E-Juridic.ro - Newsletter

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:53

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

e-Juridic
Comunitate Articole Dictionar juridic Intrebari si raspunsuri Cod Penal. Nou! Modele de contracte Legislatie
 
  Noutati Juridice
Drept tranzitoriu| Noul Cod de procedura civila
[Adaugat: 21-Feb-2013]

Noul Cod de procedura civila (NCPC) a intrat in vigoare la data de 15.02.2013. Acest eveniment legislativ, a carui importanta este prea evidenta pentru a insista asupra ei, a dat nastere, deja, catorva interogatii privind corecta interpretare a unor norme tranzitorii si de punere in aplicare, cuprinse in Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila.

Suntem de parere ca este necesara o interpretare unitara si, mai ales, corecta a dispozitiilor tranzitorii si de punere in aplicare mentionate, pentru a nu denatura noua conceptie a legiuitorului privind dreptul intertemporal in materie procesual,civila, precum si pentru a asigura certitudinea juridica, exprimata in tratarea egala a unor situatii in substanta identice, ivite in practica judiciara.

Acesta este motivul pentru care ...[citeste in continuare...]

Reforma Codului de procedura civila poate da peste cap activitatea a zeci de mii de specialisti


Pret special 54.50 lei TVA inclus redus de la 99.19 lei

Pret valabil doar in aceasta oferta, in limita stocului disponibil.


Cartea "Corespondente intre vechiul si noul Cod de procedura civila" supune atentiei dvs.:

- paralela dintre cele vechiul si noul cod de procedura civila. Identificarea unor articole din vechiul cod, care au sau nu corespondent in noul Cod de procedura civila va fi extrem de simpla, paralela fiind realizata pe materii, insa o veti regasi si sub forma unui index alfabetic.(detalii aici >>>)

- Legea nr. 134/2010 (Codul de procedura civila) (detalii aici>>>)

- Legea de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila (detalii aici >>>)
 
Aflati mai multe detalii aici >>>
(Ne)Intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura penala
[Adaugat: 21-Feb-2013]

Adrian Bordea (CSM): Speram sa nu intre in vigoare anul viitor noul Cod de procedura penala

Magistratul Adrian Bordea, care si-a depus candidatura pentru vicepresedintia Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, joi, la Alba Iulia, ca noul Cod de procedura penala nu ar trebui sa intre in vigoare anul viitor, din motive financiare si al resursei umane.

''Speram sa gasim intelegere ca anul viitor sa nu intre in vigoare noul Cod de procedura penala, pentru ca suntem financiar descoperiti. Resursele umane nu sunt pe masura noilor reglementari procesual penale. Trebuie judecatori de drepturi si libertati, trebuie judecatori de camera preliminara. Sunt niste modificari substantiale si acesta, dupa parerea noastra, este o etapa progresiva a legislativului in Romania'', a declarat membrul CSM, intr-o conferinta de presa.

Referindu-se la noul Cod de procedura civila, intrat in vigoare in aceasta luna, magistratul a apreciat ca acesta este un ...[citeste in continuare...]
Sanctiunea disciplinara
[Adaugat: 21-Feb-2013]

In cazul unui salariat ce se dovedeste a avea probleme comportamentale manifestate prin harturi sexuale la adresa unor colege de serviciu, dar nu in incinta societatii ci pe anumite site-uri de socializare, care considerati ca este modalitatea de a reactiona a angajatorului pentru a preveni si proteja angajatii hartuiti, avand in vedere ca aceste probleme au fost aduse la cunostinta managementului prin referat.

Mentionez ca in regulamentul intern sunt facute precizari referitoare la hartuirea sexuala insa numai in incinta societatii si in cadrul orelor de program.

Raspuns:
Conform prevederilor art. 247 din Legea 53/2003 – Codul munci, republicata angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.

In acceptiunea Codul muncii , art. 247 alin. (2), abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca ...[citeste in continuare...]

Mii de pagini. 107 reglementari importante. 304 schimbari majore doar in ultimele 12 luni.
 
In acest produs unic gasesti:
-   Legislatia muncii actualizata
-   Toate instrumentele de care ai nevoie in activitatea de resurse umane
-   Recomandari de la experti
-   Informatii complete despre contributii, concedii si indemnizatii
-   Toate adresele utile de care ai nevoie in activitatea ta.
 
...Comanda ACUM >>
  Legislatia muncii
Autorizare activitate independenta: contractul de agent | Contributia la FNUASS
[Adaugat: 20-Feb-2013]
de Mihaela Pascu

Analizam mai jos cazul unui agent de asigurare PF de la 1 ianuarie 2013 cu contract de agent cu CNP pentru a stavili unde se va plati contributia de 0,85% pentru plata unui concediu medical. Mentionam ca retinerile pentru pensie, sanatate si impozit se fac la sursa.

CNAS considera ca se presteaza activitate dependenta, iar din partea ASIROM s-a considerat ca agentii de asigurare PF sunt o categorie diferentiata de celelalte si presteaza o activitate independenta.

Solutia consultantului:
Conform art. 1 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, ...[citeste in continuare...]

Nerespectarea arhitecturii procesului verbal prevazuta in lege poate conduce la anularea acestuia.

Cati dintre cei care intocmesc astfel de procese verbale acorda atentie acestui „amanunt”? >>> raspunsul aici

Nenumaratele decizii luate in instanta privind anularea contraventiilor sau transformarea acestora in sanctiune de avertisment. Totul din cauza superficialitatii cu care au fost intocmite procesele verbale!

