul muncii ca zile libere pentru angajati.

Codul muncii prevede astfel ca zile libere urmatoarele sarbatori:

* 1 si 2 ianuarie;
* prima si a doua zi de Pasti
* 1 mai;
* prima si a doua zi de Rusalii
* Adormirea Maicii Domnulu;
* Sfantul Andrei - 30 noiembrie;
* 1 decembrie - Ziua Nationala a Romaniei;
* prima si a doua zi de Craciun - 25 si 26 decembrie.

Doar jumatate dintre zilele libere ...[citeste in continuare...]

Stiti cum se vor desfasura procesele civile incepand cu 1 februarie 2013?

 Ghid rapid de insusire a celor peste 30 de articole modificate prezente in Noul Cod de Procedura Civila

Vechiul articol din C.Pr.Civ:

Art. 5.
- alin. 1 - “judecatorii au indatorirea sa primeasca si sa solutioneze orice cerere de competenta instantelor judecatoresti, potrivit legii”,
- alin. 2  - “niciun judecator nu poate refuza sa judece pe motiv ca legea nu prevede, este neclara sau incomplete”

 Noul articol din C.Pr.Civ:

Art. 5
Se introduce alineatul 3 - “In cazul in care o pricina nu poate fi solutionata nici in baza legii, nici a uzantelor, iar in lipsa acestora din urma, nici in baza dispozitiilor legale privitoare la situatii asemanatoare, ea va trebui judecata in baza principiilor generale ale dreptului, avand in vedere toate circumstantele acesteia si tinand seama de cerintele echitatii”.
 
Atentie:  este obligatoriu sa stiti ca...citeste mai departe >>

  Noutati Juridice
Noul Cod Rutier valabil in 2013
[Adaugat: 03-Ian-2013]

LEGE nr. 203 din 9 noiembrie 2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 760 din 12 noiembrie 2012

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

ART. I
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 6, punctele 6 si 21 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"6. autovehicul - orice vehicul echipat, prin constructie, cu un motor cu propulsie, in scopul deplasarii pe drum. Mopedele, troleibuzele si tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule. Vehiculele care se deplaseaza pe sine, ...[citeste in continuare...]

Reforma Codului de procedura civila poate da peste cap activitatea a zeci de mii de specialisti
 
Cartea "Corespondente intre vechiul si noul Cod de procedura civila" supune atentiei dvs.:

- paralela dintre cele vechiul si noul cod de procedura civila. Identificarea unor articole din vechiul cod, care au sau nu corespondent in noul Cod de procedura civila va fi extrem de simpla, paralela fiind realizata pe materii, insa o veti regasi si sub forma unui index alfabetic.(detalii aici >>>)

- Legea nr. 134/2010 (Codul de procedura civila) (detalii aici>>>)

- Legea de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila (detalii aici >>>)
 
Aflati mai multe detalii aici >>>
UNJR cere CSM amanarea alegerii conducerii programata vineri pentru dezbaterea proiectelor candidatilor
[Adaugat: 03-Ian-2013]

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) cere public Consiliului Superior al Magistraturii amanarea alegerii conducerii CSM, programata pentru vineri, pentru a oferi posibilitatea unei dezbateri reale a proiectelor candidatilor.

UNJR precizeaza, intr-un comunicat, ca a solicitat inca din 19 decembrie 2012, in mod oficial, actualei conduceri a Consiliului asumarea publica a candidaturilor pentru functiile de presedinte si vicepresedinte si a proiectelor candidatilor.

"Pana in acest moment, niciun membru al Consiliului nu si-a anuntat candidatura, iar pe site-ul oficial al Consiliului nu este publicat niciun anunt in acest sens. Subliniem ca perpetuarea acestei modalitati de alegere a conducerii Consiliului, prin anuntarea doar in cadrul sedintei a candidaturilor si a proiectelor este inacceptabila, fiind in totala contradictie cu principiile transparentei si responsabilitatii asumate in mod explicit de fiecare dintre membrii actualului CSM", sustine ...[citeste in continuare...]

 
- Aspecte privind investirea instantei arbitrale in arbitrajul privind investitiile straine
 
 
- Consideratii privind caracterul abuziv al comportamentelor de afaceri
 

  Club Juridic
discuti juridice
[Adaugat: ]

Am fost depistat in traffic cu o alcoolemie de 0,85 in aerul expirat , mi s-au recoltat doua probe de sange , dupa 3 ore am plecat si am fost oprit din nou si am avut 0,82 in aerul expirat .Am fost condus la spital unde mi s-a recoltat decat o proba de sange si la a doua am refuzat-o dand o declaratie de refuz .

