E-Juridic.ro - Newsletter

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:53

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

e-Juridic
Comunitate Articole Dictionar juridic Intrebari si raspunsuri Cod Penal. Nou! Modele de contracte Legislatie
 
  Noutati Juridice
Medierea este obligatorie sau nu?
[Adaugat: 06-Feb-2013]
de Horatiu Sasu

Medierea, reglementata prin Legea nr. 192/2006 modificata, se bazeaza pe cooperarea partilor si utilizarea, de catre mediator, a unor metode si tehnici specifice, bazate pe comunicare si negociere. Noul Cod de procedura civila contine o singura norma de trimitere la legea medierii, aratand in art. 21 ca judecatorul va recomanda partilor solutionarea amiabila a litigiului prin mediere, potrivit legii speciale.

Cu alte cuvinte, procedura nu este obligatorie, ca in alte tari, ci reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator.

Sa ne lamurim asupra acestui aspect, neclar pentru unii datorita modificarilor legislative din jurul datei de 1 februarie.

Potrivit art. 60^1 din Legea medierii, in litigiile ce pot face obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile si/sau partea interesata, dupa caz, sunt ...[citeste in continuare...]

Care va fi procedura de desfasurare a proceselor civile
incepand cu 15 februarie 2013?

Ghid rapid de insusire a celor peste 30 de articole modificate
in Noul Cod de Procedura Civila


Click aici pentru mai multe detalii >>>


Pentru ca respectarea legii este obligatorie. Orice schimbare legislativa va obliga la ore suplimentare de studiu atent si responsabil.Procedura in fata primei instante de judecata

* Timp pentru studiul noii legislatii

* Timp pentru intelegerea conceptelor introduse

* Putere de intelegere a modului in care se implementeaza practic.

 

Venim in sprijinul dvs. oferindu-va CD-ul "Procedura in fata primei instante de judecata conform Noului Cod de Procedura Civila"

 

Beneficiati de:

expunerea noilor reglementari legislative structurate pe capitole; Detalii click aici >>>
comentarii ale specialistilor; Detalii click aici >>>
prezentare comparativa a noilor si vechilor prevederi legale; Detalii click aici >>>
cazuri practice; Detalii click aici >>>
exceptii procesuale; Detalii click aici >>>
hotarari judecatoresti; Detalii click aici >>>
cai de atac. Detalii click aici >>>


Temei legal: Modificarea salariului minim
[Adaugat: 06-Feb-2013]

Ce document trebuie sa-l intocmim in conf cu HG 23/2013, privind majorarea salariului minim de la 700 lei la 750 lei, incepand cu 01.02.2013?

Raspuns:
Prevederile HG 23/2013 se aplica incepand cu data de 1 februarie 2013, astfel ca, salariile vor fi majorate incepand cu aceasta data. Contractul individual de munca se va modifica in conformitate cu prevederile HG 23/2013., asadar ca efect al unui act notmativ.

Avand in vedere ca modificarea are la baza un act normativ, si ca aceasta poate fi efectuata fara acordul salariatului, nu este necesara intocmirea unei decizii individuale si nici act aditional la CIM.
Prim urmare modificarea se face printr-o decizie colectiva.

Model decizie colectiva
Antetul
DECIZIA Nr. ........./...........................
Angajatorul S.C. .................... S.R.L. cu sediul in ..............., str. ..................... nr. 25, sector/judet .............., inregistrata la Registrul Comertului din Bucuresti sub nr. ...[citeste in continuare...]

  Legislatia muncii
Regulament care reglementeaza activitatea de schimb valutar
[Adaugat: 05-Feb-2013]

Potrivit art. 1 lit. h) din Anexa 3 din Ordinul MFP 664/2012 privind autorizarea si/sau inregistrarea entitatilor care desfasoara activitati de schimb valutar pe teritoriul Romaniei, altele decat cele care fac obiectul supravegherii Bancii Nationale a Romaniei, persoanele juridice si alte entitati care beneficiaza de prevederi legale exprese si au stipulate activitatile de schimb valutar pentru persoane fizice in actele constitutive care le reglementeaza infiintarea si functionarea (altele decat case de schimb valutar si entitati care detin in administrare structuri de primire turistice cu functiuni de cazare turistica si au in obiectul de activitate operatiuni de cumparare de valute (cotate si necotate) sub forma de numerar si substitute de numerar) sunt obligate sa elaboreze si aprobe un regulamentul care sa reglementeze activitatea de schimb valutar.

Acest regulament trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele:

- categoriile de operatiuni de schimb valutar, mecanismul ...[citeste in continuare...]

Tehnici de recuperare a creantelor

Recuperearea creantelor
Actiuni in justitie
Titluri executorii
Insolventa
Alte modalitati de transformare sau stingere a datoriei


CD-ul "Colectarea si recuperarea debitelor comerciale si civile - conform noului Cod de procedura civila" la pretul special de doar 141.70 lei (T.V.A. inclus), pret redus de la pretul standard de 210 lei. Oferta valabila in limita stocului disponibil! >>> detalii aici

  Noutati Juridice
CE: Bani pentru POSDRU
[Adaugat: 06-Feb-2013]

Comisia Europeana a confirmat deblocarea Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane si reluarea platilor pentru Romania

Ca urmare a rezultatelor pozitive inregistrate in urma misiunii de audit a Comisiei Europeane organizata in perioada 29 ianuarie – 01 februarie 2013, reprezentantii UE au decis deblocarea POS DRU si reluarea platilor catre Romania.

