E-Juridic.ro - Newsletter

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:53

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

e-Juridic
Comunitate Articole Dictionar juridic Intrebari si raspunsuri Cod Penal. Nou! Modele de contracte Legislatie
 
  Noutati Juridice
Motivele de casare si solutiile posibile in recurs
[Adaugat: 06-Mar-2013]

Solutii in ipoteza motivului de recurs prevazut de art. 488 alin. (1) pct. 3 NCPC

Art. 488. - „(1) Casarea unor hotarari se poate cere numai pentru urmatoarele motive de nelegalitate: (...) 3. cand hotararea a fost data cu incalcarea competentei de ordine publica a altei instante, invocata in conditiile legii”.

In ceea ce priveste admiterea exceptiei necompetentei generale a instantelor de judecata, ca efect a acestei exceptii, avem solutia revelata in art. 497indice 1 si art. 498 NCPC indice 2.

Solutia pe care o va pronunta Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru incalcarea regulilor de competenta va fi aceea de casare a hotararii recurate, fiindca, pe de o parte, Noul Cod de procedura civila nu mai prevede posibilitatea modificarii solutiei de catre aceasta instanta, iar pe de alta parte, casarea este singura solutie prevazuta si de legislatia actuala, in raport de prevederile art. 105 alin. (1) CPC 1865.

In cazul in care casarea s-a ...[citeste in continuare...]
Procedura in fata primei instante
[Adaugat: 06-Mar-2013]

Un prim aspect pus in discutie referitor la procedura in fata primei instante a vizat cerinta referitoare la indeplinirea procedurilor prealabile prevazute de lege – chestiune consacrata insa odata cu modificarile aduse Codului de procedura civila prin Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor.

Articolul 188 alin. (1) NCPC indice 2 prevede ca „sesizarea instantei se poate face numai dupa indeplinirea unei proceduri prealabile, daca legea prevede in mod expres aceasta”.

Nu se prevede insa in mod expres calificarea mijlocului procesual in cazul sesizarii instantei fara indeplinirea procedurii prealabile. Referitor la acest ultim aspect, s-a apreciat ca suntem in prezenta unei conditii speciale de exercitare a actiunii civile, in cazurile expres preazute de lege, astfel incat, neindeplinirea procedurii prealabile, invocata in termen (sub sanctiunea decaderii, prin intampinare sau, in acele cazuri in care ...[citeste in continuare...]

Reforma Codului de procedura civila poate da peste cap activitatea a zeci de mii de specialisti


Pret special 68.67 lei TVA inclus redus de la 99.19 lei

Pret valabil doar in aceasta oferta, in limita stocului disponibil.


Cartea "Corespondente intre vechiul si noul Cod de procedura civila" supune atentiei dvs.:

- paralela dintre cele vechiul si noul cod de procedura civila. Identificarea unor articole din vechiul cod, care au sau nu corespondent in noul Cod de procedura civila va fi extrem de simpla, paralela fiind realizata pe materii, insa o veti regasi si sub forma unui index alfabetic.(detalii aici >>>)

- Legea nr. 134/2010 (Codul de procedura civila) (detalii aici>>>)

- Legea de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila (detalii aici >>>)
 
Aflati mai multe detalii aici >>>
Concediu medical nu afecteaza durata concediului de odihna
[Adaugat: 06-Mar-2013]

Daca un salariat a avut concediu medical in anul 2012: 6 luni si in continuare in anul 2013 inca 3 luni cat concediu de odihna are dreptul ?

Raspuns: Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat (art. 149 din Codul muncii ).

Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau ...[citeste in continuare...]

Noile reglementari schimba acum regulile procedurii partajului!

Aspecte sensibile din procedura partajului:

Proprietatea comuna ...detalii aici >>>
Partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei ...detalii aici >>>
Partajul bunurilor dobandite prin mostenire ...detalii aici >>>

  Legislatia Muncii
Romania ocupa ultimul loc privind salariatii din economia privata
[Adaugat: 06-Mar-2013]
de Mihaela Pascu

Referitor la cele mai noi rapoarte care privesc sectorul de Resurse Umane, va informam ca potrivit datelor furnizate de Biroul de presa al CNIPMMR, Romania se situeaza pe ultimul loc in Europa in ce priveste ponderea salariatilor din economia privata.

A. Constatari:
1. Pozitia Romaniei in ceea ce priveste ponderea salariatilor din sectorul privat in total populatie, locul 21 (13,76%), este cu 14,73 p.p. mai mica decat cea a Elvetiei (locul 1: 28,49%) si cu 12,82 p.p. mai mica decat cea a Danemarcei (locul 2: 26,57%).
Figura 1. Ponderea salariatilor din sectorul privat in total populatie

Ponderea salariatilor din sectorul privat in total populatie

2. In Romania, ponderea in total populatie cu varsta cuprinsa intre 15-64 ani a salariatilor din sectorul privat se situeaza pe locul 20 (19,68%) - cu 22,20 p.p. mai mica decat cea a Elvetiei (locul 1: 41,88%) si cu 20,83 p.p. mai mica decat cea a Danemarcei (locul 2: 40,51%).

Figura 2. ...[citeste in continuare...]

Mii de pagini. 107 reglementari importante. 304 schimbari majore doar in ultimele 12 luni.
 
In acest produs unic gasesti:
-   Legislatia muncii actualizata
-   Toate instrumentele de care ai nevoie in activitatea de resurse umane
-   Recomandari de la experti
-   Informatii complete despre contributii, concedii si indemnizatii
-   Toate adresele utile de care ai nevoie in activitatea ta.
 
...Comanda ACUM >>
  Club Juridic
incompatibilitate functie
[Adaugat: ]

Functia de secretar al primariei implica incompatibilitatea pentru frate si cumnat la functia de consiler local?[citeste in continuare...]

Cheltuieli de judecata prescrise
[Adaugat: ]

Am urmatoarea speta (societate comerciala):
Mi s-a admis printr-o sentinta definitiva emisa de Judecatorie o contestatie la executare impotriva ANAF, in data de 18.12.2009.
Printr-o decizie civila din 21.03.2011 a Tribunalului, a fost respins recursul ANAF si sentinta civila a Judecatoriei a ramas definitiva si irevocabila.
Actiunea a fost solutionata prin reprezentarea si asistarea unui avocat, care ne-a emis o factura in data de 04.02.2009, dar pe care nu am introdus-o in dosar ca cheltuieli de judecata.
Intrebarea este daca in prezent, mai pot solicita prin actiune separata, aceste cheltuieli de judecata sau a intervenit prescriptia ?
Cu multumiri anticipate.[citeste in continuare...]

Nerespectarea arhitecturii procesului verbal prevazuta in lege poate conduce la anularea acestuia.

Cati dintre cei care intocmesc astfel de procese verbale acorda atentie acestui „amanunt”? >>> raspunsul aici

Nenumaratele decizii luate in instanta privind anularea contraventiilor sau transformarea acestora in sanctiune de avertisment. Totul din cauza superficialitatii cu care au fost intocmite procesele verbale!

  >> click aici pentru detalii privind Anularea unei amenzi

  Viata sanatoasa
Cele mai nutritive alimente din lume? Iata 8!
[Adaugat: 27-Feb-2013]

Dar ce trebuie noi sa constientizam este faptul ca maniera in care noi ne hranim va aduce un anumit impact asupra sanatatii noastre, vitalitatii de care vom dispune, claritatii cu care vom gandi, siluetei pe care o vom avea.

Asa ca mizam si pe urmatoarele alimente, unele dintre cele mai nutritive din lume, conform OrganicAuthority.com:

1. Varza normala si varza creata. Ambele contin minerale, vitamine, aminoacizi si antioxidanti care reduc inflamatia si pot preveni cancerul.

2. Spirulina are mai multi antioxidanti decat orice alt aliment de pe fata pamantului si cel mai nutritiv produs din lume.

3. Semintele de canepa sunt si ele esentiale pentru un corp sanatos. Acestea contin proteine, fibre, acizi grasi esentiali, antioxidanti, aminoacizi, vitamine si minerale.

4. Ciocolata. Discutam despre ciocolata neagra, amaruie. Nu vrem sa consumam zahar si atunci este normal sa investim in ciocolata de calitate si care sa ne aduca un aport considerabil de minerale, vitamine, ...[citeste in continuare...]

Legea 76/2012 dispune, Codul de Procedura Civila se supune.

Stiti cum se vor desfasura procesele civile incepand cu 15 februarie 2013?

Ghid rapid de insusire a celor peste 30 de articole modificate prezente in Noul Cod de Procedura Civila ... detalii aici

Reduceti cu 87% timpul si efortul pregatirii pentru prezentarea cu succes in instanta!

Data de 15 februarie 2013 aduce cu sine schimbarea consistenta a Codului de Procedura Civila. Aceasta modificare are un impact major asupra regulilor dupa care se vor desfasura de acum inainte procesele civile. >>> detalii aici


Ultimele acte aparute in Monitorul Oficial

  • ORDONANTA DE URGENTA nr. 9 din 19 februarie 2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule
    EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 119 din 4 martie 2013 Clic aici!
  • ORDIN nr. 277 din 28 februarie 2013 pentru modificarea si completarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, nr. 241/2013 privind imputernicirea personalului directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti in vederea efectuarii unor verificari cu privire la arieratele si platile restante inregistrate de unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale
    EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 119 din 4 martie 2013 Clic aici!
  • ORDIN nr. 287 din 1 martie 2013 privind prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont si a obligatiunilor de stat de tip benchmark aferente lunii martie 2013
    EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 119 din 4 martie 2013 Clic aici!

 

Cum sa rezolvati corect si rapid orice problema privind obligatiile, sa intocmiti sau sa modificati contractele
potrivit cerintelor noului Cod Civil in vigoare de la 1 octombrie 2011

127 exemple practice pentru situatiile in care se incheie, modifica sau executa contracte, in conformitate cu noile reglementari aduse de Codul civil + modele de contracte


Partea I: Obligatii

    Contracte nenumite
    Actul juridic unilateral
    Faptul juridic licit
    - gestiunea de afaceri
    - plata nedatorata Detalii aici...
    - imbogatirea fara justa cauza
    Raspunderea delictuala
    - raspunderea pentru fapta proprie
    - raspunderea pentru fapta altuia
    - raspunderea pentru prejudiciul cauzat de animale sau lucruri

Partea a II-a: Contracte civile

    Contractul de vanzare
    - vanzarea bunurilor imobile
    - vanzarea mostenirii
    - vanzarea cu plata pretului in rate si rezerva proprietatii
    - vanzarea cu optiune de rascumparare 
Detalii aici...
    Contractul de schimb
    Contractul de donatie
    Contractul de locatiune
    - inchirierea locuintelor
    - arendarea
    Contractul de renta viagera
    Contractul de intretinere

Partea a III-a: Contracte comerciale

    Contractul de furnizare
    Contractul de report
    Contractul de antrepriza pentru lucrari de constructii
    Contractul de mandat
    - mandatul cu reprezentare
    - mandatul fara reprezentare
    Contractul de comision
    Contractul de consignatie
    Contractul de expeditie
    Contractul de societate
    - societatea simpla 
Detalii aici...
    - asocierea in participatie
    Contractul de transport
    - transportul de bunuri
    - transportul de persoane si bagaje
    Contractul de agentie
 
Click aici pentru detalii...

Ghid practic pentru procedura partajului judiciar
 

Noile prevederi ale Codului Civil si ale Codului de Procedura Civila!
 

Click aici pentru mai multe detalii >>>

 
© RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate
Week-end CEDO Interactiv Termeni de utilizare Publicitate

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin

Puteti urmari toate newsletterele e-Juridic pe:

flux rss arhiva newslettere

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040-213172586