Dupa doua luni am cerut recalcularea , rezultatele la prima mi-a venit 0,80 la limita legala si pe a doua nu mi-a facut pentru ca aveam decat o proba de sange.Ieri am dat o declaratie unde am sustinut ca nu mai stiu daca am scris ca am refuzat pentru ca mi-a fost rau.

Deci am doua dosare la diferenta de trei ore,la primul recacularea a iesit 0,80 si la al doilea nu am decat o proba de sange ,pot fi invinuit de art.87 alin1 sau de refuzul probelor biologice?Va multumesc.[citeste in continuare...]
  Parinti si copi
Vezi cum poti incuraja creativitatea copilului tau
[Adaugat: 21-Dec-2012]

Copiii sunt in mod normal creativi, fie ca fac un desen pe computer, fie ca isi construiesc un om de zapada. Important este sa aiba alternative. Daca parintii ii tin in casa si le pornesc televizorul de dimineata pana seara, copilul asta va face.

Daca vrei ca cel mic sa lase televizorul, trebuie sa incepi sa faci activitati creative inca de cand copilul are 1,5-2 ani. E o perioada in care copiii acumuleaza multe informatii si sunt deschisi la orice fel de activitate.

Te poti axa pe desen, pictura, modelaj sau activitati mai dificile, cum ar fi constructiile din cuburi de lemn, bete de plastic sau alte materiale naturale. Incearca sa fii un parinte cat mai relaxat si creativ, cautand alternative prin obiectele din casa, iar copilul te va copia imediat. De exemplu, cateva carti pot fi peretii unei case, iar o sita mare, un capac sau o oala joasa poate fi acoperisul. Dezvolta-i imaginatia si nu te supara daca mai tranteste un castron sau indoaie din greseala o coperta. Mai tarziu, ...[citeste in continuare...]

 

57 de modele de cereri si actiuni in justitie

conforme cu Noul Cod de Procedura Civila
 

Cerere de chemare in judecata
Actiunea in constatare (detalii aici »)
Cerere completatoare sau de modificare a cererii principale
Cerere de interventie
Cerere de chemare in judecata a altor persoane
Cerere de chemare in garantie
Aratarea titularului dreptului
Intampinare (detalii aici »)
Invocarea exceptiilor de procedura
Invocarea tardivitatii formularii cererii/intampinarii
Cerere reconventionala
Cerere de recuzare (detalii aici »)
Cerere de stramutare
Cerere de aratare a domiciliului
Cerere de repunere in termen
Cerere de preschimbare a termenului de judecata
Cerere de amanare a judecarii cauzei (detalii aici »)
Cerere de incuviintare/administrare probe

Nu uitati: asigurati-va ca toate documentele, actele si formularele dvs. sunt intocmite corect si la timp. Altfel puteti pierde tot ceea ce ati realizat pana cum.

 

57 de modele de cereri si actiuni in justitie
– conforme cu Noul Cod de Procedura Civila –
 

Invocarea nulitatilor actelor de procedura
Cerere de asigurare a dovezilor
Cerere de depunere inscrisuri (detalii aici »)
Cerere de eliberare inscrisuri aflate la dosar
Cerere de suspendare a judecatii
Cerere de redeschidere a judecatii
Cerere de renuntare la judecata (detalii aici »)
Cerere de renuntare la insusi dreptul pretins
Cerere de perimare (detalii aici »)
Cerere de indreptare, lamurire si completare a hotararii
Cerere de refacere a inscrisurilor, hotararilor si dosarelor disparute
Cerere de renuntare la calea de atac
Apel: Cerere de apel pricipal; Apelul incident, apelul provocat
Cerere pentru suspendarea executiei vremelnice adresata instantei de apel
Recurs: Cerere de recurs; Recursul incident si recursul provocat (detalii aici »)
Contestatia in anulare
Revizuire (detalii aici »)
 

Atentie la cererile si sustinerile pe care le formulati in instanta.

Lucrarea noastra va ofera si informatii cu privire la cererile si actiunile care pot fi formulate in cadrul unui proces civil, cu precizarea momentului la care pot fi formulate, a partilor care pot formula astfel de cereri, precum si a instantei competente in solutionarea acestora.

 
© RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate
Week-end CEDO Interactiv Termeni de utilizare Publicitate

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin

Puteti urmari toate newsletterele e-Juridic pe:

flux rss arhiva newslettere

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040-213172586