E-Juridic.ro - Newsletter

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:53

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

e-Juridic
Comunitate Articole Dictionar juridic Intrebari si raspunsuri Cod Penal. Nou! Modele de contracte Legislatie
 

Noul Cod de procedura civila republicat >> detalii aici

  Noutati Juridice

Comunicarea incheierii judecatoresti

[Adaugat: 08-Mar-2013]

O alta modificare se refera la comunicarea incheierii judecatoresti: in reglementarea CPC 1865, se facea in toate cazurile, de instanta, din oficiu. În Noul Cod de procedura civila, conform art. 941 alin (21) indice 6 procedurile de comunicare a acesteia difera: creditorului i se comunica de indata, de catre instanta, in timp ce debitorului i se comunica de catre executorul judecatoresc odata cu aplicarea masurii sechestrului.

Care a fost ratiunea pentru aceasta disociere in materie de comunicare a incheierii? S-a incercat sa se protejeze elementul surpriza. Vorbim de masuri asiguratorii. Bunurile, in momentul anterior aplicarii masurii, pot fi usor mutate, vândute. Or, masura dispusa de instanta nu mai reprezinta o surpriza daca debitorului i se comunica incheierea inainte de aplicarea acesteia, prin executor judecatoresc.

De obicei, comunicarea catre debitor se facea inainte ca executorul sa reuseasca sechestrarea bunului. Practica a dovedit ca debitorul ...[citeste in continuare...]

Tehnici de recuperare a creantelor

* Recuperearea creantelor
* Actiuni in justitie
* Titluri executorii
* Insolventa
* Alte modalitati de transformare sau stingere a datoriei


CD-ul "Colectarea si recuperarea debitelor comerciale si civile - conform noului Cod de procedura civila" la pretul special de doar 141.70 lei (T.V.A. inclus), pret redus de la pretul standard de 210 lei. Oferta valabila in limita stocului disponibil! >>> detalii aici

Conditiile concedierii colectiva
[Adaugat: 08-Mar-2013]

Stare de fapt: concediere colectiva, data de preaviz 01-28.02.2013, data decizie concediere 28.02.2013, data incetarii CIM 01.03.2013, data comunicarii 05.03.2013

Cum se considera perioada 01-04.03, salariatul are dreptul la plata acestor zile?

De la ce data se va acorda somaj daca pe adeverinta este trecuta data incetarii CIM 01.03.2013?
Pe adeverinta referitoare la vechimea in munca este trecuta tot data 01.03.2013 ca data de incetare a CIM? Ce sa faca salariatul, sa solicite adeverinte noi cu data de 05.03.2013? cum trebuie actionat din punct de vedere practic in aceasta situatie?

Raspuns:
In cazul concedierilor colective Legea 53/2003 - Codul muncii , republicata, instituie o procedura pe care angajatorul este obligat sa o respecte intocmai. Astfel, inainte de a incepe demersurile concedierii, angajatorul are obligatia parcurgerii unei etape anterioare, in care informeaza, se consulta si notifica sindicatul sau reprezentantii salariatilor (in lispa unui ...[citeste in continuare...]
Decizie de incetare suspendare a CIM
[Adaugat: 08-Mar-2013]

Va rog sa-mi trimiteti un model de decizie incetare suspendare CIM cf.art. 52 alin. (2).

Raspuns:
Incepand cu data de 01 august 2011 perioada si cauzele de suspendare ale contractului individual de munca se vor inscrie in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.

Potrivit art. 52 alin. (2) din Codul muncii , contractul individual de munca poate fi suspendat, din initiativa angajatorului pe durata cercetarii disciplinare prealabile precum si in cazul in care angajatorul a formulat o plangere penaala impotriva salariatului.

In situatia in care se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste , in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale , o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.

Desi Codul muncii nu stabileste o procedura ...[citeste in continuare...]

Ghid practic pentru procedura partajului judiciar
 

Noile prevederi ale Codului Civil si ale Codului de Procedura Civila!
 