In acest context, Comisia Europeana va relua platile catre Romania in urmatoarele zile, pentru cererile de rambursare transmise in luna decembrie 2012, in valoare de 148 milioane de euro, cu aplicarea corectiilor financiare temporare de 25% asa cum a fost agreat cu partea romana.

Comisia Europeana a suspendat POS DRU la inceputul lunii august 2012, ca urmare a deficientelor identificate de partea comunitara pentru perioada 2009 – 2011.

In cursul anului 2013, auditorii Comisiei Europene vor efectua alte doua misiuni de verificare pentru POS DRU, in scopul ridicarii corectiilor ...[citeste in continuare...]
Incompatibilitate functii| Demnitate publica
[Adaugat: 06-Feb-2013]

Un salariat a avut contractul individual de munca suspendat fiind ales in parlamentul Romaniei ca senator pentru mandatul 2008-2012, iar la alegerile din iunie.2012 nu a mai fost ales senator. Senatul Romaniei il numeste secretar general al senatului incepand cu data de 20.12.2012.

In aplicarea prevederilor art. 10 alin.(1) lit.c din Legea nr.7 din 11.01.2006 privind statutul functionarului public parlamentar - salariatul in cauza nu ar trebui sa-si solicite incetarea raporturilor de munca din societatea noastra, cf. art.55 lit.b sau prin demisie conform art. 81 din Codul Muncii - Legea nr.53-2003?

Raspuns:
Intr-adevar, in situatia in care salariatul se gaseste intr-o stare de incompatibilitate prevazuta de Legea nr. 161/2003 , si in vederea aplicarii prevederilor art. 10 alin.(1) lit.c din Legea nr.7 din 11.01.2006, raportul de munca trebuie sa inceteze.

Astfel, conform art. 94 din Legea nr.161/2003 , calitatea de functionar public este incompatibila cu orice ...[citeste in continuare...]

Ghid practic pentru procedura partajului judiciar
 

Noile prevederi ale Codului Civil si ale Codului de Procedura Civila!
 

Click aici pentru mai multe detalii >>>

 

Noile reglementari schimba acum regulile procedurii partajului si va obliga sa va aliniati noilor cerinte legate de:

 


Conditiile partajului Detalii aici »

Tipurile de proprietate Detalii aici »

Bunurile supuse partajului Detalii aici »
  Club Juridic
Asa-zisul "Control de rutina" al politistilor nu au un temei legal

Buna seara.

O tema destul de discutata este motivul opririi unui conducator auto de catre un echipaj de politie

,,Controlul de rutina" nu este un temei legal de a opri un conducator auto pe un drum public, fapt pt. care acesta nu este un motiv.

As dori sa intreb, ce cai de atac exista pentru oprirea abuziva de catre echipajul de politie (inclusiv numai pt. verificare actelor) (mai bine spus ce art. obliga echipajul rutier de a opri masinile in trafic pentru un motiv anume, si nu dupa bunul plac al militianului).

Am auzit cazuri in care politia abuzeaza de functie, oprind mai multe masini, fara motiv intemeiat. Daca nu ma insel, exista si in legislatia europeana un articol care prevede obligativitatea organului de politie, pe langa de a se prezenta, de a declara motivul opririi

Va multumesc anticipat[citeste in continuare...]

57 de modele de cereri si actiuni in justitie

conforme cu Noul Cod de Procedura Civila

Cerere de chemare in judecata
Actiunea in constatare (detalii aici »)
Cerere completatoare sau de modificare a cererii principale
Cerere de interventie
Cerere de chemare in judecata a altor persoane
Cerere de chemare in garantie
Aratarea titularului dreptului

Intampinare (detalii aici »)

despre o noua condamnare
[Adaugat: ]

Buna am o intrebare..am rugamintea sa mi raspundeti daca in aceasta setinta sa inlaturat (eliminat) ceea ce priveste art.37.lit.b.Am sa va comunic setinta.:
Solutie: S-au admis apelurile parchetului ?i al inculpatului ?i s-a ?nl?turat dispozi?ia de condamnare a inculpatulu la o pedeaps? de 4 ani ?nchisoare. S-a schimbat ?ncadrarea juridic? a faptei din infrac?iunea prev. ?i ped. de art. 257 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal ?i art. 37 lit. b Cod penal ?n cea prev. ?i ped. de art. 257 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal ?i, f?c?nd aplicarea art. 320/1 alin. 7 Cod procedur? penal? s-a dispus condamnarea inculpatului la o pedeaps? principal? de 2 ani ?i 6 luni ?nchisoare ?n regim privativ de libertate ?i la pedeapsa complementar? prev. de art. 64 lit. a teza a II-a ?i lit. b Cod penal pe o durat? de 2 ani. S-a dedus din pedeaps? durata ...[citeste in continuare...]