  >> click aici pentru detalii privind Anularea unei amenzi

  Club Juridic
Sulta

In urma procesului de partaj cu fostul sot avand ca obiect numai locuinta si care mi-a fost atribuit mie, ca reclamanta , am fost obligata la plata sultei catre parat. pronuntarea s-a facut in data de 17.09.2012, fara a avea un termen de plata.

Daca in 3 ani de la aceasta pronuntare ,eu nu pot plati sulta , ce se intampla? Iar daca dupa 3 ani , fostul sot nu-si cere dreptul, aceasta sulta se poate prescrie? si care ar fi procedura sau mai bine zis dovada ca sulta a fost prescrisa? multumesc anticipat.[citeste in continuare...]

Rezolutiune antecontract vanzare-cumparare

In anul 2004 persoana X incheie cu persoana Z un contract de vanzare-cumparare de drepturi litigioase a unui teren.

Neavand toti banii persoana X incheie o conventie cu persoana Y de a intra in aceasta afacere in cota de 1/2.  Persoana Y plateste 1/2 din suma.
Persoana Y nu doreste sa fie nominalizata in contractul de vanzare-cumparare (functii  importante) ci numai in conventie.

Actiunile in justitie pentru finalizarea drepturilor litigioase dureaza pana in 2010.
In anul 2010 luna februarie se intocmeste o anexa la conventie intre persoana X si persoana Y prin care aceasta din urma se angajeaza sa mai plateasca o suma de bani similara cu prima, pana la finele lunii februarie.

In continuare persoana Y nu mai doreste sa plateasca si aceasta suma de bani si deschide o serie de actiuni impotriva persoanei X:

1. Iunie 2010 deschide o actiune in constatare a dreptului sau de proprietate - Respinsa definitiv si irevocabil in August 2011.
2. Iunie 2011 deschide o ...[citeste in continuare...]

Legea 76/2012 dispune, Codul de Procedura Civila se supune.

Stiti cum se vor desfasura procesele civile incepand cu 15 februarie 2013?

Ghid rapid de insusire a celor peste 30 de articole modificate prezente in Noul Cod de Procedura Civila ... detalii aici

Reduceti cu 87% timpul si efortul pregatirii pentru prezentarea cu succes in instanta!

Data de 15 februarie 2013 aduce cu sine schimbarea consistenta a Codului de Procedura Civila. Aceasta modificare are un impact major asupra regulilor dupa care se vor desfasura de acum inainte procesele civile. >>> detalii aici


  Sanatate
Crezi ca stii sa gatesti corect? Iata informatii valoroase!
[Adaugat: 20-Feb-2013]

Cu toate acestea, dramatic este faptul ca multe persoane nu stiu cum sa procedeze pentru ca toate aceste investitii banesti sa se converteasca in rezultate impecabile pentru sanatatea organismului nostru. Cu alte cuvinte, nu stim cum sa preparam retetele culinare care, corect realizate, ar putea sa ne vindece, mai mult decat sa ne stinga foamea.

Pentru cei interesati sa afle cat de corect isi prepara hrana, iata cateva date interesante:

1. Orezul isi pierde din nutrienti in cazul in care este lasat sa fiarba prea mult timp. Metoda corecta este sa il adaugam in apa care clocoteste, sa il lasam cinci minute si apoi sa stingem focul, lasandu-l la capac pana cand se umfla.

Slow food este un concept interesant si esential pentru cei care vor sa isi ia toate substantele nutritive din hrana. Nu fierbeti orezul prea mult, pe modelul "il lasam sa clocoteasca pana s-a pufosit".

2. Somonul nu trebuie prajit daca aveti nevoie de un aport considerabil de acizi grasi Omega 3. ...[citeste in continuare...]

Cum sa rezolvati corect si rapid orice problema privind obligatiile, sa intocmiti sau sa modificati contractele
potrivit cerintelor noului Cod Civil in vigoare de la 1 octombrie 2011

127 exemple practice pentru situatiile in care se incheie, modifica sau executa contracte, in conformitate cu noile reglementari aduse de Codul civil + modele de contracte


Partea I: Obligatii

    Contracte nenumite
    Actul juridic unilateral
    Faptul juridic licit
    - gestiunea de afaceri
    - plata nedatorata Detalii aici...
    - imbogatirea fara justa cauza
    Raspunderea delictuala
    - raspunderea pentru fapta proprie
    - raspunderea pentru fapta altuia
    - raspunderea pentru prejudiciul cauzat de animale sau lucruri

Partea a II-a: Contracte civile

    Contractul de vanzare
    - vanzarea bunurilor imobile
    - vanzarea mostenirii
    - vanzarea cu plata pretului in rate si rezerva proprietatii
    - vanzarea cu optiune de rascumparare 
Detalii aici...
    Contractul de schimb
    Contractul de donatie
    Contractul de locatiune
    - inchirierea locuintelor
    - arendarea
    Contractul de renta viagera
    Contractul de intretinere

Partea a III-a: Contracte comerciale

    Contractul de furnizare
    Contractul de report
    Contractul de antrepriza pentru lucrari de constructii
    Contractul de mandat
    - mandatul cu reprezentare
    - mandatul fara reprezentare
    Contractul de comision
    Contractul de consignatie
    Contractul de expeditie
    Contractul de societate
    - societatea simpla 
Detalii aici...
    - asocierea in participatie
    Contractul de transport
    - transportul de bunuri
    - transportul de persoane si bagaje
    Contractul de agentie
 
Click aici pentru detalii.

 
© RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate
Week-end CEDO Interactiv Termeni de utilizare Publicitate

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin

Puteti urmari toate newsletterele e-Juridic pe:

flux rss arhiva newslettere

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040-213172586