Click aici pentru mai multe detalii >>>

 

Noile reglementari schimba acum regulile procedurii partajului si va obliga sa va aliniati noilor cerinte legate de:

 


Conditiile partajului Detalii aici »

Tipurile de proprietate Detalii aici »

Bunurile supuse partajului Detalii aici »
  Legislatia Muncii
Termenul de verificare a certificatelor de concediu medical
[Adaugat: 08-Mar-2013]

In conformitate cu art. 6 alin. (31) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare exemplarul 2 al certificatelor de concediu medical se depune la casele de asigurari sociale de sanatate, in a caror raza administrativ-teritoriala angajatorul isi are sediul social numai in conditiile in care se solicita restituirea sumelor reprezentand indemnizatii platite asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

De asemenea, in temeiul prevederilor art. 38 alin. (2) din OUG 158/2005 , cu modificarile si completarile ulterioare, sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se recupereaza din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie, in conditiile ...[citeste in continuare...]

57 de modele de cereri si actiuni in justitie

conforme cu Noul Cod de Procedura Civila

Cerere de chemare in judecata
Actiunea in constatare (detalii aici »)
Cerere completatoare sau de modificare a cererii principale
Cerere de interventie
Cerere de chemare in judecata a altor persoane
Cerere de chemare in garantie
Aratarea titularului dreptului

Intampinare (detalii aici »)

  Club Juridic
vanzare teren

Tatal meu a vandut in anul 2005, 2 ha teren arabil cu chitanta de mana, si i-a dat cumparatorului titlul de proprietate in original.Tata a decedat in 2011, noi-mama si cu mine- nu am facut succesiunea. Zilele trecute am primit tel de la cumparator ca are nevoie de copii dupa ceva acte:certificat deces, carte de identitate-mama si eu, certificat casatorie mama si eu, certificat nastere eu.

I-am zis ca nu mi se pare normal sa aiba titltul de proprietate in original .A zis ca ne cheama in judecata dar sa nu ne prezentam. Mi-a trimis pe mail chitanta de mana facuta cu tata, stiu ca el a primit banii pe acel teren.

Este in regula sa-i dau acestui om pe care nici nu il cunosc copii dupa actele cerute?Cum trebuie sa procedez?
Va multumesc[citeste in continuare...]

Transformare a unui PFA Taxi cu autorizatie acordata de PMB - in SRL -societate cu asociat unic, taxi.

La registrul Comentului mi s-au inmanat 2 seturi de tipizate: unul pentru renuntare la statutul PFA , urmat de alt tipizat pentru infiintarea de SRL/asociat unic...
Intreb:

1. nu cumva primaria, detinatoarea autorizatiei de taxi, poate sa spuna 'te-ai retras - sa fii sanatos, nu mai ai autorizatie...?"
2. La infiintarea SRL se pomeneste despre o licitatie... pai dac ar fi sa particip la o licitatie cu o lista de astepatare cat postul pastelui.... nu am realizat nimica ....
Cum trebuie sa procedez ? Eu intuiesc ca simpla completare a tipizatelor{+taxele firesti] ar fi suficient ca lucrarea sa mearga legat [desfiintarea/ infiintarea] ... dar daca nu este asa ? Doar stik in ce tara traim.... glumesc

[citeste in continuare...]

Nerespectarea arhitecturii procesului verbal prevazuta in lege poate conduce la anularea acestuia.

Cati dintre cei care intocmesc astfel de procese verbale acorda atentie acestui „amanunt”? >>> raspunsul aici

Nenumaratele decizii luate in instanta privind anularea contraventiilor sau transformarea acestora in sanctiune de avertisment. Totul din cauza superficialitatii cu care au fost intocmite procesele verbale!

  >> click aici pentru detalii privind Anularea unei amenzi

  Viata sanatoasa
Dr Oz si dieta mediteraneana in 12 reguli de baza!
[Adaugat: 08-Mar-2013]

Haideti sa vedem si care sunt cele 12 reguli de baza de urmat daca vrei sa slabesti cu dieta mediteraneana, conform Eva.ro:

1. Consuma ulei de masline extravirgin!
2. Nu consuma alcool peste masura. Si cand spunem masura, ne referim la un pahar de vin rosu la masa de seara. Asta este tot!
3. Consuma mai multe legume!
4. Consuma mai multe fructe pentru   ...[citeste in continuare...]

Ultimele acte aparute in Monitorul Oficial

  • ORDONANTA DE URGENTA nr. 11 din 27 februarie 2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere
    EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 122 din 5 martie 2013 Clic aici!
  • DECIZIE nr. 15 din 22 ianuarie 2013 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 18 alin. (3) si art. 20 alin. (3) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru
    EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 122 din 5 martie 2013 Clic aici!
  • LEGE nr. 18 din 4 martie 2013 pentru modificarea Legii nr. 122/2006 privind azilul in Romania
    EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 122 din 5 martie 2013 Clic aici!

Care va fi procedura de desfasurare a proceselor civile
incepand cu 15 februarie 2013?

Ghid rapid de insusire a celor peste 30 de articole modificate
in Noul Cod de Procedura Civila


Click aici pentru mai multe detalii >>>

Procedura in fata primei instante de judecata
Pentru ca respectarea legii este obligatorie. Orice schimbare legislativa va obliga la ore suplimentare de studiu atent si responsabil.

* Timp pentru studiul noii legislatii

* Timp pentru intelegerea conceptelor introduse

* Putere de intelegere a modului in care se implementeaza practic.

 

Venim in sprijinul dvs. oferindu-va CD-ul "Procedura in fata primei instante de judecata conform Noului Cod de Procedura Civila"

 

Beneficiati de:

expunerea noilor reglementari legislative structurate pe capitole; Detalii click aici >>>
comentarii ale specialistilor; Detalii click aici >>>
prezentare comparativa a noilor si vechilor prevederi legale; Detalii click aici >>>
cazuri practice; Detalii click aici >>>
exceptii procesuale; Detalii click aici >>>
hotarari judecatoresti; Detalii click aici >>>
cai de atac. Detalii click aici >>>

Noul Cod de procedura civila a modificat executarea silita

Cititi aici Ghidul Complet al Executarii Silite

Click aici pentru detalii >>>

1.    Avem noi reguli! Mai complexe, mai nuantate!
2.    Cunoasterea si respectarea noii legislatii sunt imperative! In plus...
3.    Puteti economisi timp si energie utilizand un instrument specializat in alcatuirea usoara, corecta si in timp util a dosarelor executionale!

 


Fiindca acum aveti la dispozitie lucrarea pe CD Ghidul complet al executarii silite - lucrarea care sintetizeaza pentru dvs. si transpune in actiuni clare articolele de lege. Va ajuta sa respectati legea si sa actionati ca un adevarat profesionist.

Click aici pentru detalii >>>

 

Descoperiti noile reglementari privind executarea silita

Situatia economica generala, criza ultimilor 2 ani a facut destule victime in randul romanilor. Astfel, statisticile arata ca 25% dintre romanii care s-au imprumutat sau nu si-au platit datoriile catre stat risca o executare silita. Si 10% chiar ajung la executare silita!

Acesta inseamna pentru dvs. o crestere exponentiala a cererilor pentru dosare de executare silita. CD-ul
Ghidul complet al executarii silite va pune la dispozitie intreg mecansimul de alcatuire a dosarelor de executare silita. Descoperiti:

 
Algoritmul executarii silite mobiliare Click aici >>>
 In ce consta Executarea silita imobiliara Click aici >>>
 Ce prevede noul Cod de procedura civila in legatura cu executarea silita prin poprire Click aici >>>
 Ce implica executarea silita directa Click aici >>>
 Cum se face executarea silita a titlurilor executorii referitoare la minori Click aici >>>

Aflati:

care sunt pasii necesari pentru inregistrarea cererii de executare silita Detalii click aici >>>
cine o inregistreaza si unde Detalii click aici >>>
ce trebuie sa contina documentul si de ce trebuie sa fie insotit, conform prevederilor Noului Cod de procedura civila
cine stabileste cheltuielile de executare preliminare si avansul cheltulilor minime ce trebuie platite de creditor Detalii click aici >>>
care sunt documentele ce intra in componenta dosarului executorial. Detalii click aici >>>

 
 
© RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate
Week-end CEDO Interactiv Termeni de utilizare Publicitate

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin

Puteti urmari toate newsletterele e-Juridic pe:

flux rss arhiva newslettere

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040-213172586