recuperare creanta

Buna ziua,

In 2009 am vandut un autoturism printr-un dealer autorizat dar nu mi-a platit decat jumatate din suma cuvenita ( care la randul lui a vandut auto altcuiva).Am castigat procesul dar executorul judecatoresc mi-a comunicat dupa 2 ani in care am asteptat sa incasez suma restanta, ca firma a intrat in insolventa.
Mentionez ca auto nu se mai afla de la data vanzarii in proprietatea mea dar actele nu au fost facute.I
ntrebarea este: doresc ca individul, care este administrator in firma si care s-a ocupat de aceasta tranzactie , sa plateasca deoarece am fost inselat.
Ce cale trebuie sa urmez pentru ca acesta sa raspunda in fata legii si bineinteles ca as dori sa recuperez si suma restanta.De asemenea mentionez ca cel caruia i-a vandut auto a facut plangere penala la politie pentru ca nu isi poate trece masina pe numele lui.
Cu respect,[citeste in continuare...]

Nerespectarea arhitecturii procesului verbal prevazuta in lege poate conduce la anularea acestuia.

Cati dintre cei care intocmesc astfel de procese verbale acorda atentie acestui „amanunt”? >>> raspunsul aici

Nenumaratele decizii luate in instanta privind anularea contraventiilor sau transformarea acestora in sanctiune de avertisment. Totul din cauza superficialitatii cu care au fost intocmite procesele verbale!

  >> click aici pentru detalii privind Anularea unei amenzi

  Sanatate
Alimentatie bio cu 3 surse importante de Omega 3!
[Adaugat: 05-Feb-2013]

Iata si cele trei alimente bio pe care sa le consumati pentru un aport considerabil de omega 3:

1. Fasolea. Iata una dintre cele mai importante surse de omega 3. Folosim fasole alba sau fasole pestrita si totul in combinatii extrem de inedite. Putem sa ne preparam o fasole batuta cu ceapa si ulei de masline sau putem sa optam pentru o salata de fasole alba cu ceapa verde. Toate combinatiile ne pot exprima creativitatea si originalitatea iar rezultatul este unul exceptional pentru sanatatea noastra.

O alta reteta culinara care ne atrage interesul in mod considerabil este salata de fasole verde cu sfecla rosie. Si sfecla rosie este o leguma cu potential urias pentru sanatatea noastra, asa ca o consumam cat mai des cu putinta.

De asemenea, salata de fasole mai poate contine si avocado, un fruct miraculos mai ales cand este BIO, organic. Impreuna, cele doua alimente reusesc sa ne dea un boost de energie, vitalitate si de sanatate.

2. Uleiul de masline si cel de nuci sunt doua ...[citeste in continuare...]

 

Noul Cod de procedura civila a modificat executarea silita

Cititi aici Ghidul Complet al Executarii Silite

Click aici pentru detalii >>>

1.    Avem noi reguli! Mai complexe, mai nuantate!
2.    Cunoasterea si respectarea noii legislatii sunt imperative! In plus...
3.    Puteti economisi timp si energie utilizand un instrument specializat in alcatuirea usoara, corecta si in timp util a dosarelor executionale!

 


Fiindca acum aveti la dispozitie lucrarea pe CD Ghidul complet al executarii silite - lucrarea care sintetizeaza pentru dvs. si transpune in actiuni clare articolele de lege. Va ajuta sa respectati legea si sa actionati ca un adevarat profesionist.

Click aici pentru detalii >>>

 

Descoperiti noile reglementari privind executarea silita

Situatia economica generala, criza ultimilor 2 ani a facut destule victime in randul romanilor. Astfel, statisticile arata ca 25% dintre romanii care s-au imprumutat sau nu si-au platit datoriile catre stat risca o executare silita. Si 10% chiar ajung la executare silita!

Acesta inseamna pentru dvs. o crestere exponentiala a cererilor pentru dosare de executare silita. CD-ul
Ghidul complet al executarii silite va pune la dispozitie intreg mecansimul de alcatuire a dosarelor de executare silita. Descoperiti:

 
Algoritmul executarii silite mobiliare Click aici >>>
 In ce consta Executarea silita imobiliara Click aici >>>
 Ce prevede noul Cod de procedura civila in legatura cu executarea silita prin poprire Click aici >>>
 Ce implica executarea silita directa Click aici >>>
 Cum se face executarea silita a titlurilor executorii referitoare la minori Click aici >>>

Aflati:

care sunt pasii necesari pentru inregistrarea cererii de executare silita Detalii click aici >>>
cine o inregistreaza si unde Detalii click aici >>>
ce trebuie sa contina documentul si de ce trebuie sa fie insotit, conform prevederilor Noului Cod de procedura civila
cine stabileste cheltuielile de executare preliminare si avansul cheltulilor minime ce trebuie platite de creditor Detalii click aici >>>
care sunt documentele ce intra in componenta dosarului executorial. Detalii click aici >>>

 
 
 
© RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate
Week-end CEDO Interactiv Termeni de utilizare Publicitate

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter